Carian
Asal Usul Selipar – 
October 27, 2020 Lina Rosli

Asal Usul Selipar – 

Selipar adalah salah satu item yang penting dalam kehidupan seharian kita. Tidak kira sama ada dipakai di rumah atau di luar, ia merupakan alat yang penting untuk menutup dan melindungi kaki.

Ada sesetengah kumpulan masyarakat akan mempunyai selipar khas untuk penggunaan di sesuatu tempat. Sebagai contoh, masyarakat Jepun mempunyai selipar khas untuk pergi ke bilik mandi.

Bilakah Selipar Mula Diperkenalkan?

Selipar dipakai di mahkamah China seawal tahun 4700 SM. Ia diperbuat daripada kain katun atau anyaman, memiliki lapisan kulit, dan dihiasi dengan simbol kekuatan, seperti naga. Mokasin asli Amerika juga sangat hiasan. Dilukis dengan tangan untuk menggambarkan pemandangan dari alam semula jadi dan dihiasi dengan manik-manik dan pinggiran, kaki lembut yang lembut menjadikannya sesuai untuk keperluan di dalam rumah.

Orang Inuit dan Aleut akan membuat kasut dari kelinci salai untuk melindungi kakinya dari tanah beku di dalam kediaman mereka. Sebaliknya, lelaki Victoria yang arif memerlukan sepasang ‘kasut rumah’ untuk menjaga debu dan kerikil di luar – jauh lebih baik daripada merosakkan permaidani yang mahal dan lantai yang digilap dengan indah.

Selipar bersulam memberikan peluang kepada wanita Victoria (di kedua-dua belah Atlantik) untuk memamerkan kemahiran mereka. Majalah seperti Godey’s Lady’s Book dan Peterson’s Magazine mengandungi corak sehingga fesyen terkini dapat dibuat semula di rumah; hadiah yang sempurna untuk orang yang disayangi, dan cara yang ideal untuk memikat lelaki dengan mata sulaman.

Kemunculan industri selipar tumbuh dari lantai gudang industri merasa di timur laut England. Pekerja akan menjadikan diri mereka sebagai kasut dari sisa yang tersisa, dan dari benih ini mengembangkan perniagaan John William Rothwell, Samuel McLerie dan peruncit komersial lain pada akhir tahun 1800-an. Walaupun munculnya pemanasan dan penurunan menjadi kebiasaan setiap hari menyebabkan penjualan selipar merosot sejak tahun 1950-an, ia tidak menjadikannya kurang menarik, atau selesa! Baca terus untuk kisah-kisah gaya terkenal, dari yang dipakai oleh Kanye West hingga Paus.

Komen