Warna Tingkap Kereta – Apa Jenis Tinted Yang Perlu Anda Ketahui?

Sekiranya anda berfikir untuk memasang warna tingkap atau tinted di kereta anda, anda mungkin mengetahui kebaikan pemasangannya. Untuk kebaikan bahagian dalaman, ia akan menjadi lebih sejuk, melindungi dari sinaran UV berbahaya dan silau dari cahaya matahari serta memberikan privasi dan keselamatan yang lebih baik. 

Namun, tahukah anda mungkin tidak menyedari bahawa pilihan yang tersedia untuk warna tingkap kereta melebihi tahap kegelapan yang anda pilih. Jenis filem tingkap berwarna yang sesuai untuk kereta anda akan bergantung pada keperluan dan kegunaan anda.

car rear dashboard with wiper

Sebelum berbicara lanjut mengenai jenis tinted, anda perlu mengetahui kategori tinted dalam membantu menghalang haba panas dan juga perkara yang menjadikannya gelap.

  • VLT (Visible Light Transmission)
  • UV (Ultra-violet)
  • IR (Infra-red)

Terdapat empat jenis tinted tingkap kereta dengan kebaikan yang berbeza:

Dyed Window Tint Film 

Ini adalah pilihan tingkap tinted yang paling berpatutan untuk warna awal. Walau bagaimanapun, ia cenderung untuk pudar dari masa ke semasa berbanding beberapa jenis warna lain dan perlu diganti selepas beberapa ketika. Filem ini dibuat oleh lapisan pewarna yang dilekatkan pada filem pelekat dan membentuk warna yang lebih gelap. Ia akan menghentikan sebilangan cahaya dan sedikit haba dari menembusi cermin. Warna ini sangat sesuai untuk mereka yang menginginkan privasi dan bukan pengurangan panas

Metalize Window Tint Film

Filem pewarnaan tingkap logam menggunakan zarah logam kecil untuk memantulkan cahaya matahari dari tingkap dan ia mengurangkan penembusan cahaya dan haba lebih baik daripada filem tingkap yang dicelup (dyed).

Ia juga lebih tahan calar daripada filem yang dicelup dan tidak mudah pudar dari masa ke masa. Logam dalam filem juga meningkatkan kekuatan tingkap, mengurangkan kemungkinan daripada pecah. Dari luar, tingkap dengan filem warna tingkap logam kelihatan berkilat. Salah satu kelemahan tinted logam adalah kadangkala ia akan mengganggu isyarat telefon atau GPS yang jelas.

Carbon Window Tint Film

Filem warna tingkap karbon pula tidak mengandungi logam dan ia mempunyai kemasan matte jika dilihat dari luar. Jenis karbon menyekat hingga 40% radiasi inframerah, mengurangi jumlah kerosakan sinar matahari pada permaidani dan dan hiasan dalaman kereta.

Karbon mengurangkan penembusan haba dan meningkatkan privasi, dan merupakan pilihan yang sangat baik untuk pewarnaan tingkap automatik atau pewarnaan tingkap kereta yang premium.

Ceramic Window Tint Film

Tinted jenis seramik agak baru tetapi sudah sangat popular dalam kalangan penggemar kereta di Malaysia. Ia berhasil menyekat hingga 50% radiasi inframerah, sekitar 99% sinaran ultraviolet sekaligus mengurangkan kemungkinan kerosakan kulit akibat sinaran UV.

Filem jenis ini baik untuk menghalang penembusan cahaya dan panas. Filem ini sangat baik untuk memberikan penglihatan pemanduan yang baik dalam keadaan siang dan malam. Walaupun filemnya lebih mahal, filem ini sangat tahan lama, tahan calar, tahan luntur serta dapat mengukuhkan kekuatan tingkap.

________________________________________________________________________

Secara ringkasnya apa yang kita perlu tahu untuk UV Rejection adalah kebanyakan tinted akan memantulkan 99% radiasi. Jika anda menginginkan suasana kereta yang nyaman dan sejuk pilih tinted dengan IR Rejection yang tinggi peratusannyanya. Semakin tinggi peratusan akan menjadi semakin mahal harga tinted. Secara umumnya, VLT tidak berapa penting kerana yang akan mempengaruhi suhu di dalam kereta kita selepas tinted adalah kadar peratusan-balik IR. Tinted yang disarankan adalah nilai pantulan IR sehingga +-50% dan yang terbaik 99% keatas.