#100Hari100Aktiviti – Kebaikan Berjalan Kaki 30 Minit Setiap Hari

100 Hari 100 Aktiviti sudah masuk hari yang ketiga sebelum menuju ke tahun 2021. Sebelum ini, Tajria pernah berkongsi kepada anda beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan dalam rutin harian dan menjadikannya sebagai satu perubahan yang positif dalam diri. 

Untuk kali ini, Tajria ingin mengajak anda untuk menyediakan sedikit masa atau menggunakan masa yang ada untuk berjalan kaki 30 minit setiap hari.

pair of white-and-black Adidas NMD

Berjalan kaki adalah kaedah terbaik untuk meningkatkan atau mengekalkan kesihatan keseluruhan anda. Hanya 30 minit setiap hari dapat meningkatkan kecergasan kardiovaskular, menguatkan tulang, mengurangkan lemak badan yang berlebihan, dan meningkatkan kekuatan dan daya tahan otot. Ia juga dapat mengurangkan risiko anda menghidap penyakit seperti penyakit jantung, diabetes, osteoporosis dan beberapa penyakit yang lain.

Tidak seperti beberapa jenis latihan lain, berjalan kaki adalah satu kaedah yang mudah serta tidak memerlukan peralatan atau latihan khas. Aktiviti fizikal tidak seharusnya dilakukan di gim atau mana-mana kawasan yang khusus dan juga dilakukan dalam jangka masa yang panjang untuk meningkatkan kesihatan anda. Cukuplah kedar ia dilakukan dengan kadar yang optimum dan mencukupi untuk diri.

Berjalan berimpak rendah, memerlukan peralatan yang minimum selain dapat dilakukan pada bila-bila masa sepanjang hari dan dapat dilakukan mengikut rentak anda sendiri. Anda boleh keluar dan berjalan tanpa perlu risau tentang risiko yang berkaitan dengan beberapa bentuk latihan yang lebih kuat. Berjalan kaki juga merupakan bentuk aktiviti fizikal yang bagus untuk orang yang berlebihan berat badan, tua, atau yang sudah lama tidak bersenam.

person walking on yellow painted road

Manfaat Berjalan Kepada Kesihatan

Anda membawa berat badan anda sendiri semasa anda berjalan. Ini dikenali sebagai latihan menanggung berat badan.

Antara beberapa faedah berjalan termasuk:

  • Meningkatkan kecergasan kardiovaskular dan paru-paru (jantung dan paru-paru)
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, hipertensi (tekanan darah tinggi), kolesterol tinggi, sakit sendi dan otot atau kekejangan dan diabetes
  • Tulang lebih kuat dan keseimbangan yang lebih baik
  • Meningkatkan kekuatan dan daya tahan otot.
  • Mengurangkan lemak badan.

Bagaimana untuk memulakan rutin berjalan kaki?

  • Naik tangga dan bukannya lif (sekurang-kurangnya untuk sebahagian jalan).
  • Pergi ke kerja menggunakan pengangkutan awam dan berhenti di satu perhentian yang jauh sedikit untuk ke bangunan yang dituju.
  • Berjalan ke kedai-kedai tempatan.

Berjalan Selama 30 minit Sehari

Untuk mendapatkan faedah kesihatan, cubalah berjalan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari dalam seminggu.

Untuk mengurangkan rasa sukar untuk berjalan atau cepat termengah-mengah, elakkan daripada menyanyi atau berbual rancak. Sebaliknya, pasang lagu atau podcast yang boleh anda dengar dan hadam sewaktu berjalan. Malah, ia juga boleh mengurangkan rasa bosan.

Sekiranya terlalu sukar untuk berjalan selama 30 minit pada satu masa, lakukan sesi berjalan ini secara beransur seperti 10 minit tiga kali sehari dan secara beransur-ansur meningkatkan sesi yang lebih lama.

Walau bagaimanapun, jika tujuan anda adalah untuk menurunkan berat badan, anda perlu melakukan aktiviti fizikal lebih dari 30 minit setiap hari.