Lina Rosli Diterbitkan 15 September 2020

7 Langkah Membersihkan Bilik Mandi Dengan Betul Dan Efisien

7 Langkah Membersihkan Bilik Mandi Dengan Betul Dan Efisien

Bilik mandi merupakan kawasan yang balik banyak virus dan bakteria. Hal ini kerana, bilik mandi digunakan oleh ramai orang selain turut digunakan untuk membuang sisa kotoran dan membersihkan diri. Oleh kerana air, wap dan kotoran tambahan, ruang ini adalah lebih mudah dan terdedah untuk menjadi kotor.

Jadi, hari ini Tajria akan berkongsi kepada anda untuk membersihkan bilik mandi dengan betul dan efisien.

white ceramic toilet bowl beside pedestal sink

1. Keluarkan semua barang dari dalam bilik mandi anda

Untuk hasil terbaik, lakukan langkah ini untuk keseluruhan bilik mandi. Keluarkan semua produk anda dari tempat mandian atau tab mandi. Alihkan semua tuala dan karpet terpakai di luar bilik. Pindahkan juga barangan lain seperti baldi dan sabun-sabun dan lain-lain ke luar bilik mandi.

2. Lap dan bersihkan habuk

Buang segala habuk di semua bahagian bilik mandi. Anda boleh membersihkannya menggunakan kain kasar sebagai langkah pembersihan awal.

white empty bathroom

3. Sapukan sabun pembersih pada sinki dan tab mandi

Sapukan sabun pembersih serba guna jika anda membersihkannya secara berkala atau pembersih berasaskan asid jika anda mengalami penumpukan serius di bilik mandi anda.

4. Hilangkan bakteria pada dinding

Isi baldi dengan air suam dan jumlah pembersih serba guna yang disyorkan. Bersihkan semua dinding, lantai dan permukaan lain sebelum membilas.

5. Lap cermin dan countertop

Semburkan pembersih serba guna di sinki, faucet dan countertop, kemudian lap dengan kain bersih. Sekiranya anda mengalami penumpukan di sinki atau mangkuk tandas, gunakan span scrubby untuk memudahkan penanggalan kotoran sebelum mengelap. Gunakan pembersih kaca di cermin anda.

6. Bersihkan tandas

Semburkan atau taburkan pembersih khas tandas jika terdapat penumpukan, kemudian gosok dengan berus tandas sebelum membilas. Semburkan bahagian luar tandas dengan pembersih serba guna, kemudian lap dengan kain bersih.

7. Pasang penangkap rambut di longkang

Anda juga boleh meletakkanpenangkap rambut di longkang anda untuk mengelakkan penumpukan. Apabila air tidak mengalir semestinya air akan meninggalkan kotoran di sekitar pancuran atau tab mandi.

___________________________________________________________________

Berikut adalah beberapa kaedah untuk pembersihan bilik mandi yang efisien. Dengan ini, anda tidak lagi perlu menghabiskan masa membersih dan menyental bilik mandi anda. Selamat mencuba!