Carian
Ini Adalah 3 Langkah Membasuh Pelitup Muka Kain 
September 2, 2020 Lina Rosli

Ini Adalah 3 Langkah Membasuh Pelitup Muka Kain 

Pelitup muka adalah salah satu langkah yang membantu melambatkan penyebaran COVID-19 apabila digabungkan dengan tindakan pencegahan dan jarak sosial setiap hari di tempat awam.

Seperti yang anda tahu, pelitup muka ini haruslah dibasuh dengan kerap. Ini bagi mengelakkan daripada penyebaran bakteria yang melekat di pelitup muka berpindah atau bebas ke tempat lain. Sebelum itu, sewaktu anda menanggalkan pelitup muka, pastikan anda mencabutnya bermula dari tali dahulu dan kemudiannya mencuci tangan anda setelah mengendalikan atau menyentuh pelitup terpakai.

white and black striped textile

Cara membersihkan pelitup muka kain menggunakan mesin basuh:

 1. Anda boleh memasukkan topeng anda dengan cucian biasa anda.
 2. Gunakan pencuci pakaian biasa dan tetapan air adalah pada suhu paling panas yang sesuai untuk kain yang digunakan untuk membuat pelitup muka.

Cara membersihkan pelitup muka menggunakan peluntur:

 1. Periksa label untuk melihat apakah bahan cucian yang sesuai untuk digunakan. Ia bertujuan untuk pembasmian kuman dan juga mengelakkan daripada kain menjadi rosak.
 2. Gunakan peluntur yang mengandungi 5.25% –8.25% sodium hypochlorite. Jangan gunakan produk pemutih jika peratusannya tidak berada dalam julat ini atau tidak ditentukan.
 3. Pastikan produk peluntur tidak melebihi tarikh luputnya. Jangan sekali-kali mencampurkan peluntur isi rumah dengan ammonia atau pembersih lain.
 4. Pastikan pengudaraan yang mencukupi.
 5. Jika tiada peluntur yang bersesuaian, anda boleh menyediakan larutan peluntur dengan mencampurkan:
  – 5 sudu besar cecair peluntur 5.25% –8.25% untuk setiap gelen air pada suhu bilik
  – 4 sudu teh 5.25% –8.25% peluntur setiap liter air pada suhu bilik
 6. Rendam topeng dalam larutan peluntur selama 5 minit.
 7. Buang larutan peluntur ke saluran pembuangan dan bilas topeng dengan air sejuk atau suhu bilik. Pastikan keringkan topeng sepenuhnya selepas mencuci.

Cara mengeringkan pelitup muka selepas dicuci:

 1. Gunakan suhu panas tertinggi dan biarkan di pengering sehingga kering sepenuhnya.
 2. Letakkan rata dan biarkan kering sepenuhnya. Sekiranya boleh, letakkan pelitup muka di bawah sinar matahari langsung.

_______________________________________________________________________

Anda juga dinasihatkan untuk sentiasa baca dan ikuti arahan pada label untuk memastikan penggunaan yang selamat dan berkesan.Ketahuilah bahawa peluntur boleh merosakkan kain kain dari masa ke masa. Selain itu, pertimbangan penggunaan peluntur jika anda atau individu di sekeliling mengalami penyakit asma kerana ia akan mencetuskan keburukan.

Komen