Lina Rosli Diterbitkan 10 October 2019

#TAJBeauty – Rambut Gugur? Mengapa Masalah Ini Terjadi?

#TAJBeauty – Rambut Gugur? Mengapa Masalah Ini Terjadi?

Rambut gugur adalah normal bagi sesetengah individu. Terdapat beberapa kajian telah dijalankan dan mendapati seseorang akan kehilangan rambut sekurang-kurangnya 100 helai rambut sehari. Tetapi jika seseorang mula kehilangan jumlah rambut yang luar biasa, ia boleh menyebabkan kebimbangan.

woman holding black and gray hair dryer

Kebanyakan orang mempunyai kira-kira 100,000 rambut di kepala mereka dan kehilangan kira-kira 100 hingga 125 rambut setiap hari. Menurut American Academy of Dermatologists, ia adalah normal untuk kehilangan mana-mana 50 hingga 100 helai rambut setiap hari. Bagi orang yang mempunyai helai rambut yang lebih panjang, kehilangan mereka mungkin lebih ketara. Oleh kerana terdapat 100,000 folikel rambut atau lebih pada kulit kepala setiap orang, kehilangan 100 atau lebih helai rambut sehari tidak membuat perubahan besar dalam penampilan.

Terdapat beratus-ratus ribu rambut di kepala anda, dan setiap satunya tumbuh dan membesar pada peringkat yang berbeza dalam jangka masa dua hingga lima tahun. Rambut tumbuh dan mati pada fasa yang berbeza yang mana ia dipengaruhi beberapa faktor termasuk  pemakanan, tekanan, kebersihan, dan gaya harian.

Apakah Yang Menyebabkan Rambut Gugur?

Terdapat banyak faktor yang mendorong kepada keguguran rambut. Antaranya adalah disebabkan oleh tekanan dan keadaan kesihatan. Selain itu, ada beberapa faktor yang sedikit sebanyak memberi kesan kepada rambut gugur:

Alopecia Areata: Ia berkembang apabila sistem imun dan menyerang folikel rambut anda. Ini mungkin disebabkan oleh tekanan dan boleh menyebabkan keguguran rambut. Penyakit ini akan berlarutan selamanya yang mana ia sukar untuk diubati walaupun hanya sekadar tompokan areata.

Perubahan Hormon (Hamil): Hormon estrogen berkaitan dengan pertumbuhan dan keguguran rambut. Sebagai contoh, sewaktu hamil, tahap estrogen wanita lebih tinggi daripada biasa, yang menandakan lebih banyak folikel rambut untuk berkembang. Manakala selepas tempoh hamil atau semasa menopaus, lebih banyak rambut pertumbuhan rambut semakin berkurang.

Thyroid Disorder: Hypothyroidism dan Hyperthyroidism yang teruk dan berpanjangan boleh menyebabkan kehilangan rambut. Ini disebabkan kitaran rambut panjang.

Anaemia: Bagi individu yang mengalami masalah rambut semakin menipis atau berkurang pada garis rambut di sepanjang dahi mereka adalah disebabkan kurang zat besi. Walau bagaimanapun, tiada bukti kajian yang  menyatakan bahawa anemia boleh menyebabkan keguguran rambut pada lelaki atau wanita.

Keadaan Kulit Kepala: Basuh secara berlebihan selain terdedah kepada suhu yang tidak elok juga boleh memberi impak kepada keguguran rambut setiap hari.

woman with braid hair

Bagaimana Untuk Mengurangkan Rambut Gugur?

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk melambatkan atau menghentikan masalah rambut gugur. Sesetengah keadaan, seperti keguguran rambut selepas kehamilan boleh dikurangkan dari masa ke semasa. Antara beberapa aktiviti lain yang anda boleh ubah dalam gaya hidup bagi mendapatkan rambut yang sihat adalah:

  1. senaman harian
  2. pemakanan yang betul
  3. meditasi dan strategi pengurusan tekanan lain

Jika masalah ini masih berlarutan, anda disarankan untuk mendapatkan rawatan dan khidmat nasihat dari doktor atau pakar rambut. Melaluinya, anda akan dapat mengetahui sama ada ia disebabkan oleh perkara seperti masalah tiroid, tekanan, jangkitan kulit kepala, alopecia androgenik, atau hanya penuaan.

Untuk permasalahan seperti ini, golongan wanita adalah lebih cenderung kehilangan lebih banyak helai rambut setiap hari berbanding lelaki. Setakat ini, tidak ada cara untuk mengukur perbezaan secara objektif. Kira-kira 40 peratus daripada wanita juga lebih cenderung daripada lelaki untuk mengalami tempoh keguguran rambut yang disebabkan oleh beberapa faktor seperti genetik, hormon dan kesihatan diri.