Migrain – Perubahan Gaya Hidup Yang Positif Boleh Membantu Melegakannya

Migrain adalah satu rasa sakit yang berdenyut yang teruk di kepala. Biasanya, ia hanya dirasai di satu sisi kepala sahaja. 

Bagaimana hendak mengetahui sama ada, anda mengalami migrain atau sakit kepala biasa? Selalunya migrain disertai dengan rasa loya, muntah dan rasa sensitif yang ekstrem terhadap cahaya dan suara. Bukan itu sahaja, serangan migrain juga boleh berlangsung selama berjam-jam dan yang lagi teruk sehingga berhari-hari yang mana akan mengganggu aktiviti harian anda.

a man holds his head while sitting on a sofa

Faktor Utama Migrain – Genetik Dan Persekitaran

Secara umumnya, faktor yang menyebabkan migrain biasanya berkaitan dengan genetik dan faktor persekitaran. Kajian mendapati bahawa punca berlakunya migrain apabila serotonin dan calcitonin genetic-related peptide (CGRP) yang meningkat dalam tubuh. 

Terdapat sejumlah pencetus migrain, termasuk:

  • Perubahan hormon pada wanita. Peningkatan hormon estrogen sama ada sebelum atau semasa haid, sewaktu tempoh kehamilan dan menopaus, dikatakan akan mencetuskan sakit kepala pada kebanyakan wanita.
  • Minuman. Ini termasuk minuman yang berkafein seperti kopi.
  • Tekanan. Tekanan di tempat kerja atau di rumah boleh menyebabkan migrain.
  • Rangsangan deria. Lampu terang dan cahaya matahari dapat mencetuskan migrain, begitu juga dengan bunyi dan bau yang kuat seperti minyak wangi, bau asap dan juga muzik yang rancak dan kuat.
  • Kitaran tidur yang berubah. Kurang tidur atau waktu tidur yang berubah juga boleh membuatkan sesetengah individu berasa sakit kepala. 
  • Perubahan cuaca. Cuaca yang terlalu panas atau terlalu sejuk serta tekanan barometrik boleh menyebabkan migrain.
  • Ubat-ubatan. Kontraseptif oral dan vasodilator, seperti nitrogliserin, boleh memburukkan lagi migrain.
  • Makanan. Meletakkan pengawet monosodium glutamat (MSG) yang terlalu banyak dalam makanan boleh menimbulkan rasa dahaga dan sakit kepala.

Bagaimana Untuk Mengurangkan Rasa Sakit Kepala?

Semestinya ubat dapat membantu mencegah rasa migrain dan mengurangkan sikit kesakitannya. Pengambilan ubat yang betul dan digabungkan dengan perubahan gaya hidup, mungkin dapat membantu mencegah berlakunya migrain.

Pilihan gaya hidup yang sihat dapat mendorong kesihatan yang baik juga dapat mengurangkan kekerapan rasa sakit kepala anda. Untuk mengetahui bagaimanakah cara menguruskan kesakitan migrain, Tajria akan berkongsikan sedikit tips yang boleh anda cuba.

Pertama, kaedah yang paling penting adalah mengubah cara yang tidak baik untuk kesihatan pada gaya hidup dan tingkah laku anda. Sebagai contoh; cari persekitaran yang tenang dan kurangkan dari aktiviti fizikal atau tingkah laku biasa yang boleh mengundang sakit kepala.

Tutup lampu. Migrain sering meningkatkan kepekaan terhadap cahaya dan suara. Berehatlah di bilik yang gelap dan sunyi. Tidurlah jika boleh.

Cuba terapi suhu. Sapukan kompres panas atau sejuk ke kepala atau leher anda. Pek ais mempunyai kesan yang dapat menghilangkan sensasi kesakitan. Sementara pek panas pula dapat merehatkan otot yang tegang. Pancuran mandi air panas atau mandi mungkin mempunyai kesan yang serupa.

Minum minuman berkafein dalam jumlah yang sedikit. Seperti yang anda tahu, kafein mempunyai kesan baik dan buruk dalam satu masa yang sama. Jika diambil pada kuantiti yang sedikit, ia boleh melegakan kesakitan migrain pada peringkat awal sekaligus meningkatkan kesan pengurangan kesakitan acetaminophen (Tylenol, lain-lain) dan aspirin. Minum terlalu banyak kafein terlalu kerap boleh menyebabkan sakit kepala di kemudian hari.

Tidur lena. Migrain boleh mengganggu tidur anda. Jadi, cuba untuk tidur lena. Tetapkan waktu tidur biasa. Bangun dan tidur pada waktu yang sama setiap hari, walaupun pada hujung minggu. Sekiranya anda tidur siang hari, pastikan ia untuk tempoh yang pendek. Tidur lebih lama dari 20 hingga 30 minit boleh mengganggu tidur malam.

Selaras waktu makan yang sama setiap hari. Jangan melangkau makanan. Anda juga boleh merekod makanan yang anda makan dan ketika anda mengalami migrain yang mana ia membantu mengenal pasti makanan yang berpotensi mencetuskan sakit kepala.

Menguruskan tekanan. Seperti yang anda ketahui, tekanan dan migrain saling berkait rapat. Jika anda tidak dapat mengelakkan tekanan harian, anda mungkin boleh mengawalnya untuk membantu menguruskan migrain anda.

________________________________________________________________________

Rawatan migrain bertujuan mencegah gejala dan mengurangkan serangan sakit kepala di masa hadapan. Pilihan rawatan anda bergantung pada kekerapan sakit kepala anda. Jika ia makin teruk, anda disarankan untuk mendapatkan nasihat dan khidmat pakar.