Carian
Lawati 5 Lokasi Mesra Kanak-Kanak Sewaktu Cuti Sekolah Ini
August 17, 2020 Lina Rosli

Lawati 5 Lokasi Mesra Kanak-Kanak Sewaktu Cuti Sekolah Ini

Cuti sekolah sudah semakin dekat, dan sudah tiba masanya untuk anda mula mencari lokasi menarik untuk anda kunjungi sewaktu cuti sekolah ini. Sejak kita beralih ke fasa Perintah Kawalan Pergerakan Permulihan (PKPP), sudah banyak perkhidmatan dan pusat tarikan pelancong sudah kembali buka. Dengan ini, anda boleh mula meneroka aktiviti luar, seperti bersantai di taman tema atau menempah tempat tinggal di luar bandar.

Sebagai contoh, data Klook Malaysia pada bulan Ogos 2020 menunjukkan bahawa tiket masuk Aquaria KLCC dan pengalaman menginap di Hard Rock Desaru Coast di Johor menunjukkan antara aktiviti perjalanan domestik yang paling banyak dicari di Malaysia.

boy doing wall climbing

Oleh itu, bersempena cuti sekolah ini anda boleh mula mencari tempat yang menarik untuk dilawati seisi keluarga. Selain itu, Klook turut ingin mengesyorkan lima lokasi mesra kanak-kanak yang paling banyak dicari di sekitar Kuala Lumpur dan juga di beberapa negeri lain.

Kuala Lumpur: Petrosains, The Discovery Center

(Beli Sekarang Dengan Klook)

Ketahui keajaiban sains dengan merancang lawatan ke Petrosains, The Discovery Center di Kuala Lumpur. Ini adalah tempat di mana anak-anak anda untuk belajar tentang sistem cakerawala dan aeroangkasa serta kenali sumber semula jadi di Malaysia, jenis hutan hujan, gunung dan mineral di bawah laut.

  • Tiket masuk:  Kanak-kanak 2 tahun dan ke bawah adalah percuma.
  Dewasa (RM) Kanak-Kanak (RM) Warga Emas (RM)
Warganegara 18.50 7.50 9.00
Pelancong Asing 28.00 16.50 14.00
  • Waktu Operasi:
Isnin Tutup
 
Selasa – Jumaat 11.00 pagi – 4.00 petang
(Waktu masuk terakhir: 2.30 petang)
Sabtu, Ahad, Cuti Sekolah & Cuti Umum 9.30 pagi – 5.30 petang
(Waktu masuk terakhir: 4.00 petang)
*Terhad kepada 43 orang satu slot | 7 slot dibuka setiap hari

Pulau Pinang: The Habitat

(Beli Tiket Di Klook)

Habitat terletak di pinggir hutan hujan yang berusia 130 juta tahun yang terletak di Bukit Pulau Pinang. Lokasi ini bukan sahaja sesuai untuk aktiviti seisi keluarga, bahkan ia turut memberikan pengalaman unik kepada para pengunjung untuk merasai keindahan alam semula jadi yang merangkumi jejak alam bersejarah, jalan kaki puncak, jalan kanopi, jalur zip dan banyak lagi.

Dengan pemandangan lembah hutan dan Laut Andaman yang jarang dijumpai, disarankan untuk membawa anak-anak anda berkunjung pada waktu petang untuk melihat salah satu pemandangan matahari terbenam.

  • Tiket masuk: Kanak-kanak 3 tahun dan ke bawah adalah percuma.
Standard Entrance Kancil Walk Forest Bathing Experience The Premium Forest Experience
 

Dewasa

RM55

Dewasa

RM85

Dewasa

RM138

Dewasa

RM200

Kanak-Kanak, Warga Emas, Pelajar

RM35

Kanak-Kanak, Warga Emas, Pelajar

RM60

Kanak-Kanak, Warga Emas, Pelajar

RM138

Kanak-Kanak, Warga Emas, Pelajar

RM170

  • Waktu Operasi : Dibuka setiap hari pada jam 9.00 pagi sehingga 6.00 pagi (waktu keluar: 7.00 malam)

Sabah: Shangri-La’s Tanjung Aru Resort & Spa, Tropical Island Adventure

(Beli Tiket Di Klook – Tanjung Aru)

(Beli Tiket Di Klook – Tropical Island Adventure)

Klook baru-baru ini bekerjasama dengan Tanjung Aru Resort di Shangri-La untuk menawarkan pakej menginap eksklusif sebagai sebahagian daripada pelancaran Pengalaman Staycation Klook.

