#TAJTravel – Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Di Dubai Airport (DXB)

Dubai adalah salah satu bandar metropolis yang yang kini pesat membangun dan menjadi semakin lebih futuristik. Apabila anda tiba di lapangan terbang Dubai (DXB), anda pasti akan terpesona dengan kehebatan lapangan tersebut. Ia merupakan salah satu hub penerbangan terbaik dan paling sibuk di dunia. DXB adalah hab gergasi dan ramai pelancong yang ingin mengembara pasti akan transit di Dubai sekurang-kurangnya beberapa jam. Lapangan terbang ini mempunyai 3 terminal, iaitu Terminal 1, Terminal 2 dan Terminal 3.

People on a glossy floor in an airport in Dubai

Sekiranya anda mempunyai kelapangan selama beberapa jam, anda mungkin tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan di Dubai semasa perpisahan. Bagi kebanyakan tempat tumpuan, ia memerlukan anda untuk mempamerkan visa dan pergi ke kastam dan imigresen untuk perjalanan keluar dari DBX. Hal ini bagi memastikan keselamatan anda keluar dan masuk dari lapangan terbang lebih terjamin. Jadi ikuti Tajria, bagi mengetahui apa yang anda boleh lakukan sementara transit di lapangan terbang Dubai.

Apa yang Harus Dilakukan Sewaktu Transit?

Transit Selama 4 Jam

Bagi anda yang mempunyai sekitar 4 jam waktu transit, anda digalakkan untuk duduk di sekitar lapangan terbang sahaja. Lapangan Terbang Antarabangsa Dubai (DXB) mempunyai pelbagai kawasan rehat, kafe dan restoran serta pusat membeli-belah yang menarik. Antara tempat yang anda boleh terokai termasuk Jones the Grocer, Shawarmanji, Picnic, Zen Garden, Health Club dan Xpress Spa. Jadi, anda tidak perlu risau mengenai keperluan yang anda perlukan di saat anda sedang bercuti.

Transit Selama 6 Jam

Jika anda mempunyai waktu transit selama 6 jam di Dubai, anda sekurang-kurangnya mempunyai 3 jam masa terluang untuk berjalan Oleh itu, anda dicadangkan untuk mendapatkan perkhidmatan teksi untuk bergerak di sekitar Dubai. Hal ini kerana, sistem metro Dubai adalah sangat panjang dan kompleks yang mana ia mungkin mengambil masa untuk tiba di ke B dari A.

high-rise building during nighttime

Tempat utama yang perlu anda lawati di perhentian anda adalah Burj Khalifa, bangunan tertinggi di dunia. Anda boleh terus mengambil teksi untuk ke Burj Khalifa. Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan tiket secara atas talian dahulu sebelum tiba di sana. 

Dari Burj Khalifa juga, anda boleh menaiki teksi untuk ke pantai Jumeirah (Jumeirah Beach), di mana anda boleh melihat keindahan pantai dengan latar belakang hotel Burj Al-Arab. Ia adalah hotel tertinggi di dunia. Malangnya, anda hanya boleh masuk jika anda seorang tetamu hotel atau jika anda mempunyai tempahan di salah satu restoran. Berdekatan dengan anda juga adalah Jumeirah Beach Hotel yang  juga ikonik dengan reka bentuk gelombangnya. Pantai Jumeirah dengan Burj Al Arab, mercu tanda paling terkenal di Dubai

Transit Selama 8 Jam

Sebagai tambahan kepada pantai Burj Khalifa dan Jumeirah, anda boleh berhenti di bazaar di daerah Deira dalam perjalanan kembali ke lapangan terbang. Bahagian yang paling popular ialah Gold Souk, bahagian penutup bazar dengan kedai-kedai yang menjual barang kemas emas pada harga yang berpatutan. Satu lagi kawasan yang menarik ialah Al Sabkha Souk, di mana anda boleh membeli rempah ratusdan bermacam-macam lagi.

Burj Al-Arab, Dubai

Transit Selama 10 Jam

Seterusnya, anda boleh melawati Dubai Mall iaitu pusat membeli-belah terbesar di dunia yang mempunyai lebih daripada 1,200 kedai. Walaupun anda bukan jenis yang gemar membeli-belah, Dubai Mall adalah salah satu tarikan menarik kerana ia mempunyai gelanggang ais, akuaria, dan pawagam yang cukup besar.

Sebelum pulang ke lapangan terbang Dubai, anda boleh meluangkan sedikit masa anda menjelajah bandar ini atau melakukan Dubai City Half Day Sightseeing Tour.Antara tempat yang anda boleh terokai  termasuk Masjid Jumeirah, Bastakiya, Spice Souq, Deira Gold Souq, dan banyak lagi. 

Untuk maklumat lanjut, anda boleh layari laman rasmi Visit Dubai bagi mengetahui tempat menarik yang ada di Dubai dengan lebih mendalam. Selamat bercuti!