Sediakan Bahan Kompos Untuk Tanaman – Menggunakan Lebihan Makanan Di Peti Sejuk

Pengkomposan atau composting adalah kaedah terbaik untuk menggunakan barang-barang di dalam peti sejuk yang sudah tidak segar atau tidak elok. Menyimpan bekas di dapur anda seperti baldi seramik adalah cara mudah untuk mengumpulkan bahan kompos anda. Sekiranya anda tidak mahu membelinya, anda boleh membuat tong buatan sendiri bagi mengumpul lebihan makanan untuk dijadikan bahan kompos. 

brown soil in green metal box

Namun, tidak semua bahan di dalam peti sejuk anda sesuai untuk dibuat kompos. Berikut adalah senarai bahan-bahan yang sesuai untuk memulakan timbunan kompos:

 • Bungkus buah
 • Batang sayur
 • Serbuk kopi
 • Kulit telur
 • Sayuran kering
 • Kerepek atau kulit kayu yang dicincang halus
 • Surat khabar lama
 • Jerami
 • Habuk kayu dari kayu reput

Walau bagaimanapun, anda tidak digalakkan untuk menggunakan bawang merah atau bawang putih ke dalam timbunan kompos buatan sendiri. Hal ini kerana, bawang ini menghalang cacing tanah ke bahan semaian ini.

Bahan-bahan dapur yang tidak sesuai dijadikan baja kompos

Seperti yang anda tahu tidak semua lebihan makanan yang boleh dibuat kompos. Hal ini kerana, makanan ini tidak berfungsi dengan baik jika dijadikan timbunan kompos baunya akan menarik haiwan dan serangga perosak. 

Elakkan daripada menggunakan barang-barang ini untuk menjayakan hasil timbunan kompos anda:

 • Barang makanan seperti daging, minyak atau lemak
 • Bahan tanaman yang berpenyakit
 • Najis haiwan
 • Produk tenusu

Bagaimana Cara Untuk Menyediakan Kompos?

Langkah 1: Kumpul bahan kompos

Untuk membuat timbunan kompos, anda perlu memastikan bahan anda telah cukup. Timbunan ini harus mempunyai kedalaman sekurang-kurangnya 3 kaki. Kemudian, campurkan barang basah dan hijau dengan barang kering dan coklat anda. Bahan “coklat” yang dimaksudkan adalah bahan tanaman kering termasuk daun gugur, dahan pokok, kadbod atau surat khabar. Bahan “hijau” pula adalah termasuk sisa dapur dan kopi, kotoran binatang (bukan dari anjing atau kucing), dan tanaman segar yang menambah nitrogen. 

photo of leaves and fruits on black surface

Untuk hasil terbaik, mulakan dengan membina timbunan kompos anda dengan mencampurkan tiga bahagian coklat dengan satu bahagian bahan hijau. Sekiranya timbunan kompos anda kelihatan terlalu basah dan berbau, tambahkan lebih banyak barang coklat. Sekiranya ia kelihatan sangat coklat dan kering, makan tambahkan barang hijau dan air untuk menjadikannya sedikit lembap.

Langkah 2: Siram untuk kelembapan yang konsisten

Taburkan air di atas timbunan secara berkala sehingga ia lembap dengan konsisten. Elak tambah air terlalu banyak, jika tidak, bahan kompos anda akan menjadi basah dan terlalu berair sekaligus akan menyebabkannya reput dan dan tidak sesuai dijadikan kompos. Pantau suhu cerucuk anda dengan termometer untuk memastikan bahan-bahannya terurai dengan betul. 

Langkah 3: Gaulkan kompos dengan garpu

Untuk bahan kompos yang baik, anda harus menyediakan aliran oksigen dengan menggaulkannya sekali seminggu dengan garpu. Masa terbaik untuk menggaul kompos adalah ketika pusat timbunan terasa hangat atau ketika bacaan termometer antara 130 hingga 150 darjah F. 

Mengaduk cerucuk akan membantunya dikompos dengan lebih cepat dan mengelakkan bahan menjadi kusut dan mengeluarkan bau. Selain mengudara secara berkala, potong dan cincang bahan mentah menjadi lebih kecil untuk mempercepat proses pengkomposan.

green garden shovel

Langkah 4: Baja bahan kompos

Apabila timbunan kompos tidak lagi mengeluarkan haba dan menjadi kering, coklat dan rapuh, tambahkan kira-kira 4 hingga 6 inci kompos ke pasu bunga anda pada awal setiap musim penanaman.

________________________________________________________________________

Berikut adalah langkah mudah untuk menyediakan bahan kompos tanpa perlu mengeluarkan bajet yang banyak. Bukan itu sahaja, cara ini juga dapat melupuskan bahan-bahan atau lebihan makanan yang tidak lagi boleh digunakan. Selamat mencuba!