Lina Rosli Diterbitkan 22 March 2019

Kesukaran Untuk Tidur atau Insomnia

Kesukaran Untuk Tidur atau Insomnia

Insomnia merupakan satu penyakit atau masalah kesukaran untuk tidur. Biasanya, insomnia tidak mempunyai rawatan secara ubat-ubatan. Ia adalah yang paling penting untuk merawat sebarang masalah yang menghasilkan gejala insomnia. Hanya merawat gejala insomnia tanpa berurusan dengan punca utama tidak akan membantu.

Insomnia Jangka Pendek

Short-term insomnia atau insomnia jangka pendek ini adalah disebabkan oleh masalah tekanan yang dialami oleh seseorang individu. Apabila stress berlaku, badan tidak mampu untuk mengawal tindak balas terhadap perubahan. Jadi, ia akan mengakibatkan fikiranm anda terganggu sekaligus menyebabkan kesukaran untuk tidur.

Insomnia Kronik

Manakala, Insomnia kronik pula adalah disebabkan yang mengganggu tidur untuk jangka masa yang panjang, boleh memanggil peperiksaan fizikal yang menyeluruh, mengubah beberapa tabiat gaya hidup, rawatan perubatan, dan, mungkin, psikoterapi untuk mengenal pasti punca tersembunyi.

Rawatan untuk insomnia

Rawatan Terapi Bukan Perubatan atau Psikoterapi

Bagi mengatasi masalah kesukaran untuk tidur atau insomnia ini, ia memerlukan terapi bukan perubatan yang mana para pesakit perlu mempraktikkan tabiat tidur yang betul atau menjalani rawatan psikoterapi.

Dos Dan Jadual Pengambilan Ubat-ubatan

Sesetengah individu berkemungkinan mengalami masalah insomnia disebabkan kesan sampingan daripada pengambilan ubat. Jadi bagi mengatasi masalah ini, anda dinasihatkan untuk mengurangkan dos ubat atau mengubah jadual waktu pengambilan ubat. Namun, anda masih perlu berbincang dan meminta pandangan pakar perubatan atau doktor anda sebelum membuat perubahan kepada apa-apa ubat yang anda ambil.