Ada pelbagai jenis asid yang digunakan dalam produk penjagaan kulit. Mari kenali jenis-jenis asid yang digunakan dalam penjagaan wajah.

Alpha Hydroxy Acids (AHA): 

 

Asid Glikolik

Sumber: Sephora Malaysia
  • Didapati secara semulajadi daripada tebu atau diperbuat secara sintetik.
  • Mempunyai saiz yang kecil, bersifat hidrofilik dan mampu menembusi lapisan terbina atas kulit.
  • Pada konsentrasi yang rendah (5 - 10%), ia mengurangkan pelekatan sel-sel keratin di lapisan teratas kulit (epidermis) dan ini menggalakkan exfoliation.
  • Berupaya untuk melembapkandan mengekalkan kelembapan kulit.
  • Dapat meningkatkan ketahanan dan keanjalan kulit sambil mengurangkan kesan kerosakan matahari. Namun ia dapat meningkatkan sensitiviti kulit terhadap cahaya matahari selepas penggunaan.

Asid Laktik

Sumber: The Ordinary
  • Banyak didapati dalam susu namun diperolehi melalui penghasilan secara sintetik untuk tujuan penggunaan dalam industri kosmetik.
  • Mempunyai saiz molekul yang lebih besar berbanding asid glikolik.
  • Pada konsentrasi yang rendah (5% dan ke bawah), ia digunakan untuk melembapkan kulit manakala pada konsentrasi 5 - 10%, ia digunakan untuk exfoliation.

Asid Malik

  • Banyak didapati dalam buah pear dan epal namun diperbuat secara sintetik untuk tujuan penggunaan dalam industri kosmetik.
  • Saiz molekul yang lebih besar berbanding asid glikolik dan laktik maka kesan iritasi adalah lebih rendah berbanding kedua-dua asid ini.
  • Tidak efektik jika digunakan bersendirian tetapi sangat berkesan jika digunakan bersama-sama asid glikolik dan asid laktik.
  • Bersifat sebagai antioksida dan membantu mengekalkan kelembapan kulit.

Asid Tartatrik 

  • Banyak didapati dalam anggur dan ceri, dan juga dihasilkan secara sintetik untuk industri kosmetik.
  • Saiz molekulnya adalah 2 kali ganda asid glikolik.
  • Digunakan bersama AHA yang lain bagi tujuan exfoliation.
  • Membantu untuk melambatkan penuaan dan menyeragamkan tona warna kulit.

Asid Sitrik

  • Banyak didapati dalam buah-buahan sitrus namun dihasilkan secara sintetik untuk keperluan industri.
  • Digunakan sebagai antioksida dan penyelaras pH dalam penghasilan produk penjagaan wajah agar produk tidak terlalu beralkali.
  • Dalam kuantiti yang banyak (20% ke atas), ia menggalakkan pengelupasan dan pemulihan keratin kulit namun tidak digunakan secara menyeluruh berbanding  AHA yang lain kerana kurang efektif dan memedihkan kulit.

Asid Mandelik

Sumber: Hermo Malaysia
  • Diperolehi daripada bitter almond
  • Kesan penembusan yang lebih lambat berbanding AHA yang lain, maka kesan iritasi akibat penggunaan asid ini adalah rendah.
  • Sesuai buat mereka yang ingin berjinak-jinak dengan penggunaan asid dalam produk penjagaan kulit.
  • Sesuai untuk kulit yang kering atau sensitif.
  • Digunakan untuk mengurangkan kesan pigmentasi, menyeragamkan tona warna kulit dan kesan awal penuaan.

 

Polyhydroxy Acids (PHA): 

Sumber: Hermo Malaysia
  • Generasi kedua AHAs
  • Membantu untuk membuang sel-sel mati di permukaan kulit , membolehkan kulit tampak lebih halus dan sekata.
  • Sesuai untuk kesemua jenis kulit terutamanya kulit yang sensitif, ataupun yang mengalami rosacea atau eczema
  • Bersifat hidrofilik dan dapat menarik molekul air dari sekeliling ke permukaan kulit agar kulit kekal lembap.
  • Kaya dengan antioksidan yang baik untuk anti-penuaan, menggalakkan pertumbuhan dan pemulihan lapisan epiderma kulit.
  • Tidak menyebabkan sensitiviti kulit kepada cahaya matahari selepas penggunaan.

 

Beta Hydroxy Acid (BHA):

 

Asid Salisilik

Sumber: Paula's Choice Malaysia
  • Diperolehi daripada sumber batang pokok willow.
  • Bersifat oleofilik, maka ia mudah menembusi lapisan minyak di permukaan kulit dan liang pori.
  • Sesuai buat mereka yang mempunyai kulit berminyak, sensitif, dan kemerah-merahan (rosacea).
  • Digunakan untuk exfoliate kulit dengan lembut, bertindak dengan baik untuk mengurangkan kesan jerawat, liang pori yang besar dan blackhead.

 

Asid Hyaluronik

Sumber: Watsons Malaysia
  • Agent pelembap (humectant) yang melembapkan kulit dengan menarik kelembapan dari sekeliling.
  • Sesuai untuk semua jenis kulit, tambahan lagi buat mereka yang mempunyai kulit berminyak atau berjerawat yang inginkan pilihan produk yang bebas minyak.
  • Membantu menghilangkan tanda-tanda penuaan seperti garis halus; membuatkan kulit tampil lembut, anjal dan berseri.

 

Asid Askorbik

Sumber: Sephora Malaysia
  • Juga dikenai sebagai Vitamin C.
  • Sumber daripada tumbuhan diperolehi daripada oren, betik, plum kakadu, camu camu, alga, beri dan banyak lagi. Penghasilan secara sintetik pula diperolehi melalui pemprosesan sirap jagung dan acetone.
  • Diperlukan dalam penghasilan kolagen badan.
  • Antioksidan berkesan yang mampu menentang kesan buruk pencemaran atau radikal bebas yang disebabkan oleh radiasi UV.
  • Digunakan untuk menegang dan menganjalkan kulit, mengurangkan garisan halus dan kedutan di wajah dan menyeragamkan tona warna kulit.

 

Asid Azelaik

  • Bersumberkan daripada gandum, barli dan rai
  • Sangat esuai untuk kulit yang bermasalah atau berminyak.
  • Bersifat anti radang yang membantu mengurangkan impak jerawat yang meradang.
  • Bertindak seperti leave-on exfoliant yang lembut yang dapat menghalang liang pori daripada tersumbat, menghaluskan permukaan kulit dan menghalang pembentukan jerawat baru.
  • Membantu untuk menghalang jerawat yang sedang pulih ataupun parut yang baru daripada menjadi gelap.

 

 

 

Lihat profil
Min Ahmad

54 artikel di Tajria.