Tips Menyimpan – Lakukan Cara Ini Untuk Memastikan Bawang Anda Tahan Lama

Menyimpan makanan dalam jumlah kecil memang mudah. Tetapi jika ia hadir dalam jumlah yang besar, penyimpanan boleh menjadi rumit apabila ruang di peti sejuk anda adalah terhad. Penyimpanan bawang merah dan bawang putih di tempat sejuk, gelap dan kering boleh memberikan hasil terbaik. 

Berikut adalah beberapa petua untuk menyimpan bawang:

pink and white garlic on white surface

4 Cara Penyimpanan Bawang Yang Boleh Dipraktikkan

Untuk memastikan bawang anda bertahan selama mungkin, penyimpanan yang betul sangat diperlukan:

Kupas

 1. Setelah bawang dikupas, ia harus disimpan di dalam peti sejuk untuk mengelakkan pencemaran bakteria.
 2. Letakkan di dalam bekas kedap udara dan pastikan peti sejuk dan tetapkan suhu peti sejuk kepada 3 darjah celsius atau ke bawah.

Hiris, Potong atau Dadu

 1. Bawang yang dihiris, dipotong atau dipotong dadu boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 10 hari.
 2. Bungkuskan bawang yang telah dihiris dengan rapat dalam bungkus plastik atau simpan dalam beg yang boleh ditutup semula.
 3. Sebagai alternatif, anda boleh membeli bawang yang dihiris di banyak pasar raya. Pastikan menyimpannya dalam peti sejuk dan gunakan sebelum tarikh luput.
 4. Untuk penggunaan dalam jangka masa yang panjang, bawang yang dihiris, dipotong atau dicincang boleh disimpan di dalam peti sejuk selama tiga hingga enam bulan. Ia paling baik digunakan dalam masakan yang dimasak seperti sup atau masak rebus.

Masak

 1. Bawang yang dimasak boleh disimpan di dalam peti sejuk selama tiga hingga lima hari.
 2. Cukup letakkan di dalam bekas kedap udara atau beg yang boleh ditutup semula dalam beberapa jam selepas memasak. Sekiranya dibiarkan di luar untuk jangka masa panjang, ia mungkin terdedah kepada pengumpulan bakteria.

Kisar

 1. Kisar bawang dan letak sedikit cuka untuk memanjangkan jangka hayat bawang anda.
 2. Ini melibatkan menyimpannya dalam larutan yang menghalang pertumbuhan bakteria yang biasanya merosakkan sayur-sayuran. Dengan cara ini, mereka mungkin bertahan sehingga enam bulan.
 3. Anda juga boleh kisar bawang dan letakkan di dalam bekas yang diisi dengan cuka, garam, gula dan rempah yang sesuai dengan citarasa anda.
 4. Setelah dibuka, simpannya semula ke dalam peti sejuk, yang akan membantu mereka bertahan lebih lama.

Simpan di tempat yang gelap dan sejuk

Sediakan ruang simpanan untuk bawang anda di keadaan yang gelap dan sejuk iaitu sekitar 0 hingga 3 darjah celsius. Bawang yang dibeli di kedai mempunyai kulit papery, kerana ia telah diawet setelah dituai. Dengan mengawet, ia membantu menghilangkan kelembapan berlebihan selain membiarkannya bertahan lebih lama.

Itulah sebabnya bawang disimpan dengan baik di tempat yang sejuk tetapi kering, gelap dan dan mempunyai ruang ventilasi yang baik. Keadaan ini memastikan bahawa mereka tidak menyerap terlalu banyak kelembapan atau mengalami panas atau kelembapan.

Menyimpan bawang keseluruhan di dalam peti sejuk akan menyebabkannya sejuk dan lembap sekaligus menjadikannya lembek dan rosak lebih cepat. Oleh itu, anda boleh mempraktikkan empat kaedah di atas untuk memastikan bawang anda tahan lebih lama. Selamat mencuba!