Lina Rosli Diterbitkan 28 March 2019

3 Tips Untuk Jeans Anda Tahan Lebih Lama

3 Tips Untuk Jeans Anda Tahan Lebih Lama

Penjagaan jeans tidaklah rumit yang disangka. Namun, untuk menjadikan ia tahan lebih lama, anda perlu mengambil langkah yang lebih baik. Sesetengah jeans memerlukan anda untuk beri perhatian yang lebih. Sebagai contoh, ada jeans yang tidak boleh di basuh menggunakan air sejuk atau mungkin tidak boleh terkena air (dry-cleaning). Jadi, ini adalah beberapa tips penjagaan jeans untuk kekal tahan lama.

‘Sprinkle’ atau renjis dengan cuka putih dan air sejuk.

Jika cuaca dan ada cahaya matahari yang baik, anda boleh mencuci jeans dengan mudah dengan menggunakan campuran cuka putih dan air sejuk (gunakan botol penyembur plastik yang bersih untuk penyelesaian) dan kemudian keringkannya di luar. Elakkan mengeringkan di dalam rumah kerana bagi mencegah cendawan dan bau yang tidak menyenangkan yang boleh berlarutan pada pakaian yang dibiarkan lembap juga lama. Sekiranya anda menggunakan kaedah cuka ini, jangan risau berkenaan bau akan menguap dan hilang pada masa kain jeans anda kering.

Elakkan membasuh jeans terlalu kerap.

Membasuh jeans terlalu kerap akan membuatkan warna jeans anda luntur dan mudah reput. Namun, ia bukan alasan untuk anda untuk tidak membasuh jeans anda. Terlalu kerap di sini bermaksud anda terus membasuhnya selepas sekali dua memakainya. Jika terdapat kotoran kecil pada jeans anda, anda boleh membersihkannya dengan menggunakan kain lembap atau berus gigi lembut.

Jemur jeans secara terbalik.

Terbalikkan jeans anda sewaktu menyidai dan mengeringkannya di luar. Hal ini bagi mengelakkan dari melunturkan warna jeans. Cahaya matahari secara langsung mampu melusuhkan warna pakaian. Malah, poket seluar anda turut kering sama.

Petua: Untuk kain denim gelap, elakkan menggantungnya dalam cahaya matahari langsung, kerana ia akan menyebabkan memudar ke beberapa kain denim gelap.

Konklusi

Langkah ini bukan sahaja mudah dan ringkas, malahan ia dapat menjaga kebersihan jeans serta mengekalkan struktur fabrik dan warna jeans anda. Dengan perkongsian ini, di harap sedikit sebanyak membantu anda dalam menjaga jeans supaya ia tahan lebih lama. Selamat mencuba!