Carian
#100Hari100Aktiviti – Ambil Masa 20 Minit Untuk ‘Recharge’ Tenaga
September 29, 2020 Lina Rosli

#100Hari100Aktiviti – Ambil Masa 20 Minit Untuk ‘Recharge’ Tenaga

Salah satu cara yang paling mudah untuk meningkatkan kemahiran pengurusan masa anda adalah dengan berehat seketika atau tidur sebentar pada waktu siang. Ada satu kajian mendapati bahawa tidur siang yang diambil setelah makan siang dapat membantu meningkatkan produktiviti, kreativiti dan juga memori episodik.

Woman Sitting on Chair While Leaning on Laptop

Bukan itu sahaja, tidur siang yang pendek juga boleh menghindari tahap tidur REM selain dapat membantu mengecas semula otak.

Mengapa Perlu Berehat Selama 20 Minit?

Lebih daripada 85% spesies mamalia adalah tidur poliphasic, yang bermaksud bahawa mereka tidur dalam jangka masa yang pendek sepanjang hari. Sementara manusia pula tergolong dalam sebahagian daripada minoriti tidur monophasic, yang bermaksud fasa kita terbahagi kepada dua tempoh yang berbeza, satu untuk tidur dan satu untuk terjaga. 

Dalam tempoh seharian, pasti banyak perkara yang perlu anda laksanakan yang adakalanya membuat kita tidak tidur. Walaupun tidur siang tidak semestinya mampu menampung tidur malam yang tidak berkualiti, namun tidur sebentar 20-30 minit dapat membantu meningkatkan mood, kewaspadaan dan prestasi.

Person Wearing Pair of Black Slides

Selain itu, tidur siang juga dapat mengurangkan kesilapan dan kemalangan. Kajian di NASA mengenai juruterbang tentera dan angkasawan yang mengantuk mendapati bahawa tidur selama 40 minit meningkatkan prestasi sebanyak 34% dan kepekaan sehingga 100%.

Terdapat tiga kategori tidur atau rehat di waktu siang:

Tidur siang yang dirancang (Planned Napping) melibatkan tidur siang sebelum anda benar-benar mengantuk. Anda mungkin menggunakan teknik ini apabila anda mengetahui bahawa anda akan bangun lebih awal daripada waktu tidur biasa anda atau sebagai mekanisme untuk menahan letih lebih awal.

Tidur siang kecemasan (Emergency Napping) berlaku apabila anda tiba-tiba berasa sangat letih dan tidak dapat meneruskan aktiviti yang anda mulakan. Tidur siang jenis ini boleh digunakan untuk mengatasi rasa mengantuk atau keletihan semasa menggunakan mesin yang berat dan berbahaya.

Kebiasaan tidur siang (Habitual Napping) dipraktikkan apabila seseorang tidur siang pada waktu yang sama setiap hari. Kebiasaannya, ia berlaku pada kanak-kanak kecil yang mungkin tidur pada waktu yang sama setiap petang atau orang dewasa mungkin tidur sebentar selepas makan tengah hari setiap hari.

_________________________________________________________________

Napping atau berehat sebentar ini biasanya disyorkan diambil selama 20-30 minit. Tidur siang jenis ini memberikan manfaat yang besar untuk meningkatkan kewaspadaan dan prestasi harian.

Persekitaran tidur anda boleh mempengaruhi kemampuan anda untuk tidur lena. Pastikan anda mempunyai tempat yang santai untuk berbaring dan suhu di dalam bilik selesa. Cuba hadkan jumlah kebisingan yang didengar dan sejauh mana penyaringan cahaya masuk.

Dengan ini, perubahan yang boleh anda lakukan sebelum menuju ke tahun 2021 adalah dengan menguruskan masa anda dan mendapatkan rehat sebentar bagi mengecas semula tenaga. Aktiviti ini dapat memastikan bahawa anda melakukan lebih banyak pekerjaan dengan lebih baik pada masa yang anda ada, menjadikannya pengurusan masa yang penting.

Komen