Lina Rosli Diterbitkan 2 October 2019

#TAJDeko – Bagaimana Untuk Menjadikan Bunga Kekal Segar?

#TAJDeko – Bagaimana Untuk Menjadikan Bunga Kekal Segar?

Apabila anda membeli bunga di kedai, ia biasanya tersedia dalam bentuk ready-to-go. Dalam erti kata lain, bunga itu sudah siap dibersihkan, dipotong dan digubah mengikut pilihan anda. Secara umumnya orang mengatakan bahawa bunga sepatutnya akan kekal segar kira-kira seminggu. Tapi, anda masih boleh menjadikan bunga tersebut lebih tahan lama dengan meletakkannya di kawasan yang bersesuaian.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu mengenali kaedah penjagaan untuk setiap jenis bunga. Bunga dengan pelbagai tunas pada setiap batang, seperti delphinia dan ungu, sepatutnya mempunyai sekurang-kurangnya satu tunas yang mula membuka dan menunjukkan warna dalaman. Tumbuhan yang mempunyai satu bunga setiap batang, seperti marigolds dan bunga matahari, akan tumbuh dengan baik apabila mereka dibenarkan untuk berkembang sepenuhnya sebelum ia dipotong.

woman sitting beside the mountain bike

Menurut Kate Law, pereka produk untuk ProFlowers, menjaga bunga dengan baik dapat meningkatkan jangka hayat bunga-bunga anda.

“Taking proper care of your flowers will help them last longer.”

-Kate Law

Terdapat pelbagai jenis pilihan bunga di pasaran yang mana ia mempunyai ketahanan yang berbeza-beza. Walau bagaimanapun, ia masih banyak bergantung kepada cara penjagaan diberikan. Jadi, Tajria hari ini akan berkongsi kepada anda cara dan tips bagi mengekalkan kesegaran bunga-bunga segar supaya kekal cantik dan segar. 

Potong Bahagian Bawah Bunga

Seperti tumbuhan yang lain, bunga mempunyai sistem vaskular yang mana ia berjalan melalui batang untuk menyerap air dan nutrien dan memindahkannya ke kelopak. Sewaktu tempoh bunga tidak terendam dalam air, udara telah ditarik ke dalam batang dan akan menghalang penyerapan air apabila anda memasukkannya ke dalam vas yang disiram. Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, potong sekurang-kurangnya separuh inci batang dengan gunting pemangkasan tajam.

red tulip flowers bouquet on brown wooden pallet

Adalah dinasihatkan untuk mengaturkan bunga sebelum memotongnya untuk mengelakkan diameter potongan yang tidak sama. Juga, jangan lupa untuk mengelakkan sebarang dedaun yang akan terletak di bawah air kerana mereka boleh membusuk dengan cepat dan menyebarkan bakteria ke bahagian lain bunga yang sihat.

yellow sunflowers in Mason jar

Jangan Siram Menggunakan Air Panas

Memberi bunga air panas adalah salah satu kesilapan yang paling besar semasa tempoh penjagaannya. Anda disarankan untuk menyiram bunga-bunga dengan menggunakan air pada suhu bilik. Namun, ia adalah lebih baik jika anda meletakkan sedikit air sejuk yang dapat membantu bunga seperti daffodils dan tulip tahan lebih lama lagi. Ia juga penting untuk menukar air setiap tiga hingga empat hari bagi mengelakkan air akan tercemar dan dipenuhi bakteria. Keadaan ini akan mempercepat kondisi bunga layu dan mati. 

Tidak Melebih Sewaktu Menyiram

Biasanya, makanan bunga mengandungi tiga ramuan ini: gula, asid, dan produk antibakteria. Gula akan memberikan khasiat kepada bunga, sementara asid boleh menjaga tahap pH rendah untuk membantu bunga menyerap air dengan lebih baik. Produk antibakteria yang paling biasa digunakan untuk bunga segar adalah pemutih (bleach). Bagi komponen berasid, anda boleh menggunakan asid sitrik daripada lemon atau vitamin C.

Anda juga digalakkan untuk menggunakan penyembur air dalam bentuk botol kecil. Anda hanya perlu sembur hanya kelopak dan lakukannya dari jauh supaya terlalu tertumpu pada satu tempat sahaja. 

Kesimpulan

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengekalkan kesegaran bunga selain menjadikan tempoh hayat bunga segar lebih lama. Untuk tips dan cara yang lebih lanjut, anda boleh dapatkan khidmat pakar bunga bagi mengetahui cara apa yang bersesuaian untuk tumbuhan anda. Selamat mencuba!