Sinki Berbau Busuk – Bersihkan Sinki Anda Tanpa Menggunakan Bahan Kimia

Bagi anda yang selalu memasak dan kerap membasuh lauk dan pinggan yang kotor, anda pasti akan mengalami masalah sinki tersumbat dan kotor. 

Lapisan minyak dan pepejal keras boleh melapisi bahagian dalam paip anda sekaligus memerangkap sisa makanan dari pinggan anda. Selain itu, bau sinki yang busuk di dapur juga adalah disebabkan oleh tiga faktor penting:

  1. Keladak atau kimia tersumbat di paip, menyebabkan penyumbatan dan bau.
  2. Sisa makanan yang lama telah tersekat di longkang atau saluran paip
  3. Gas pembetung bocor masuk melalui saluran paip atau perangkap saliran
white and brown wooden kitchen cabinet

Cara Mudah Untuk Membersihkan Sinki Tanpa Menggunakan Bahan Kimia

Tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis bahan di dapur anda yang boleh digunakan untuk membersihkan sinki? Antaranya adalah soda dan lemon.

Berikut adalah beberapa langkah yang boleh anda cuba:

  1. Masukkan ketulan ais dan jus lemon ke tempat saluran sinki anda anda untuk membantu melonggarkan zarah makanan yang tersekat di longkang sinki.
  2. Kemudian, letakkan soda penaik dan campuran cuka. Melaluinya, ia mudah untuk membersihkan sisa dan zarah makanan yang busuk tanpa merosakkan saluran paip.
  3. Sekiranya anda menghidu gas pembetung, masalahnya mungkin berlaku pada perangkap sinki atau saluran paip.
  4. Periksa di bawah sink anda dan cari bahagian paip berbentuk U di sinki anda, kemudian lihat sama ada mungkin mengalami kebocoran atau tersumbat.
brown wooden round table with stainless steel faucet

Cara Membuang Sisa Makanan Apabila Tidak Ada Penapis Di Dalam Sinki

Kebanyakan orang tidak gemar untuk membuang sisa makanan ke dalam tong sampah. Anda lebih gemar untuk membersihkannya terus di sinki. Sudah tentu, untuk sebilangan kecil sisa makanan dapat berjalan tanpa masalah tetapi bagaimana dengan kepingan besar yang anda masukkan ke dalam longkang sinki?

Sekiranya anda takut mempunyai bau yang berlarutan dan takut saluran pembuangan tersumbat, anda boleh meletakkan bakul kecil atau penapis makanan yang boleh menapis sisa makanan di sinki. Dengan ini, ia dapat menghalang sinki anda daripada tersumbat dan berbau busuk. Selamat mencuba!