Lina Rosli Diterbitkan 4 September 2020

Benarkah Minum Susu Boleh Menjadikan Tidur Anda Lebih Baik?

Benarkah Minum Susu Boleh Menjadikan Tidur Anda Lebih Baik?

Pernahkah anda terfikir mengapa kebanyakan ibu akan menyediakan susu sebelum tidur? Tidak kira sewaktu anda bayi ataupun sudah besar, ibu selalu akan menuangkan segelas susu ketika makan malam. 

Bijirin, milkshake dan produk yang diperkaya dengan kalsium lain seperti susu boleh memberikan tidur yang lebih baik. Pengambilan susu sebelum tidur ini dikatakan sesuai apabila anda mengalami kesukaran untuk tidur.

clear drinking glass with brown liquid

Jadi, adakah susu baik untuk tidur malam? Susu dan produk tenusu lain mengandungi asid amino yang dikenali sebagai triptofan yang membantu mendorong tidur. Susu juga mengandungi melatonin, hormon yang mengatur kitaran tidur dan bangun seseorang individu. Sekiranya anda mengalami kesukaran tidur dan mungkin tidak boleh menumpukan perhatian, segelas susu penuh boleh membantu mengekalkan rutin tidur 8 jam.

Apakah susu yang terbaik untuk membantu mengurangkan kesukaran untuk tidur? 

Jawapannya adalah susu lembu kerana ia adalah sumber protein dan kalsium yang baik. Bukan itu juga, ia turut mengandungi nutrien termasuk vitamin B12 dan yodium. Ia juga mengandung magnesium, yang penting untuk pengembangan tulang dan fungsi otot, dan whey dan kasein, yang didapati berperanan dalam menurunkan tekanan darah.

Alternatif untuk susu sebelum tidur

Seperti yang anda ketahui, tidak semua orang suka minum susu sebelum tidur atau mungkin anda mengikuti diet vegan. Oleh itu, anda tidak perlu risau. Terdapat beberapa alternatif lain yang boleh anda ambil seperti susu kelapa, susu badam dan susu kacang dan susu semula jadi yang lain. Susu ini mempunyai kesan yang serupa dengan susu lembu dan diketahui dapat membantu menidurkan anda.