#TAJSuggest – Tangan Mana Yang Sepatutnya Anda Pakai Jam Tangan?

Persoalan biasa kebanyakkan individu adalah, “Tangan manakah yang harus memakai jam tangan?”. Secara umumnya, kebanyakkan orang akan memakai jam tangan di tangan yang bukan dominan. Jadi, jika anda adalah right-handed, anda akan memakai jam tangan anda di sebelah kiri. Manakala, jika anda adalah left-handed, anda akan menggunakan jam tangan di sebelah kanan. 

bokeh photography person wearing round silver-colored chronograph watch

Mengapa ramai orang lebih gemar memakai jam tangan di tangan yang bukan dominan? Hal ini kerana, memakai jam tangan pada tangan yang bukan dominan dapat mengurangkan kecenderungan untuk jam tersebut terlanggar atau terkena sesuatu benda di sekitar anda yang mana ia akan menjadi lebih selamat dan terhindar dari sebarang kerosakan.

person wearing round silver-colored analog watch

Sekiranya anda memerhatikannya dengan teliti, anda akan melihat walaupun kebanyakan orang memakai jam tangan di pergelangan tangan kiri mereka namun masih ada juga yang memakainya di sebelah kanan. Terdapat juga penjelasan dari era dulu yang mengatakan bahawa lelaki harus memakai jam tangan mereka di sebelah kiri manakala wanita harus memakai mereka di sebelah kanan.

Untuk penjelasan dari sudut sejarah, lelaki menggunakan jam tangan poket sehingga awal tahun ke-20, sementara wanita hanya menggunakan jam tangan. Jam tangan poket menjadi popular semasa peperangan, kerana ia digunakan untuk menyelaraskan kegiatan ketenteraan. Walau bagaimanapun, jam tangan ini adalah besar untuk standard hari ini dan dibawa oleh pegawai-pegawai di dalam beg kulit adat yang diikat pada pergelangan tangan mereka.

‘The most common wrist to wear a watch on would be the left.’ 

‘As majority of the population are right-handed, the crown (or winder) of the watch is typically on the right hand side of the case, making it much easier to adjust the settings using your right hand. Hence they’re normally on the left wrist.’

– Stephen Charles from Parkers Jewellers

Tiada peraturan tetap dalam menentukan pergelangan tangan yang mana perlu anda pakai jam tangan. Ia hanya ditetapkan bagi menyesuaikan tetapan selain memudahkan anda untuk mengurus jarum jam tersebut. Jika anda memakai jam tangan digital pula, ia mempunyai butang yang boleh ditekan menggunakan kedua-dua belah tangan. Oleh itu, jam tangan tersebut boleh dipakai di mana saja yang anda suka kerana ia mudah disuaikan di mana-mana pergelangan tangan.

person clicking Apple Watch smartwatch

Prinsip yang sama digunakan untuk jam tangan pintar, tambahan pula mungkin agak sukar untuk mengendalikan jam tangan menggunakan tangan yang bukan dominan. Sesetengah pengeluar jam pintar juga mencadangkan anda memakai jam tangan di tangan kiri anda, kerana reka bentuknya tetapi juga untuk membolehkan fungsinya berfungsi dengan baik. Contohnya ialah fungsi bacaan denyutan jantung yang hanya akan memberi pengukuran yang tepat jika anda memakai jam tangan di tangan kiri anda. 

Sekiranya anda menggunakan jam tangan, anda perlu memakainya di tangan yang sesuai dengan kemudahan anda. Hal ini bagi menjamin keselesaan selain memudahkan anda untuk melakukan sebarang urusan. Kebiasaannya, orang lebih gemar memakainya pada tangan yang bukan dominan. Jadi, tiada peraturan yang ketat untuk pemakaian jam tangan, tetapi ia digunakan dan dipakai berdasarkan kelebihan praktikal sahaja.