Lina Rosli Diterbitkan 11 October 2020

Kebaikan Minyak Kelapa – Berupaya Mengurangkan Tekanan

Kebaikan Minyak Kelapa – Berupaya Mengurangkan Tekanan

Minyak kelapa diperbuat daripada serat atau isi kelapa segar dan juga isi kelapa kering yang disebut kopra. Minyak ini terhasil apabila bahagian kering isi kelapa diekstrak dari kopra untuk kegunaan segelintir produk dan sisanya pula biasanya digunakan untuk makanan ternakan.

tesco extra virgin olive oil

Kopra ini kaya dengan serat yang mungkin menawarkan sejumlah manfaat termasuk menambah-baik kesihatan jantung, penurunan berat badan dan melancarkan sistem pencernaan. Namun, ia juga tinggi kalori dan lemak tepu, jadi ia perlu diambil dalam kuantiti yang sederhana.

Bercerita mengenai minyak kelapa, ia banyak digunakan di dalam produk kecantikan dan penjagaan diri serta sering diamalkan dalam hidangan makanan segelintir masyarakat. Jadi hari ini, Tajria akan berkongsi serba sedikit manfaat minyak kelapa dalam kehidupan seharian.

Mengurangkan tekanan

Medium Chain Triglycerides atau lebih dikenali sebagai MCT merupakan jenis lemak utama yang terdapat dalam minyak kelapa. Ia didapati meningkatkan prestasi kognitif pada orang dewasa yang lebih tua yang menderita gangguan ingatan yang serius seperti Alzheimer.

Minyak kelapa juga disebut mempunyai sifat antioksidan. Dalam kajian kepada tikus, ia dapat mengurangkan tekanan akibat senaman dan selesema kronik. Para penyelidik percaya bahawa minyak kelapa dara boleh berguna dalam merawat beberapa jenis kemurungan.

Rambut berkilat

Sebilangan orang menggunakan minyak kelapa pada rambut mereka untuk meningkatkan kilauan dan melindunginya dari kerosakan. Ia boleh menembusi kulit kepala lebih baik daripada minyak mineral.

Walau bagaimanapun, ada juga segelintir kes yang mana individu tersebut mempunyai jenis rambut serupa, namun tidak menemukan perbezaan keadaan rambut antara mereka yang menggunakan minyak kelapa dan mereka yang tidak.

Memberikan kulit yang sihat

Ia mengandungi asid laurik yang merupakan asid lemak sihat yang juga terdapat dalam susu ibu. Asid Laurik adalah ramuan dalam ubat semula jadi untuk semua jenis masalah kesihatan, termasuk eksim. Walaupun minyak kelapa tidak dapat menyembuhkan eksim, minyak dapat menenangkan kulit, mengurangi kerengsaan dan gatal-gatal, dan menurunkan risiko jangkitan.

Mengurangkan simptom asma

Mengamalkan minyak kelapa juga dikatakan dapat membantu mengurangkan gejala asma. Ia boleh menggunakannya sebagai essential oil yang mana dapat memberikan sistem pengudaraan yang baik. Walau bagaimanapun, kajian ini dilakukan pada arnab dan masih tidak ada kajian yang dilakukan pada manusia.

Kesihatan pergigian

Ada satu tinjauan pada tahun 2017 membincangkan kepentingan minyak untuk kesihatan gigi. Menariknya di mana minyak kelapa sering digunakan dalam rawatan oral tradisional. Ia melindungi dari rongga, memperbaiki radang gusi, dan mempengaruhi keseimbangan bakteria mulut.

_______________________________________________

Walaupun terdapat banyak kelebihan minyak kelapa untuk kesihatan diri, namun pengambilannya dalam rutin harian juga perlu dikawal. Hal ini kerana, terdapat beberapa kesan sampingan minyak kelapa seperti peningkatan kandungan kalori di dalam badan.