Carian
Kitar Semula Minyak Masak – Ini Lokasi Seluruh Malaysia
August 16, 2020 Lina Rosli

Kitar semula merupakan salah satu perkara yang perlu dilakukan bagi menjamin kelestarian alam semula jadi. Ini kerana banyak sahaja barangan harian kita boleh dikitar semula. Contohnya kertas, besi, kaca, malah jika diikut dari senarai bahan kitar semula yang diterima Alam Flora, sehingga lebih 15 bahan diterima mereka. 


Salah satu barangan harian yang boleh dikitar semula adalah Minyak Masak. Minyak masak merupakan satu bahan yang rumit untuk dikendalikan, dan ramai diantara kita memandang mudah terhadapnya. Salah satunya termasuklah membuangnya kedalam sinki yang boleh mengakibatkan sinki tersumbat dan jika sistem saliran tersebut terus ke longkang utama, ia boleh mengakibatkan pencemaran alam sekitar.

Bagi melupuskan minyak masak, anda disarankan supaya membawa minyak masak tersebut ke pusat kitar semula yang juga boleh memberikan sedikit imbuhan. Berikut merupakan pusat kitar semula seluruh Malaysia beserta lokasi. Anda disarankan bagi menghubungi mereka bagi menyemak sekiranya mereka menerima minyak masak terpakai dan juga waktu operasi mereka.

(Klik lokasi di bawah untuk maklumat lanjut)

Kuala Lumpur

Putrajaya

Selangor

Perak

Pulau Pinang

Kedah

Perlis

Kelantan

Terengganu

Pahang

Johor

Melaka

Negeri Sembilan

Sabah

Sarawak

Labuan

________________________________________________________________________

Berikut adalah beberapa kawasan atau lokasi yang boleh anda kitar semula minyak masak terpakai. Anda juga boleh kongsikan bersama kami lokasi atau mana-mana kedai yang sedia menerima dan mengutip minyak masak di sekitar kawasan rumah anda. Jom kongsi!

Komen