Carian
5 Langkah Yang Efektif Untuk Mencuci Pakaian Menggunakan Tangan
September 11, 2020 Lina Rosli

5 Langkah Yang Efektif Untuk Mencuci Pakaian Menggunakan Tangan

Cara Mencuci Tangan
Mencuci pakaian dengan tangan adalah kaedah paling lembut. Ini bermaksud, anda ingin merawat pakaian anda dengan tahap penjagaan yang melampau sepanjang proses pembersihan. Untuk menjimatkan masa, silakan mencuci pakaian suka dengan pakaian suka seperti warna dan jenis kain yang sama. Ikuti panduan langkah demi langkah ini untuk kebanyakan pakaian (tetapi teruskan membaca untuk mengetahui cara yang lebih khusus untuk coli, seluar dalam, dan sweater):

Baca label penjagaan untuk menentukan jenis kain: sutera, bulu, dan sebagainya. Dari sana, tentukan pencuci pakaian terbaik. Sebarang bahan pencuci standard mesti digunakan untuk kebanyakan item. Kain halus mungkin memerlukan sesuatu yang lebih lembut, seperti pencuci kain halus, pencuci bebas dan lembut, atau cecair hidangan ringan.
Rawat noda, jika perlu. Untuk melakukannya, perlahan-lahan masukkan penghilang noda cucian atau pencuci cecair ke dalam noda dengan hujung jari anda (elakkan dari menggosok!). Semasa merendam, perlahan-lahan peras air busa melalui pakaian beberapa kali.
Isi wastafel dengan air – suam-suam kuku atau suam, bergantung pada label penjagaan pakaian anda – dan masukkan pakaian. (FYI: Wol, sutera, dan warna terang bersih dengan air sejuk.) Kemudian tambahkan dos pencuci yang disyorkan. Gosokkan detergen ke dalam air untuk memastikan larutan itu benar-benar larut, kemudian letakkan pakaian anda di dalam air dan tekan perlahan-lahan ke bawah untuk merendamnya sepenuhnya. Air mungkin berubah warna, tetapi jangan panik: Ini hanya pewarna kain yang melepaskan warna, dan tidak akan mengakibatkan kehilangan warna setelah mencuci.
Bilas sehingga bersih. Sekiranya anda menggunakan alat penyembur pada keran anda, letakkan pakaian ringan seperti pakaian dalam atau pakaian renang, di dalam saringan dan bilas bersih. Jika tidak, isikan wastafel dengan air jernih yang sejuk, celupkan pakaian, dan peras airnya hingga bilas. Ulangi mengikut keperluan.
Keluarkan lebihan air. Oleh kerana kain basah, kain halus boleh menyebabkan kerosakan yang tidak perlu, angkat pakaian dengan kedua tangan dengan teliti dan perlahan-lahan memerah air sebanyak mungkin. Kemudian, letakkan rata di atas tuala penyerap, dan gulungkan tuala dan pakaian sehingga air diserap.
Letakkan barang hingga kering. Untuk mengelakkan rasa halus, terutama rajutan, dari meregangkan bentuk, letakkan rata hingga kering. Untuk penjagaan tambahan (dan untuk mempercepat proses pengeringan), letakkan sweater atau pakaian renang di atas tuala kering, dan biarkan kering. Setelah bahagian depan kering, balikkan.

Komen