Pakej ini merangkumi bukan hanya penginapan untuk dua orang, tetapi para tetamu juga dapat menikmati faedah tambahan. Terdapat juga perjalanan percuma ke salah satu dari tiga pulau di Sabah, makan tengah hari berkelah di tepi pantai dan sukan air untuk bersantai.

Kuala Lumpur: KidZania

(Beli Tiket Di Klook)

Sekiranya anda ingin menerokai pengalaman yang menarik di sekitar Kuala Lumpur, anda mungkin akan menyukai KidZania yang mana menawarkan ciri pembelajaran secara interaktif dan menyeronokkan dengan lebih daripada 70 senario dan kerjaya untuk dicuba di KidZania. Di KidZania, anak-anak anda akan belajar mengemudi kapal terbang, menulis untuk penerbitan media atau menjadi pahlawan untuk memadamkan kebakaran.

Mereka juga dapat menjana wang di bandar mini dan belajar bagaimana menyimpan dan membelanjakan dengan bijak serta mengembangkan kemahiran hidup yang berharga untuk mempersiapkan mereka ke dunia nyata.

  • Tiket masuk:
Umur Tiket Di Kaunter Tiket Secara Atas-Talian
Bawah 1 tahun Percuma Percuma
2-3 tahun RM 46.00 RM 41.40
4-17 tahun RM 95.00 RM 85.50
18-59 tahun RM 50.00 RM 45.00
60 tahun ke atas RM 38.00 RM 34.20
OKU RM 38.00 N/A
  • Waktu Operasi: 
Isnin & Jumaat (kecuali waktu cuti umum atau cuti sekolah) Tutup
 
Selasa-Khamis, Sabtu, Ahad 10.00 pagi – 5.00 petang
Cuti Sekolah & Cuti Umum 10.00 pagi – 5.00 petang

Ipoh: Taman Tema Lost World Of Tambun dan Pengalaman Chalet Terapung

(Beli Tiket Di Klook)

Lost World Of Tambun lebih dari sekadar taman hiburan yang dikelilingi oleh hutan tropika yang subur, sumber mata air panas semula jadi dan bukit batu kapur berusia 400 juta tahun.

Pelancong dengan anak-anak juga dapat bermalam di khemah glamping atau chalet terapung berhawa dingin yang indah di dalam taman itu sendiri.

Pakej penginapan keluarga Klook untuk aktiviti ini boleh memuatkan dua orang dewasa dua kanak-kanak, dan disertakan dengan sarapan bufet dan pas tarikan supaya pelanggan dapat memperoleh nilai yang terbaik.

  • Tiket masuk
Glamping Twin Package (2 dewasa) Glamping Twin Package (2 dewasa) Floating Chalet Twin Package Air-Cond (2 dewasa) Floating Chalet Twin Package Air-Cond (2 dewasa + 2 kanak-kanak)

Warganegara

RM650

Warganegara

RM950

Warganegara

RM918

Warganegara

RM1188

Tambahan

Dewasa- RM 230

Kanak-kanak – RM218

Tambahan

Dewasa- RM 230

Kanak-kanak – RM218

N/A

Bagi rakyat Malaysia yang ingin menempah perjalanan pengembaraan mereka yang seterusnya, Klook menawarkan beberapa siri promosi untuk mendorong rakyat Malaysia menemui semula keindahan tanah air mereka sambil mengekalkannya sesuai dengan anggaran. Nikmati harga terbaik sepanjang masa kami dari tawaran makan hingga tiket pengangkutan dan tarikan di sini.

Komen