Lina Rosli Diterbitkan 7 October 2020

Apa Terjadi Kalau Kereta Anda Kehabisan Minyak Enjin?

Apa Terjadi Kalau Kereta Anda Kehabisan Minyak Enjin?

Minyak enjin umpama darah untuk memastikan kenderaan anda beroperasi. Ini penting untuk fungsi sistem kereta anda anda. Kekurangan minyak enjin dalam sistem akan menyebabkan kehausan enjin yang melampau sekaligus mengemudi kenderaan yang rendah minyak dapat menyebabkan beberapa keadaan yang sangat buruk.

Close-up Photo of Vehicle Engine

Apa Terjadi Jika Kehabisan Minyak Enjin?

Sekiranya kehabisan minyak enjin, sudah tentu enjin anda akan gagal beroperasi.

Di dalam mesin, terdapat bahagian yang bergerak pantas, dengan banyak kemungkinan geseran. Minyak enjin adalah pelincir yang memastikan bahagian-bahagian meluncur antara satu sama lain dengan lancar.

Sekiranya enjin kehabisan minyak, ia akan mula mengisar dan kemudian menyekat serta menghentikan kenderaan anda. Kebanyakan pemandu tidak akan mendapat amaran mengenai kekurangan minyak enjin. Namun, bagi kenderaan yang lebih baru, ia dilihat hadir dengan alat diagnostik seperti unit sensor tekanan minyak enjin dan alat papan pemuka yang dapat membantu mengenal pasti keadaan minyak rendah.

Black and Silver Car Engine Bay

Manakala untuk kenderaan yang lebih lama, pemandu perlu memeriksa minyak secara manual, kerana lampu “periksa minyak” tidak mencukupi untuk memberi amaran kepada mereka mengenai keadaan minyak yang rendah.

Tanda Kereta Anda Perlu Menukar Minyak Enjin

Enjin kereta kedengaran bising. Fungsi minyak enjin adalah untuk memastikan bahagian enjin kereta dilincirkan dan mengelakkan penyusutan logam ke logam. Namun, jika enjin anda tidak dilincirkan dengan betul, anda mungkin akan melihat bunyi ketukan atau bunyi yang kuat dari ruang mesin.

Minyak kotor. Sekiranya anda memeriksa minyak enjin anda dan mendapati ia kotor dan gelap, anda mungkin terlambat untuk menukar minyak.

Bau minyak. Kebocoran minyak boleh menyebabkan bau minyak timbul di dalam kereta anda. Ia juga dapat mengakibatkan bau gas dan asap ekzos dan menyebabkan kenderaan anda terlalu panas.

_______________________________________________________________________

Sekiranya minyak merosakkan enjin kereta anda, pastikan anda membawa kenderaan anda ke bengkel untuk mengenal pasti masalah dan membetulkannya tanpa berlengah. Ia juga dapat membantu anda mengatur pertukaran minyak secara berkala dan memastikan anda dapat mencegah masalah enjin masa depan.