Carian
#100Hari100Aktiviti – Tetapkan Masa Untuk Bermain Sukan Kegemaran Anda
October 3, 2020 Lina Rosli

#100Hari100Aktiviti – Tetapkan Masa Untuk Bermain Sukan Kegemaran Anda

Mengapa bermain sukan kegemaran anda adalah penting? 

Jika anda lihat, trend bersukan ini dilihat sudah semakin banyak yang ditinggalkan dan menjadi tidak popular. Lebih-lebih lagi untuk kebanyakan remaja berusia 13-17 tahun yang mana hanya sekitar 40 peratus dari mereka sahaja yang aktif dalam aktiviti sukan, kompetitif atau rekreasi.

Kemerosotan trend ini mungkin terus berlanjutan kerana disebabkan peredaran teknologi yang begitu pesat, anak-anak muda hari ini terpikat dengan “aktiviti” yang hanya memerlukan pergerakan tangan, seperti permainan video, media sosial atau melayari web.

Terdapat banyak kelebihan yang boleh anda dapat melalui aktiviti sukan yang anda gemari. Ianya bukan sekadar untuk mengeluarkan peluh semata-mata. Jadi, mari kita lihat apa yang boleh anda dapat melalui bersukan:

1. Anda akan lebih sihat.

Sukan memerlukan anda menggerakkan badan anda, dan adalah fakta yang umum diketahui bahawa senaman bagus untuk kesihatan anda. Menurut Mayo Clinic, aktiviti fizikal membantu mengawal berat badan, memerangi keadaan dan penyakit kesihatan, meningkatkan kesegaran emosi, memberikan tenaga dan meningkatkan kualiti tidur yang lebih baik.

2. Anda menjadi lebih cerdas.

Banyak kajian menunjukkan bahawa bermain sukan sebenarnya dapat meningkatkan kekuatan otak anda. Laporan dari Institut Perubatan menyatakan, kanak-kanak yang lebih aktif menumpuka  perhatian yang lebih banyak, mempunyai kelajuan pemprosesan kognitif yang lebih cepat, dan menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam akademik.

Hal ini kerana, latihan sukan dapat meningkatkan aliran darah ke otak, dan aliran darah ke otak merangsang pertumbuhan otak. Selain itu, bermain sukan sebenarnya memerlukan anda berfikir dan mengatur strategi, menjaga minda anda dengan tajam dan peka.

3. Anda akan belajar kerja berpasukan dan semangat kesukanan.

Dalam sukan, individu belajar saling bergantung dan saling memotivasikan diri untuk mencapai tujuan bersama. Walaupun sukan individu sangat bagus, sukan berpasukan sebenarnya memberi anda pelajaran hidup seperti kejayaan berpasukan dan kadar kebergantungan yang baik kepada pemain lain. Sukan juga mengajar anda untuk bermain dengan adil dan menghormati pemain di pasukan lawan. 

4. Anda akan mendapat lebih banyak kawan.

Apabila anda menyertai pasukan sukan, anda akan berkongsi banyak saat yang menggembirakan bersama sahabat anda yang mana menjadikan persahabatan anda bertahan lama. 
 

5. Anda akan belajar memberi tumpuan dan mengurus masa anda.

Sukan memerlukan masa dan komitmen. Oleh itu, bermain sukan memerlukan anda untuk mengembangkan dua kemahiran penting iaitu fokus dan pengurusan masa. Fokus dan pengurusan masa adalah sifat penting bagi orang yang menyelesaikan sesuatu dan mencapai tujuan jangka pendek dan jangka panjang mereka.

______________________________________________________

Tidak dinafikan, kekangan dan limitasi terhadap beberapa aktiviti sukan ini dilihat sedikit sebanyak memberi kesan kepada penglibatan dalam aktiviti luar, lebih-lebih lagi semenjak pandemik melanda.

Walau bagaimanapun, aktiviti yang memerlukan pergerakan fizikal ini masih boleh dilakukan di mana-mana sahaja anda berada. Ia tidak semestinya perlu dilakukan di padang atau gelanggang sahaja. Anda masih boleh menggunakan ruang khas lain bagi melakukan sukan kegemaran anda seperti badminton, boling padang dan banyak lagi.

Komen