Carian
Argan Oil – Mengapa Ia Baik Untuk Kulit?
August 26, 2020 Lina Rosli

Argan Oil – Mengapa Ia Baik Untuk Kulit?

Apa itu minyak argan? Ia adalah sejenis minyak yang banyak digunakan untuk melembapkan kulit dan rambut. Beberapa kajian dan penyelidikan menunjukkan bahawa asid lemak dalam minyak argan dapat menyokong kulit yang sihat, menghidratkan kulit dan juga mengurangkan kerosakan rambut.

votive candle

Ia juga antara bahan yang sangat popular digunakan dalam kebanyakan produk kecantikan. Namun, tahukah anda mengapa produk ini kerap disediakan dalam produk?

Berikut adalah beberapa kebaikan minyak argan untuk kulit:

Melindungi kulit daripada cahaya matahari

Menurut pakar, minyak argan digunakan untuk melindungi kulit dari kerosakan akibat sinar matahari. Ada kajian mendapati bahawa aktiviti antioksidan dalam minyak argan membantu melindungi kulit daripada kerosakan radikal bebas yang disebabkan oleh sinar matahari. Ini dapat mengelakkan luka bakar dan hiperpigmentasi. Jangka panjang, ini mungkin dapat membantu mencegah perkembangan barah kulit, termasuk melanoma.

Anda boleh mengambil suplemen minyak argan secara lisan atau menggunakan minyak secara topikal ke kulit anda untuk mendapat kebaikan daripadanya.

Melembapkan kulit

Bukan itu sahaja, ia juga merupakan bahan paling biasa digunakan sebagai pelembap. Ia sering dijumpai dalam losyen, sabun dan perapi rambut. Minyak argan mengandungi vitamin E yang merupakan antioksidan larut lemak yang dapat membantu meningkatkan pengekalan air di kulit.

Merawat sebilangan keadaan kulit

Minyak argan mengandungi sifat antioksidan dan anti-radang. Kedua-duanya membantu mengurangkan gejala untuk beberapa keadaan kulit keradangan yang berbeza seperti psoriasis dan rosacea.

Merawat jerawat

Jerawat hormonal selalunya disebabkan oleh sebum berlebihan yang disebabkan oleh hormon. Minyak argan mempunyai kesan anti-sebum, yang dapat mengatur jumlah sebum pada kulit dengan berkesan. Ini dapat membantu merawat beberapa jenis jerawat dan mempromosikan kulit yang lebih lembut dan lebih tenang.

Menyembuhkan jangkitan kulit

Salah satu kegunaan tradisional minyak argan adalah untuk merawat jangkitan kulit. Minyak argan mempunyai sifat antibakteria yang akan memberikan keupayaan untuk membantu merawat dan mencegah jangkitan kulit bakteria dan kulat.

Meningkatkan penyembuhan luka

Antioksidan jelas merupakan antara faktor yang utama mengapa minyak argan adalah satu bahan yang baik. Gabungan antioksidan dan vitamin E yang kuat yang terdapat dalam minyak argan dapat digunakan untuk membantu luka selain dapat menyembuhkan luka lebih cepat.

Mempunyai kesan anti-penuaan

Minyak Argan telah lama digunakan sebagai rawatan anti-penuaan. Para penyelidik mendapati bahawa gabungan minyak argan oral dan kosmetik menyebabkan peningkatan keanjalan kulit yang ketara. Ini memberikan rawatan anti-penuaan yang berkesan.

Mengurangkan minyak pada kulit

Sebilangan daripada kita mempunyai kulit yang lebih berminyak secara semula jadi daripada yang lain. Dengan keupayaan pengurangan sebum minyak argan, ia dapat membantu mengurangkan sebum secara keseluruhan sekaligus mengurangkan minyak pada kulit.

________________________________________________________________________

Dengan ini dapat disimpulkan bahawa minyak argan kaya dengan bahan-bahany yang dapat membantu meningkatkan kecantikan kulit. Jadi, apa kata anda? Adakah minyak argan bertindak balas baik dengan kulit anda?

Komen