Carian
Asal Usul Stoking – Bagaimana Ia Menjadi Sebahagian Daripada Fesyen?
August 27, 2020 Lina Rosli

Asal Usul Stoking – Bagaimana Ia Menjadi Sebahagian Daripada Fesyen?

Jika anda lihat, di pasaran terdapat pelbagai jenis stoking yang ada di pasaran. Tapi, tahukah anda dari manakah stokin atau sarung kaki berasal?

blue white and yellow socks

Pada asalnya, stoking ketika zaman dahulu merupakan hosieri iaitu sarung kaki yang dikait untuk menutup kulit kaki yang mana ia digunakan oleh kedua-dua lelaki dan perempuan. Hosieri telah lama menjadi sebahagian fesyen selama berabad-abad. Yang menjadi titik mula sejarah sarung kaki atau stoking ialah abad ke-16 ketika Ratu Elizabeth disarungkan dengan sepasang stoking sutera dan beliau sangat menyukainya. Oleh itu pada abad ini, mesin mula dicipta untuk mengambil pekerjaan membuat sarung kaki dan tangan.

Pada abad ke-19 dan ke-20, produksi stoking menyaksikan revolusi dalam pengeluaran kain buatan manusia yang lebih banyak dan lebih baik sekaligus meningkatkan kualiti pengeluaran stoking.

Sementara pada abad ke-21 pula, Dinasti Xia muncul dengan produk atau jenis sarung kaki paling ringkas yang sesuai dikenali sebagai poket kaki. Hadirnya stokings ini dilihat telah muncul sebagai kegunaan masyarakat kelas atasan di China dalam tempoh ini, dan menjadi simbol identiti yang juga menampilkan ciri-ciri pembersihan diri. Pengeluaran stoking di China telah berusia sekurang-kurangnya dua ribu tahun. 

Evolusi Stoking Dalam Industri Fesyen

Sebelum ini, kebanyakan stoking asli diperbuat daripada kulit, yang mana ia dihasilkan menerusi kulit binatang pada awal tahun penciptaannya. Kemudiannya, ia dihasilkan menggunakan bulu atau rambut binatang pada abad berikutnya.

Sewaktu Dinasti Qin dan Han, bahan sarung kaki kebanyakannya digantikan dengan kain. Pada tahun 1972, sarung kaki wanita diperbuat daripada dua lapisandan tidak terlalu nipis dan halus.

Sementara wanita di Rom pula, hadir dengan jenis stoking tali-tali nipis di kaki. Hingga pertengahan abad stoking ini semakin popular di Eropah. Walau bagaimanapun, jalur kain digunakan bukannya tali nipis. Pada abad ke-16, orang Sepanyol mula memisahkan hosieri dari stoking dan mula menenun sarung kaki menggunakan kaedah menenun.

assorted clothes hung on display racks

Akhirnya, pada tahun 1945, stoking nilon pertama hadir di pasaran Amerika Syarikat dan berjaya menarik perhatian orang ramai dan menjadi sangat popular. Ia telah terlambat di Eropah sehingga kaus kaki nilon pertama dilancarkan secara rasmi pada tahun 1945. Sejak itu, pasaran sarung kaki telah mengalami banyak perubahan dalam arena fesyen.

Memakai stoking ini boleh dipraktikkan secara langsung tanpa harus berjalan. Kini, stoking yaang terdapat di pasaran telah hadir dengan pelbagai jenis bahan dan juga saiz ukuran yang mana sesuai dipadankan dengan pakaian dan gaya seharian anda.

Komen