Lina Rosli Diterbitkan 1 October 2019

#TAJSihat – Betulkah Kacang Tinggi Dengan Khasiat Baik?

#TAJSihat – Betulkah Kacang Tinggi Dengan Khasiat Baik?

Kacang adalah sumber lemak, serat dan nutrien yang baik dan bermanfaat. Setiap jenis kacang menawarkan kebaikan dan kelebihan pemakanan yang berlainan. Kacang adalah antara sumber protein berasaskan tumbuhan yang terbaik. Mengikut kajian tinjauan 2017, kacang dapat membantu mencegah faktor risiko, seperti keradangan untuk beberapa penyakit kronik.

Walaupun tinggi lemak, kacang tidak seperti penggemukan seperti yang anda harapkan. Terdapat perbezaan untuk sumber kacang dari kekacang atau kacang dari tumbuhan pokok. Contoh untuk kekacang adalah kacang soya, kacang merah, kacang hijau dan bermacam lagi. Manakala untuk kacang dari pokok adalah kacang gajus, kacang tanah kacang badam, kacang hazel dan bermacam-macam lagi. 

variety of assorted-color beans

Oleh itu, Tajria hari ini ingin berkongsikan kepada anda mengenai kelebihan kacang untuk kesihatan anda. Berikut adalah beberapa khasiat kacang dari sumber tumbuhan:

Kaya Dengan Sumber Nutrisi

Kacang mempunyai kira-kira sepuluh kandungan nutrisi baik yang dapat meningkatkan paras kesihatan anda. Antara nutrien yang terkandung di dalam kacang termasuk sumber protein, lemak, karbohidrat, serat, vitamin E, magnesium, fosforus dan pelbagai lagi. 

Sesetengah kacang mempunyai kandungan nutrien yang lebih tinggi berbanding yang lain. Sebagai contoh, kacang gajus, badam dan pistachio merupakan antara kacang yang baik untuk menurunkan berat badan. Ia merupakan kacang yang mengandungi kalori paling rendah. Anda disarankan untuk makan kacang tersebut secara mentah atau panggang kerana kacang yang dipanaskan dalam lemak yang tidak terhidrogenasi atau mempunyai omega-6 yang tidak sihat selain dapat menghancurkan nutrien mereka.

oatmeal in white bowl

Antioksidan Dapat Mencegah Kerosakan Sel

Kacang mengandungi antioksidan yang dikenali sebagai polyphenol yang boleh melindungi sel dan kolesterol buruk LCL (low density lipoprotein) daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Menurut kajian baru, untuk melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel tubuh selain menyebabkan penyakit, walnut adalah kacang utama yang boleh anda memakannya. 

Ia akan menstabilkan dan mencegah daripada melakukan kerosakan kepada sel-sel. Radikal bebas yang membahayakan adalah zarah yang dikenakan yang dihasilkan daripada tindak balas dalam badan kita, serta pencemaran dan asap rokok. Apabila mereka bertembung dengan sel, mereka boleh memulakan tindak balas kimia rantai yang mengganggu kerja sel, yang boleh merosakkan atau membunuh sel.

Mengurangkan Risiko Serangan Jantung

Badam dan kacang pokok lain boleh meningkatkan kolesterol darah. Satu kajian baru-baru ini membuat kesimpulan bahawa makanan ditambah dengan walnut dapat menurunkan risiko komplikasi jantung pada orang yang mengalami serangan jantung. Semua kacang adalah kalori yang tinggi, jadi anda boleh meletakkan kacang ke dalam  salad atau menjadikannya sebagai snek harian. 

Dalam satu kajian, kacang juga boleh menurunkan risiko penyakit kardiovaskular. Ini mungkin berlaku dengan mengurangkan tekanan darah dan tahap kolesterol. Dalam satu kajian, kacang menurunkan tekanan darah dan meningkatkan tahap kolesterol yang baik.

Baik Untuk Fungsi Otak

Bukan itu sahaja, kacang juga baik dalam meningkatkan fungsi otak. Kacang tanah mempunyai kandungan mineral folat yang tinggi untuk perkembangan otak yang boleh melindungi penurunan kognitif. Selain itu, Ia juga merupakan kacang pilihan untuk para vegetarian yang kurang akan sumber folat dan wanita hamil yang memerlukan folat untuk melindungi bayi yang belum lahir daripada kecacatan kelahiran. 

peanut butter with black spoon

Terdapat kajian di  Amerika Syarikat yang mana ia menjalankan teknik sampling bagi mengetahui kebaikan kacang untuk otak. Ia menunjukkan bahawa walnut membantu dalam meningkatkan memori dan tahan fokus sewaktu otak memproses informasi yang ada.

Kesimpulan

Kacang tinggi dengan kandungan lemak, rendah dengan karbohidrat selain mempunyai sumber nutrien yang banyak, termasuk vitamin E, magnesium, dan selenium. Selain itu juga, kajian telah menunjukkan bahawa peningkatan dalam pengambilan kacang boleh meningkatkan tahap kesihatan dan juga menggalakkan penurunan berat badan. Jadikan kacang sebagai snek harian anda. Selamat mencuba!