Lina Rosli Diterbitkan 2 November 2020

3 Sebab Kenapa Kad Kredit Tidak Bagus

3 Sebab Kenapa Kad Kredit Tidak Bagus

Dengan hutang kad kredit melepasi tanda $ 1 trilion pada Q3 2019, bukan rahsia lagi bahawa ekonomi Amerika dibina berdasarkan kredit. Lebih daripada 189 juta orang Amerika mempunyai kad kredit, dengan rata-rata pemegang kredit mempunyai sekurang-kurangnya empat kad.1

Menurut Debt.org:

“Ketika Undang-Undang Perlindungan Kemuflisan tahun 2005 disahkan, menjadikan orang lebih sukar untuk mengajukan kebankrapan, ada perubahan terhadap kad kredit dalam usaha putus asa untuk membayar bil. Jadi hutang kad kredit melambung tinggi, mencapai puncaknya sebanyak $ 1.028 trilion pada bulan Julai 2008 (rata-rata $ 8.640 setiap isi rumah). Sebilangan besar hutang tersebut disebabkan oleh bil perubatan yang tidak dijangka. Menjelang April 2011, hutang kad kredit jatuh ke $ 839.6 bilion, angka yang masih agak rata, walaupun rata-rata Rumah tangga Amerika masih berhutang $ 8,398. “

Walaupun tidak memiliki kad kredit dapat membuat lebih sukar untuk membina skor kredit yang baik atau membiayai pembelian atau kecemasan yang besar, ada juga alasan yang sangat baik untuk tidak mendapatkan kad kredit.

1) Anda Sudah Mempunyai Hutang Yang Cukup
Buat pertama kalinya dalam sejarah, hutang pinjaman pelajar ($ 1,48 trilion pada Q2 tahun 2019) telah melampaui hutang kad kredit.1 Lulusan baru-baru ini meninggalkan kuliah dengan hutang berpuluh-puluh ribu dolar. Dengan pembayaran hutang bulanan, tidak masuk akal bagi kebanyakan graduan ini untuk membayar bil bulanan tambahan. Begitu juga, orang yang mempunyai hutang gadai janji atau pinjaman automatik juga boleh memutuskan untuk melepaskan kad kredit sehingga mereka mengurangkan kewajipan hutang semasa mereka.

2) Anda Berfikir Anda Mungkin Membelanjakan Lebih
Orang yang mempunyai tabiat berbelanja yang buruk menimbulkan risiko menghadapi masalah kewangan yang serius dengan mendapatkan kad kredit. Kajian menunjukkan bahawa orang menghabiskan lebih banyak wang dengan menggesek kad kredit daripada jika mereka harus mengeluarkan wang tunai untuk pembelian mereka. Sekiranya anda sudah mengetahui bahawa anda mempunyai kecenderungan untuk melakukan perbelanjaan berlebihan, adalah lebih bijak untuk menyerahkan kad kredit daripada menggoda diri dengan hutang.

3) Anda Tidak Dapat Membayar Baki Penuh Setiap Bulan
Sekiranya anda hanya bekerja secara bermusim, sambilan, atau tidak sama sekali, anda mungkin tidak mempunyai cukup wang untuk membayar baki kad kredit sepenuhnya setiap bulan. Mendapatkan kad kredit tanpa cukup wang untuk membayar bil akan menyebabkan pengumpulan bunga setiap bulan dan risiko yang semakin meningkat terhadap kredit anda.

4) Anda Tidak Memahami Bagaimana Kredit Berfungsi
Apabila anda tidak mempunyai pengalaman dengan kad kredit, anda akan mendapati bahawa menggunakan kad kredit jauh lebih mudah daripada memahami kadar faedah.

Jangan tertipu dengan kesederhanaan meleret; terdapat halaman perjanjian pengguna dan bayaran tersembunyi yang berkaitan dengan setiap kad kredit. Syukurlah, terdapat juga banyak maklumat di internet yang dapat menguraikan cara kerja kad kredit dan cara menggunakannya dengan bijak. Setelah anda memahami bagaimana faedah dikira dan berapa bayaran yang akan dikenakan, anda berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menggunakan kad kredit dengan penuh tanggungjawab.

5) Anda Hampir Tidak Mampu Menagih Bil Yang Anda Miliki Sekarang
Sekiranya anda menghasilkan wang yang mencukupi untuk memenuhi syarat untuk kad kredit, tetapi anda sudah mempunyai terlalu banyak bil, menambahkan kad kredit ke kewajipan semasa anda bukanlah idea yang bagus. Berusahalah untuk menghapuskan beberapa bil anda dan mengurangkan perbelanjaan anda sebelum anda menambahkan kad kredit ke dalam gabungan.

6) Anda Tidak Berdisiplin Secara Kewangan
Diperlukan kesabaran dan kawalan diri untuk menggunakan kredit dengan cara yang berdisiplin. Tanpa kemahiran ini, anda boleh menghabiskan hutang, faedah, dan kredit yang rendah. Sekiranya anda rasa tidak dapat mengawal perbelanjaan anda, membuat keputusan untuk menyerahkan kad kredit adalah pilihan terbaik untuk masa depan kewangan anda.

7) Anda Tidak Mahu Membayar Bunga atas Pembelian Anda
Dengan membayar baki sepenuhnya setiap bulan, anda boleh menggunakan kredit tanpa membayar faedah. Diperlukan disiplin diri untuk melunaskan baki keseluruhan anda dari bulan ke bulan, dan untuk memastikan bahawa anda menyimpan perbelanjaan anda pada tahap yang anda mampu. Walaupun anda berhasrat membayar baki sepenuhnya setiap bulan, akan selalu ada pemboleh ubah yang membuat anda berisiko untuk tidak melakukannya. Tanpa kad kredit, anda tidak akan menghadapi risiko membayar faedah, dikenakan bayaran lewat atau merosakkan skor kredit anda.

Kesimpulannya
Bertahan tanpa kad kredit pada masa pembayaran elektronik mengambil alih boleh menjadi sukar, tetapi ada beberapa alternatif. Anda boleh menggunakan kad debit (yang terikat dengan akaun cek anda) di hampir setiap transaksi di mana anda sebaliknya menggunakan kad kredit. Kad debit prabayar, serupa dengan kad debit tetapi tanpa akaun cek, adalah pilihan lain, tetapi berhati-hatilah dengan bayaran yang berkaitan.

Menyewa kereta atau membuat tempahan hotel menjadi lebih sukar dengan kad debit dan prabayar. Anda mungkin perlu membayar deposit keselamatan yang lebih tinggi atau memberikan dokumentasi tambahan. Hubungi penjual sebelum membuat tempahan untuk mengetahui apa yang diperlukan berdasarkan kaedah pembayaran anda.