Lina Rosli Diterbitkan 24 April 2019

Bahan Berbahaya Dalam Maskara

Bahan Berbahaya Dalam Maskara

Jika dari luaran, produk kecantikan maskara ini kelihatan seperti sesuatu yang tidak berbahaya dan tidak akan memberi kesan buruk kepada anda. Namun, tahukah anda ternyata maskara menyembunyikan beberapa bahan yang boleh mengancam kesihatan? Kebanyakan bahan-bahan ini masih digunakan oleh beberapa maskara, terutamanya maskara yang tidak berjenama.

Beberapa maskara mengandungi bahan kimia yang berbahaya. Ada banyak bahan kimia berbahaya yang bisa ditemukan dalam maskara. Namun, beberapa yang paling banyak ditemukan adalah Serbuk Alumunium, Retinyl Acetate, Propylene Glycol dan Paraben. Bahan-bahan kimia tersebut berfungsi sebagai bahan pengawet dan mencegah bakteri tumbuh dalam maskara.

Serbuk Aluminium (Aluminium Powder)

Serbuk aluminium adalah serbuk yang mudah terbakar yang boleh didapati dalam bijirin halus. Pada zaman dahulu, serbuk logam mudah terbakar ini digunakan dalam fotografi untuk menghasilkan kilat terang semasa sesi fotografi. Disebabkan produk aluminium adalah serbuk mudah terbakar, terdapat beberapa sekatan terhadap penjualannya. Di sesetengah negara, serbuk ini hanya tersedia untuk pembelian kepada perniagaan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa buah negara di mana serbuk ini masih boleh dibeli oleh individu.

Kesan serbuk aluminium boleh menjadi sangat berbahaya. Walau bagaimanapun, kesan berbahaya ini tidak semestinya berlaku dengan serta-merta. Terdapat banyak pembolehubah yang menentukan reaksi anda terhadap serbuk toksik. Sebahagian daripadanya termasuk seks, umur, gen, gaya hidup, diet dan keadaan kesihatan.

Sesetengah orang berpendapat bahawa pengambilan serbuk aluminium boleh mengakibatkan pembentukan penyakit Alzheimer dari masa ke masa disebabkan oleh membina elemen dalam badan kita. Walau bagaimanapun, tidak ada bukti saintifik yang mencukupi untuk menyokongnya, selain ia juga sukar bagi doktor menentukan cara yang tepat untuk memberi kesan buruk kepada tubuh.

Terdapat bukti bahawa serbuk aluminium boleh menyebabkan keracunan sistem organ. Ada yang menggunakan produk berasaskan serbuk aluminium sepanjang hidup mereka dan tidak pernah mengalami masalah. Orang lain mungkin menggunakan salah satu produk ini sekali dan mempunyai reaksi segera. Jawapan saya? Adalah lebih baik untuk menjauhkan diri tidak meletakkan apa-apa pada kulit  yang boleh membahayakan kesihatan kita.

Propylene Glycol

Propylene glycol digunakan secara meluas dalam ribuan produk kosmetik serta sebilangan besar produk makanan diproses. Selain kosmetik, bahan ini jugak boleh didapati banyak di dalam ubat yang berfungsi dalam membantu badan menyerap bahan kimia dengan lebih pantas. Ia juga merupakan bahan yang terkandung dalam rokok elektronik, menyumbang kepada rasa dan pengeluaran asap.

Menurut penyelidikan makmal, hasil bahan cair ini tidak konsisten, selain ia dikategorikan sebagai toksin berbahaya. Walau bagaimanapun, tindak balas ini hanya terkesan apabila propylene glycol dikaitkan dengan tahap dos yang sangat besar. Namun, masih ada impak kecil pemakaian produk dengan bahan ini termasuk alergi dan gatal-gatal pada kulit serta berlakunya toksik imunisasi pada badan.

Sudah tentu kurang berbahaya daripada Ethylene Glycol yang merupakan kimia atau toksik yang masih digunakan dalam pelbagai jenis antibeku dan produk rumah lain. 

Retinyl Acetate (Vitamin Acetate)

Retinol (vitamin A) adalah nutrien penting yang berkaitan dengan tiga fungsi penting, yang paling jelas yang melibatkan penglihatan manusia. Retinol adalah konstituen fungsi rhodopsin, protein yang terletak di retina mata yang menyerap cahaya dan mencetuskan siri reaksi biokimia yang akhirnya memulakan impuls saraf, menyebabkan penglihatan.

Kedua, vitamin A terlibat dalam pengaktifan pengeluaran gen dan kawalan pembezaan sel. Melalui fungsi ini vitamin A mempengaruhi fungsi imunisasi, deria rasa, pendengaran, selera makan, pertumbuhan sel kulit dan tulang. Peranan ketiga Vitamin A melibatkan kawalan perkembangan embrio dalam gen-gen tertentu yang mengawal corak perkembangan berturut-turut pelbagai tisu dan organ dalam tubuh. 

Paraben

Parabens boleh didapati di hampir semua produk penjagaan kulit; seperti pencuci muka, krim, losyen, pelindung matahari, ubat gigi dan lain-lain. Terdapat beratus-ratus nama yang berbeza untuk paraben yang digunakan pengeluar termasuk Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben dan Ethylparaben. Disebabkan penggunaan bahan paraben yang meluas, anda mungkin perlu:

  1. Semak senarai bahan pada produk sama ada ia menggunakan paraben atau tidak.
  2. Pilih produk penjagaan kulit tanpa Parabens atau “Paraben-free” pada label.
  3. Lihat kandungan produk penjagaan kulit organik kerana terdapat sesetengah jenama bahan organik yang menggunakan Paraben.

Menurut FDA, kandungan Parabens adalah selamat dan tidak ada bukti untuk menunjukkan bahawa mereka berbahaya terhadap kesihatan manusia. Namun, masih terdapat risiko untuk dijangkiti alergi atau dipengaruhi oleh parabens dan bahan kimia tertentu tanpa mengetahui. Selain itu, Parabens juga boleh menyebabkan kanser payudara, mempercepatkan penuaan selain menyebabkan persekitaran di sekeliling terjejas. 

_______________________________________________________________________________

Jadi, sebelum menggunakan apa-apa produk kosmetik, kami cadangkan membaca senarai kandungan dan membuat carian di Google untuk apa-apa nama yang anda tidak kenal. Di harap dengan perkongsian ini, ia lebih membuka mata anda untuk memilih produk yang lebih selamat dan sesuai untuk kulit anda.