Carian
#TAJSihat – Apakah Yang Terjadi Jika Anda Meletakkan Bawang Putih Di Bawah Bantal?
November 22, 2019 Lina Rosli

#TAJSihat – Apakah Yang Terjadi Jika Anda Meletakkan Bawang Putih Di Bawah Bantal?

Semua orang tahu bahawa bawang putih mempunyai aroma yang agak kuat. Ia mempunyai karbohidrat dan protein yang kompleks, selain turut hadir dengan mineral dan vitamin penting seperti vitamin B, natrium, kalium, dan magnesium. Bukan itu sahaja, jika anda mengamalkan pengambilan bawang putih di dalam hidangan harian atau secara berkala boleh membantu menjauhkan anda dari penyakit jantung dan penyakit kardiovaskular serta gangguan metabolik seperti kencing manis.

two close-up photography of garlic gloves on gray surface

Aroma bawang putih berasal dari allicin dan sebatian sulfur. Ia menjadikan bawang putih sangat baik untuk merawat jangkitan kerana ia boleh membunuh virus dengan baik daripada antibiotik tanpa kesan sampingan yang buruk. Bawang putih juga mengandungi sebatian anti-radang dan antioksidan yang menyokong fungsi optimum sistem badan. 

Tapi bagaimana pula jika anda meletakkannya di bawah bantal? Adakah ia akan memberi apa-apa kesan lain pada tubuh anda? Jadi, hari ini Tajria akan berkongsi kepada anda mengenai kesan bawang putih di dalam bilik anda:

Membantu Untuk Bernafas Dengan Lebih Baik

Salah satu kesan apabila meletakkan bawang putih dibilik semalaman adalah membantu untuk membersihkan saluran hidung yang tersumbat. Ketika anda tidur, allicin membantu anda menghembuskan nafas dan mengalirkan lendir sehingga ia mengalir keluar. Pernafasan anda akan bertambah baik, yang menjadikannya lebih mudah untuk jatuh dan tidur.

Mengurangkan Bakteria Penyebab Penyakit

Bawang putih juga merupakan anti-bakteria kuat dan yang boleh membasmi kuman. Ia juga membantu memendekkan tempoh sakit atau demam seseorang individu. Para penyelidik berpendapat, allicin dapat menghalang dua enzim yang membolehkan mikrobakteria berjangkit untuk bertahan di dalam badan tuan rumah.

Membasmi Serangga Seperti Pepijat Dan Nyamuk

Bawang putih adalah toksik kepada pepijat dan serangga yang lain, yang mana jika ia diletakkan di bawah bantal akan dapat menghalang mereka daripada mengganggu anda di atas katil. Malah, sesetengah orang menggunakan sebotol air bawang putih untuk menghalau dan menangkis pepijat di taman. 

Kesimpulan

Terdapat banyak keistimewaan bawang putih yang baik untuk tubuh badan anda. Bawang putih turut meningkatkan aliran darah, menurunkan kolesterol, dan juga membantu mencegah penuaan pramatang dengan mengurangkan kerosakan oksidatif. 

Komen