Carian
#TAJBeauty – 5 Kebaikan Ais Kiub Untuk Kulit
September 11, 2019 Lina Rosli

#TAJBeauty – 5 Kebaikan Ais Kiub Untuk Kulit

Ais bukan sahaja berguna untuk menyejukkan minuman anda tetapi juga boleh digunakan sebagai agen penyejuk untuk kulit anda. Anda akan terkejut dengan jumlah faedah yang ada pada kulit ais anda.

closeup photo of green plant in drinking glass

Melegakan Sunburn

Meletakkan ais kiub di muka atau bahagian kulit yang terkena sunburn dapat memberi kelegaan kepada kulit anda. Anda juga boleh membuat beberapa kiub ais aloe vera di rumah untuk mencapai hasil yang lebih baik. Ini adalah ubat rumah mudah yang hanya memerlukan anda membekukan beberapa gel aloe vera. Anda juga boleh menggunakan timun sebagai alternatif sekiranya anda tidak dapat memperoleh daun lidah buaya.

Mengurangkan Bengkak Pada Mata

Jika anda ingin menyingkirkan mata bengkak, maka anda pasti perlu mencuba beberapa kiub ais. Sebarang bentuk pek sejuk adalah ubat yang sangat baik untuk mata bengkak. Meletakkan ais secara langsung pada kulit kelopak mata yang nipis adalah idea yang teruk. Anda boleh merosakkan mata anda secara kekal jika anda melakukannya. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan pek ais tersebut, anda boleh membungkusnya dalam tuala basah kecil supaya beberapa lapisan kain berada di antara pek ais dan kulit.

Mengurangkan Keradangan dan Jerawat

Ais boleh digunakan untuk merawat masalah jerawat kerana ais kiub membantu mengecutkan liang jerawat, dengan itu mengurangkan jerawat pada tahap tertentu. Ia juga membantu mengurangkan bengkak dan kemerahan yang pada kulit. Pastikan anda membilas dan keringkan muka anda sebelum anda memakai kiub ais di muka anda.

stacked ice cubes of different flavors

Melambatkan Penuaan

Ais kiub juga memberikan hasil kulit yang baik. Ia membantu melambatkan tanda-tanda penuaan. Ais mempunyai kecenderungan untuk membantu kulit anda lembap dan menjadikannya lebih tegang. Bilas wajah anda dengan air sejuk dan lap dengan tuala sebelum memohon ais ais ke muka anda. Urut muka anda dengan perlahan dalam gerakan bulat menggunakan kiub ais ini.

Menyegarkan Kulit

Jika anda mempunyai kulit yang berminyak atau kusam, ais membantu mengurangkan pengeluaran minyak dari kulit anda. Dengan ini ia menjadikan kulit segar dan bersinar. Bilas wajah anda dan keringkan dengan tuala bersih sebelum memohon ais ais ke muka anda. Sebaik sahaja anda selesai, gunakan pelembap dengan cepat untuk mendapatkan hasil yang lebih baik. Anda juga boleh meletakkan daun pudina di dalam ais untuk menjadikan proses itu lebih berkesan.

Kesimpulan

Jadi, terdapat beberapa kebaikan ais untuk kulit. Walau bagaimanapun, ia juga mempunyai kekurangan yang tersendiri yang mana ia tidak boleh diletakkan secara terus kepada kulit kerana bimbang boleh melekat pada kulit akibat terlalu sejuk. Lebih baik jika anda membalutnya dahulu sebelum meletakkannya pada kulit. Selamat mencuba!

Komen