Lina Rosli Diterbitkan 26 October 2020

7 Peraturan Fesyen Yang Pat

7 Peraturan Fesyen Yang Pat

Fesyen adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengekspresikan diri dan menunjukkan kepada diri anda siapa sebenarnya. Walau bagaimanapun, dengan fesyen terdapat peraturan dan garis panduan tertentu yang telah kita ikuti, sering kali tanpa sebab lain kerana itulah yang selalu kita dengar benar. Jadikan tahun 2020 sebagai tahun yang anda katakan “tidak” kepada nasihat fesyen yang sudah lapuk dan “ya” untuk memilih potongan yang memberi kuasa kepada anda untuk menjalani kehidupan terbaik anda.

Anda mungkin pernah mendengar bahawa ada beberapa warna yang tidak boleh anda pakai bersama-sama, seperti hitam dengan tentera laut, hitam dengan coklat atau terlalu banyak warna terang dan tebal antara satu sama lain. Ikuti nasihat gaya kuno ini pada tahun 2020 dengan petua berikut:

Gunakan tekstur untuk keuntungan anda: Semasa memasangkan warna yang tidak mungkin, masukkan tekstur yang berbeza – seperti sutera, baldu atau kulit – untuk penampilan yang bergaya dan padu.
Gunakan roda warna: Untuk kombinasi warna yang menyenangkan secara visual, lihat roda warna, dan cari warna mana yang paling baik saling melengkapi. Ini adalah kaedah mudah untuk memilih warna berani mana yang ingin dicampur dan dipadankan.
Main dengan satu warna: Pertimbangkan untuk menggayakan pakaian anda dengan satu warna, tetapi dalam pelbagai warna, tekstur dan corak. Ini adalah gaya menarik, monokromatik yang berani.

Tambahkan aksesori: Untuk pakaian hitam dan navy atau hitam dan coklat, gunakan aksesori, seperti beg atau kasut atau tali pinggang, untuk kelebihan anda. Contohnya, pasangkan jaket coklat dengan but hitam atau gaun tentera laut dengan tali pinggang hitam dan beg tangan.

Lengan berlengan telah terlihat di permaidani merah dan semasa New York Fashion Week, dan para pereka mengatakan trend ada di sini untuk kekal. Bergantung pada gaya peribadi anda, anda mungkin suka:

Lengan kasual dengan kelantangan halus di bahu
Lengan bengkak yang besar dan besar untuk penampilan yang dramatik
Lengan berlengan geometri untuk bahagian menarik secara visual
Lengan bengkak di luar bahu untuk gaya fesyen tinggi yang diilhamkan oleh boho

Jangan takut memakai warna atau corak yang berani di pejabat. Untuk masa yang lama, apa-apa selain pakaian tradisional atau rok pensil dianggap tidak profesional. Pada tahun 2020, ini bukan lagi kebenarannya. Wanita telah menemui banyak cara untuk memasukkan keperibadian yang menyeronokkan ke dalam almari pakaian pejabat, termasuk:

Biarkan aksesori anda bercakap: Tunjukkan sedikit warna dengan subang, gelang, kasut, beg tangan atau tali pinggang yang tebal.

Campurkan brights dan neutral: Untuk penampilan yang seimbang, pasangkan seluar dan skirt hitam atau kelabu dengan blaus berwarna, atau sebaliknya. Gabungkan warna-warna berani dengan penampilan tradisional: Nikmati penampilan petualang dengan berpegang pada pakaian pejabat tradisional – seperti skirt dengan blaus, blazer dan seluar – tetapi dengan warna yang menarik.

Main dengan corak: Sekiranya anda merasa lebih selesa dalam palet warna neutral, tidak mengapa juga. Ratakan bahagian atas dan bawah dengan reka bentuk seperti kotak-kotak, houndstooth atau jalur.

Tidak ada yang pasti di mana peraturan “tidak ada putih setelah hari buruh” berasal, tetapi terdapat beberapa teori. Ada yang berpendapat bahawa ini adalah peraturan yang dilahirkan dari kepraktisan, kerana warna putih biasanya lebih sejuk pada musim panas. Yang lain percaya bahawa ia adalah simbol masa lapang kelas atas. Tidak kira asal usulnya, sangat sedikit orang yang mengikuti nasihat fesyen yang ketinggalan zaman sekarang.

5. PERKARA TINGGI ANDA
Tahun ini, keluarkan nasihat fesyen lama itu dan pakai apa yang membuat anda merasa dan kelihatan terbaik.

Sekiranya anda seorang gadis kecil, anda mungkin pernah mendengar bahawa anda tidak boleh memakai gaun panjang atau rok maxi. Kunci untuk menarik potongan yang lebih panjang adalah dengan membuat rok yang disesuaikan dengan panjang anda, jadi anda tidak menghabiskan hari untuk memegang pakaian anda dari tanah. Bawa potongan lebih lama untuk menjahit atau belajar bagaimana membuat DIY DIY.

Sekiranya anda lebih tinggi, anda mungkin diberitahu untuk tidak memakai kasut tumit tinggi – tetapi mengapa tidak? Tidak ada perkara seperti “terlalu tinggi.” Selagi anda selesa, pakai kasut yang membuat anda merasa seronok. Ikuti gaya anda – dan ruangan – dengan memasangkan tumit dengan pakaian atau pakaian harian anda.

Mencampurkan corak adalah cara yang menyeronokkan untuk menunjukkan gaya dan keperibadian anda. Walaupun idea itu nampaknya luar biasa pada mulanya, jangan biarkan mencampurkan cetakan menakutkan anda. Tidak pasti di mana hendak bermula? Berikut adalah beberapa panduan untuk diikuti:

Pilih warna yang sesuai bersama. Semasa mencampurkan corak, hindari mencampurkan warna yang berani pada waktu yang sama, kerana hasilnya dapat dilihat secara visual. Sebaliknya, biarkan palet warna klasik dan pelengkap menyatukan cetakan padanan campuran anda.
Mulakan kecil dengan mencampurkan aksesori bercetak dengan bahagian atas atau seluar bercetak. Ingat, anda boleh menggunakan aksesori dengan lebih dari sekadar beg tangan dan perhiasan – cubalah topi, ikat kepala, selendang bercorak dan banyak lagi.
Pastikan penampilan anda tetap kasual dengan mencampurkan kepingan bercorak dengan neutral yang halus.
Sekiranya anda memakai dua cetakan yang berbeza di bahagian atas dan bawah, bawa penampilan dengan tali pinggang berwarna pejal atau neutral di bahagian tengah.
7. MENGHINDARI MENGGUNAKAN DENIM-ON-DENIM
Sekiranya dilakukan dengan betul, pakai denim-on-denim c