Perbezaan Antara Taufan, Siklon Dan Hurikan – Mengapa Ia Dikaitkan Dengan Nama Wanita?

Tahukah anda bahawa sebelum ini nama untuk taufan diberikan dengan nama wanita? Pada sekitar tahun 1953 sehingga 1979, Amerika Syarikat telah meletakkan nama taufan, siklon dan hurikan menggunakan nama wanita. Namun sejak tahun 1979, World Meteorological Organization telah menukar dan menggantikan nama ketiga-tiga kejadian alam ni menggunakan nama lelaki dan wanita mengikut abjad setiap tahun. 

white and black buildings under blue sky during daytime

Apakah perbezaan di antara taufan, siklon dan hurikan? Jawapannya adalah ia ditentukan berdasarkan tempat dan lokasi ia berlaku. Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) mengatakan bahawa, jika ribut ini berlaku di Barat Laut Lautan Pasifik, ia dinamakan taufan. Sementara Selatan Lautan Pasifik dan Lautan Hindi pula dinamakan siklon. Manakala, ribut di Lautan Atlantik dan Timur Laut Lautan Pasifik pula dipanggil hurikan.

Mengapa Ia Dikaitkan Dengan Nama Wanita?

Secara umumnya, tidak ada sebab yang jelas dan diberikan secara rawak untuk penamaan taufan ini. Pada awalnya, ia bergantung kepada lokasi dan waktu ia berlaku. Sebagai contoh, taufan “Santa Anna” mendapat namanya berdasarkan hari St. Anna yang berlaku di bandar Puerto Rico pada 26 Julai 1825. Bukan itu sahaja, perkaitan ini juga disebabkan oleh faktor nama yang pendek, ringkas serta mudah diungkap dan diingati.

long exposure photography of hurricane

Trend nama ini diperkenalkan oleh sekumpulan ahli kaji cuaca di Amerika Syarikat yang akan menggunakan abjad A hingga W dan mengecualikan abjad Q dan U. Contoh nama yang diberikah termasuk Able, Barbara, Carol, Diana, Dolly, Irene, Jane, Katrina, Rita, Sandy, Veronica dan Wilma.

Menarik juga mengenai penamaan taufan, di bahagian barat laut Lautan Pasifik, negara-negara ini akan menggunakan nama haiwan, bunga, pokok dan juga produk untuk nama taufan. Orang Jepun pula enggan memberikan nama wanita taufan yang mematikan, kerana wanita dianggap makhluk lembut dan pendiam.

Bilakah Taufan Mula Menerima Nama?

Ribut tropika diberi nama ketika mereka menunjukkan corak peredaran berputar dan kelajuan angin 39 batu per jam (63 kilometer per jam). Ribut tropika berkembang menjadi taufan ketika kecepatan angin mencapai 74 mph (119 kph).

Daftar nama taufan telah dikembangkan untuk banyak lembangan lautan utama di seluruh dunia. Hari ini, terdapat enam senarai nama taufan yang digunakan untuk ribut Lautan Atlantik dan Pasifik Utara Timur.

storm near leafed plants

Menamakan taufan telah menjadi tradisi lama. Ini dilakukan agar tidak mencetuskan kekeliruan, terutama ketika berlakunya yang taufan beberapa kali di tempat yang sama. Nama lelaki dan wanita yang berbeza membantu membezakan taufan tropika untuk ramalan cuaca dan amaran ribut.

Sekiranya taufan yang berlaku telah memberi impak dan kesan yang sangat teruk, nama yang diberikan kepadanya akan dibuang dan dihapuskan dari senarai serta diganti dengan yang lain. Oleh itu, nama Katrina dihapuskan selamanya dari senarai ahli meteorologi.

Cara Pemilihan Nama Untuk Taufan

Enam senarai di atas digunakan secara bergilir dan dikitar semula setiap enam tahun, iaitu senarai 2019 akan digunakan lagi pada tahun 2025. Jika dilihat dengan lebih terperinci, ia telah disusun selang seli nama lelaki dan nama wanita; Ana (wanita) dan Bill (lelaki).

Sekiranya ribut muncul di luar musim, ia akan mengambil nama seterusnya dalam senarai berdasarkan tarikh kalendar semasa. Sebagai contoh, jika taufan tropika terbentuk pada 28 Disember, ia akan mengambil nama dari senarai nama musim sebelumnya. Sekiranya ribut terbentuk pada bulan Februari, ia akan dinamakan dari senarai nama musim berikutnya.

Sekiranya terdapat lebih daripada dua puluh satu topan tropika bernama di lembah Atlantik dalam satu musim, ribut tambahan akan mengambil nama dari abjad Yunani seperti Alpha, Beta dan lain-lain.

Bolehkah saya mempunyai taufan tropika yang dinamakan untuk saya?

Lihat Nama Yang Bakal Digunakan Untuk Taufan Yang Akan Datang

Sumber: National Hurricane Centre, EarthSky