Lina Rosli Diterbitkan 13 September 2019

#TAJSihat – Ketahui Kalori Untuk Jus Buah-buahan Segar

#TAJSihat – Ketahui Kalori Untuk Jus Buah-buahan Segar

Tidak ada yang lebih sihat daripada memakan buahan segar. Walau bagaimanapun, anda perlu mendapatkan segelas jus buah segar bagi menjadikan badan anda lebih sihat dan cergas. Berikut adalah 8 jus atau buahan segar yang mungkin anda boleh minum setiap hari.

assorted fruits at the market

Epal – Kalori: 117

Kebaikan: Polyphenols (antioksidan berfikir untuk melawan kanser), kalium, zat besi selain diperkaya dengan vitamin C. Ia merupakan salah satu jus yang mempunyai banyak kebaikan dan faedah untuk badan. Ia mengandungi beberapa nutrien yang baik untuk kondisi kulit anda.

red pomegranate seeds on bowl

Kranberi – Kalori: 116

Kebaikan: Vitamin C, antioksidan, baik untuk jantung selain bersifat antibakteria. Ia mempunyai khasiat pemakanan yang tersendiri. Antara khasiat ubatan kranberi adalah untuk mencegah dan melegakan gejala-gejala jangkitan saluran kencing. Disebabkan oleh kebaikan inilah, ramai wanita yang mengamalkan meminum jus kranberi untuk merawat masalah jangkitan saluran kencing.

Anggur (Merah) – Kalori: 154

Kebaikan: Resveratrol (sebatian dalam kulit anggur merah yang boleh melawan kanser), vitamin C, kalium. Selain itu, anggur merah juga membantu mengatasi masalah susah tidur, memberikan tenaga kepada tubuh dan mengatasi masalah tulang rapuh (osteoporosis).

Grapefruit Atau Limau Gedang – Kalori: 96

Kebaikan: Vitamin C, kalium, lycopene (antioksidan). Jus limau gedang boleh berinteraksi dengan beberapa ubat, menjadikannya bertahan lebih lama dalam aliran darah. Manfaat lain dalam buah ini adalah mengatasi masalah demam malaria, sembelit, kencing manis, pencernaan dan masalah mudah letih.

Pomegranate and orange fruits

Limau Oren – Kalori: 110

Kebaikan: Vitamin C, kalium dan asid folat. Jus oren yang diperkuat datang dengan tambahan kalsium, vitamin D, dan juga omega-3 yang sihat hati. Jus ini adalah salah satu jus yang sering menjadi pilihan ramai orang. Ia bukan sahaja mudah untuk didapati malah mengandungi pelbagai khasiat penting untuk tubuh termasuk mengandungi khasiat semula jadi seperti membekalkan serat dan meningkatkan kesihatan usus.

frozen pineapple juice

Nenas – Kalori: 133

Kebaikan: Vitamin C, kalium, vitamin B6. Jus nanas segar yang dimasak sering mengandungi bromelain, enzim yang terdapat di dalam buah-buahan yang boleh membantu pencernaan dan mengurangkan keradangan.

Delima – Kalori: 160

Kebaikan: Antioksidan, asid ellagic (yang boleh menyekat pembiakan sel kanser), vitamin C, kalium. Jus delima sering hadir dengan sumber antioksida selain membantu untuk mengurangkan lemak dalam badan, merendahkan tekanan darah, serangan jantung, strok dan penyakit buah pinggang.

Tomato – Kalori: 53

Kebaikan: Potassium, lycopene, vitamin C, beta-carotene. Jus tomato mengandungi kandungan natrium yang tinggi. Ia juga dikatakan sihat untuk mata selain menjadikan kulit anda lebih sihat dan cantik

Kesimpulan

Berikut adalah senarai buah-buahan yang sesuai untuk konsum setiap hari untuk mendapatkan khasiat yang baik. Terdapat banyak manfaat yang anda boleh dapatkan selain buah-buahan tersebut mengandungi kalori yang berpatutan. Selamat mencuba!

_________________________________________________________________

Sumber: Real Simple