Lina Rosli Diterbitkan 4 October 2019

Bagaimana Emosi Memberi Kesan Kepada Anda?

Bagaimana Emosi Memberi Kesan Kepada Anda?

Segelintir orang berpendapat yang mana emosi asas dapat memberi kesan dan mempengaruhi keupayaan kita untuk membuat keputusan secara rasional. Terdapat beberapa emosi negatif yang menjadi sebahagian daripada pengalaman manusia termasuk marah, kecewa, takut dan macam-macam lagi. Jika perkara ini berlanjutan, ia boleh menimbulkan tekanan dan sering dilihat sebagai emosi yang harus dielakkan. Bukan itu sahaja, anda juga perlu melakukan pendekatan yang lebih baik untuk menguruskan perkara ini.

Menguruskan Emosi Negatif

surrealism photography of person reading news paper in fire while sitting on stool

Menguruskan emosi negatif ini adalah sesuatu yang agak kompleks. Ia tidak boleh diselesaikan dengan cara menghindari perasaan tersebut. Ia juga tidak boleh diuruskan dengan hanya membiarkan emosi negatif ini hilang dengan sendirinya. Sebagai contoh, jika anda tidak boleh menguruskan kemarahan, ia boleh menyebabkan salah faham atau konflik dalam sesebuah hubungan.

Menguruskan emosi negatif adalah lebih kepada menentukan sebab atau faktor tentang sesuatu perkara berlaku selain tidak membenarkan diri kita dipengaruhi oleh faktor-faktor negatif tersebut. Selain itu, pengurusan emosi yang berjaya adalah apabila anda boleh mengawal mereka tanpa menafikan bahawa kita merasakan mereka.

Kemarahan, ketakutan, kebencian, kekecewaan dan kebimbangan adalah keadaan emosi yang sering orang alami. Keadaan emosi negatif ini boleh menimbulkan tekanan pada tubuh dan fikiran anda yang mana ia boleh membawa kepada masalah kesihatan jika ia menjadi kronik atau membebankan.

Apakah Yang Anda Boleh Lakukan Apabila Masalah Ini Terjadi?

Jadi, bagaimanakah anda mengatasi masalah ini? Terdapat kajian berpendapat bahawa walaupun terdapat banyak manfaat untuk keadaan emosi yang positif seperti gembira, bahagia dan rasa syukur, terdapat juga kesan negatif yang boleh datang dari mereka. Sebagai contoh, emosi optimistik telah dikaitkan dengan banyak hasil yang bermanfaat untuk kesihatan dan kebahagiaan serta kejayaan peribadi. Walau bagaimanapun, keyakinan yang tidak terkawal dapat mengakibatkan harapan yang tidak realistik dan bahkan risiko berbahaya yang dapat menyebabkan perkara yang tidak diingini berlaku. 

grayscale photography of hands under body of water

Strategi Terbaik untuk Menguruskan Emosi Negatif

Terdapat beberapa strategi yang dilihat sebagai cara untuk menerima dan memproses emosi negatif. Teknik-teknik telah digariskan dalam penyelidikan oleh Ceri Sims, mempunyai akronim TEARS HOPE. Inilah yang perlu dilakukan:

T – Ajar dan pelajari (Teach and learn): Ini merangkumi kesedaran diri dan meningkatkan pengetahuan peribadi tentang badan dan minda anda, dan bagaimana ia bertindak balas kepada tekanan dan keadaan emosi yang lain. Ini membolehkan anda memahami apabila anda kecewa dan mengapa, dan menjadi lebih baik untuk mentafsirkan isyarat badan.

E – Mengungkapkan (Express):Perkara ini boleh dikatakan agak rumit yang mana ia melibatkan keterbukaan (openess) dan rasa ingin tahu dalam diri anda untuk meningkatkan penerimaan anda tentang apa yang akan datang.

A – Terima dan ramah (Accept and befriend): Ia boleh menjadi sangat bermanfaat untuk menumpukan perhatian secara aktif untuk meningkatkan kesabaran dan toleransi diri dalam mengatasi emosi negatif.

R – Menilai semula dan menyusun semula (Re-appraise and re-frame): Anda boleh menggunakan pendekatan tingkah laku kognitif untuk melihat perkara yang berbeza.

S – Sokongan sosial (Social support): Ia melibatkan latihan meditasi atau menyertai mana-mana kursus yang dapat menyatakan perasaan anda kepada orang lain dan kesabaran diri dalam sesebuah hubungan.

H – Kebahagiaan (Happiness): Penyelidikan menunjukkan bahawa ia boleh sangat berfaedah untuk mempunyai nisbah 3 hingga 1 emosi positif dan negatif, bermakna anda menambah pengalaman positif dalam hidup anda, memberi tumpuan kepada kenangan bahagia dan cita rasa kejayaan , sebagai contoh, untuk meningkatkan jumlah masa yang anda habiskan dengan baik secara otentik.

O – Amati (Observe): Cobalah untuk berlatih kesedaran dan tidak menghakimi menghadiri hal-hal dalam kehidupan.

P – Fisiologi dan perubahan tingkah laku (Physiology and behavioral changes): Fokus pada relaksasi, senaman pernafasan, dan penjagaan diri.

E – Eudaimonia: Ia adalah pandangan tentang kebahagiaan dan kesejahteraan yang menekankan mengenai diri dan pertumbuhan peribadi sebagai satu cara di mana kita mencapai kehidupan yang benar-benar memuaskan.

Kesimpulan

Belajar untuk mengawal sesuatu emosi adalah satu cabaran untuk semua orang pada masa-masa tertentu. Dapatkan bantuan untuk mengurus emosi anda jika ia berada di luar dari kawalan selain dapat mengawal anda daripada melakukan sesuatu perkara yang dapat menyakitkan orang-orang di sekeliling anda.

Sumber: Very Well Mind , MayoClinic