Carian
Makan Makanan Pedas? Ini 5 Cara Untuk Melegakan Rasa Yang Tersisa
October 7, 2020 Lina Rosli

Makan Makanan Pedas? Ini 5 Cara Untuk Melegakan Rasa Yang Tersisa

Untuk para peminat makanan pedas, sudah tentu mempunyai kaedah atau cara untuk melegakan kembali tekak selepas makan makanan pedas. Namun, untuk anda yang baru berjinak-jinak untuk menikmati hidangan pedas dan panas, Tajria akan berkongsi beberapa cara yang boleh anda praktikkan untuk menghilangkan rasa pedas selain menyejukkan kembali tekak dan perut anda yang panas akibat daripadanya.

chili pepper packs

Tahukah anda, sebaiknya jika makan makanan pedas pastikan anda tidak terus meminum air kosong. Hal ini kerana, ia akan meningkatkan rasa sensasi terbakar yang mana pada awalnya hanya boleh dirasai beberapa minit sahaja.

Seperti dalam artikel sebelum ini, makanan pedas mendapat intensiti pedas dari capsaicin dan hanya dapat dineutralkan dengan bahan tertentu. 

Berikut adalah cara terbaik untuk melegakan rasa pedas:

Minum minuman berasid

Oleh kerana capsaicin adalah minyak alkali, intensitinya dapat diimbangi dengan jus berasid.

Bahan-bahan berasid seperti jus lemon atau limau, cuka, anggur, tomato, dan bahkan nanas semuanya akan membantu meneutralkan tahap pH minyak pedas dan mengurangkan sedikit rasa panas itu.

Letak sedikit rasa manis

Gula juga dapat meneutralkan panas dan pedas kerana ia menyerap minyak dan sedikit mengubah rasa. Tambahkan sedikit gula atau madu hanya satu sendok teh sekaligus untuk mengimbangkan rasa dalam pinggan. Kacau rata, kemudian biarkan perisa sebati selepas setiap penambahan.

Hidangkan bersama makanan bijirin

Makanan bijirin berperisa neutral juga dapat membantu mengatasi rasa pedas. Anda boleh menghidangkannya bersama nasi, pasta, couscous, atau quinoa untuk menghilangkan rasa pedas. Anda juga boleh makan bersama roti atau produk gandum yang lain.

brown powder

Legakan Dengan Produk Tenusu

Pedas yang kuat dari capsaicin juga boleh diatasi dengan pengambilan pelbagai produk tenusu. Susu sebenarnya adalah pilihan lain yang berasid.

Produk tenusu membantu mengatasi pembakaran capsaicin kerana adanya kasein, protein penyuka lemak yang unik untuk susu. Ia mengelilingi dan mengikat dengan zarah minyak yang menghasilkan haba dan kemudian menyebarkannya.

Produk lemak penuh adalah yang paling berkesan. Sekali lagi, tambahkan ini dalam jumlah kecil sehingga anda melihat sedikit kelegaan.

Tambah sedikit minyak sayuran

Oleh kerana capsaicin larut dalam minyak, penambahan minyak yang sihat seperti biji anggur, zaitun, atau kelapa akan membantu melarutkan dan mencairkan molekul pedasnya.

Pastikan untuk memilih minyak rasa yang neutral, atau yang mempunyai rasa yang akan melengkapkan hidangan anda. Kemudian tambahkan satu sudu teh pada satu masa dengan perlahan, untuk mengekalkan tekstur dan ketekalan hidangan.

Minyak dalam mentega kacang seperti kacang tanah, kacang almond, gajus, dan bijan juga akan membantu meredakan sedikit kepanasan, dan ini boleh digunakan sebagai pengganti minyak sayuran jika rasa hidangan anda akan menyokong penambahan kacang.

Bukan itu sahaja, mentega, ghee, susu lembu, yogurt biasa, keju dan krim masam akan membantu mengurangkan rasa pedas.

Komen