Lina Rosli Diterbitkan 27 August 2020

5 Langkah Yang Boleh Menjaga Kesihatan Sendi Dan Lutut Anda

5 Langkah Yang Boleh Menjaga Kesihatan Sendi Dan Lutut Anda

Sakit lutut adalah masalah biasa dalam kalangan orang dewasa pada lewat usia. Namun, ia turut boleh dialami oleh golongan muda juga lebih-lebih lagi golongan wanita. Lutut bekerja keras selama bertahun-tahun ketika anda melawan graviti untuk bergerak dan berjalan.

Selain penuaan semula jadi sendi lutut yang tidak dapat dielakkan, terdapat beberapa faktor lain yang boleh membuat anda lebih mudah diserang sakit. Osteoartritis, kecederaan, berat badan berlebihan dan kekurangan kekuatan dan kelenturan otot semuanya boleh menyumbang kepada masalah lutut.

woman in white and black floral dress sitting at bedside

Osteoartritis adalah jenis arthritis yang paling biasa. Dengan penyakit degeneratif ini, tulang rawan yang meredakan sendi rosak dan boleh menyebabkan sakit, masalah kaku dan bengkak. Menurut data Perkhidmatan Rheumatologi Malaysia menganggarkan, kira-kira 87.9 peratus daripada jumlah keseluruhan yang menderita sakit sendi adalah wanita.

Apakah Punca Utama Sakit Lutut?

Seperti yang anda ketahui, antara sebab berlakunya sakit lutut atau sendi adalah diakibatkan tekanan tambahan pada sendi jika anda mempunyai berat badan yang berlebihan. Berat badan yang berlebihan bukan sahaja mempercepat kemerosotan sendi tetapi juga meningkatkan risiko osteoartritis.

Dengan cara yang sama, otot yang lemah atau tidak fleksibel memberi tekanan yang tidak semestinya pada sendi. Tanpa kekuatan dan kelenturan otot untuk menyokong gerakan anda dengan selamat, lutut anda menghadapi risiko kecederaan yang lebih besar.

Bagaimana Untuk Melindungi Kesihatan Lutut Dan Sendi?

Anda dapat membantu melindungi kesihatan lutut anda dengan menerapkan tabiat gaya hidup yang sihat dan memulakan rejimen senaman baru.

  1. Menguatkan otot kaki atas dan bawah anda. Fokus pada latihan yang mensasarkan hamstring, quadriceps, otot gluteus, flexor pinggul dan psoas anda.
  2. Regangkan otot kaki yang sama untuk menyokong pergerakan anda sepenuhnya. Cuba masukkan yoga ke dalam rutin regangan anda.
  3. Mengekalkan berat badan yang disyorkan. Pound tambahan menambah tekanan pada lutut. Bahkan penurunan berat badan sebanyak 10 paun boleh membuat perbezaan yang besar.
  4. Pilih latihan berimpak rendah untuk melindungi tulang rawan di lutut anda. Aktiviti kardiovaskular seperti berbasikal dan berenang dapat membantu menjaga tulang rawan lutut agar sihat dan mencegah kerosakan pada masa hadapan. Berhati-hati semasa bermain sukan yang memerlukan anda memulakan, berhenti atau berpusing secara tiba-tiba, seperti bola keranjang atau bola sepak.
  5. Pergerakan yang memberi tekanan berulang pada lutut anda boleh meningkatkan risiko anda mengalami masalah lutut.

Alternatif lain yang boleh anda praktikkan juga adalah mencuba mesin elips untuk senaman aerobik yang berfungsi untuk kekuatan kaki. Kaki anda diletakkan di atas platform, jadi tidak ada kesan berulang yang juga dapat menyebabkan penurunan tulang rawan dari masa ke masa selain dapat mengekalkan daya tahan otot.

_________________________________________________________

Tidak ada cara untuk merawat lutut jika masalah pada sendi lutut atau artritis telah bermula. Oleh itu, anda perlu memastikan lutut anda dijaga dengan baik dan betul serta boleh juga mengamalkan pengambilan suplemen seperti glucosamine dan chondroitin untuk langkah rawatan awal. Selamat mencuba!

Sumber: Portal MyHealth