Mana Lebih Baik – Perubatan Moden Atau Perubatan Alternatif?

Setiap orang mempunyai kaedah merawat penyakit yang tersendiri. Ada yang gemar berjumpa dengan doktor atau pakar untuk mendapatkan khidmat perubatan dan ada juga yang akan berubat menerusi kaedah perubatan tradisional.

Namun, ada individu yang akan juga yang akan mendapatkan rawatan perubatan yang menggabungkan kedua-duanya, moden dan tradisional yang dipanggil perubatan integratif.

Kebiasaannya, perubatan moden diamalkan oleh doktor perubatan dan osteopati (MD atau DO). Sementara perubatan alternatif yang merangkumi tradisional pula dilakukan oleh pihak lain dengan kemahiran tertentu.

Apa Yang 

Perubatan pelengkap menggunakan kaedah yang berbeza untuk meningkatkan kesihatan. Beberapa ubat pelengkap termasuk:

Terapi urut
Yoga
Aromaterapi (menggunakan aroma herba dan minyak tumbuhan)
Sebilangan doktor akan menggunakan gabungan ubat tradisional dan pelengkap. Sebagai contoh, doktor anda mungkin mencadangkan urut atau yoga bersama dengan rawatan standard untuk membantu anda menguruskan kesakitan atau mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh keadaan kesihatan kronik tertentu. Rawatan ini bertujuan untuk menyokong, tetapi tidak menggantikan, ubat tradisional.

Di era moden ini, terdapat keutamaan penduduk memilih antara penggunaan moden perubatan dan rawatan perubatan tradisional. Perubatan tradisional mempunyai sejarah yang panjang. Ia telah ditakrifkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai ‘jumlah keseluruhan pengetahuan, kemahiran dan amalan berdasarkan teori, kepercayaan dan pengalaman yang berasal dari budaya yang berbeza, sama ada boleh diterangkan atau tidak, yang digunakan dalam pemeliharaan kesihatan, serta pencegahan, diagnosis, peningkatan atau rawatan fizikal dan mental penyakit ‘. (1) Istilah ubat pelengkap / alternatif / bukan konvensional digunakan secara bergantian dengan perubatan tradisional di beberapa negara. 

Menurut Undang-Undang Malaysia, amalan tradisional dan perubatan pelengkap (T&CM) ditakrifkan sebagai bentuk amalan berkaitan kesihatan yang dirancang untuk mencegah, merawat, atau menguruskan penyakit atau penyakit atau untuk memelihara kesejahteraan mental dan fizikal seseorang. (2)

Kelaziman penggunaan ubat tradisional secara global meningkat hingga 80%, iaitu proporsinya yang berbeza antara negara kerana latar belakang sosio-ekonomi dan budaya yang berbeza. (3) Kajian yang dilakukan oleh Siti et al juga melaporkan bahawa kelaziman penggunaan TM berada dalam anggaran WHO (50 – 80%) terutamanya dalam penggunaan terapi berasaskan ramuan dan lebih rendah daripada kajian yang dilakukan di Jepun dan Singapura. (4) 

Kajian keratan rentas mengenai kesedaran mengenai keberkesanan dan keselamatan T&CM berbanding dengan rawatan Barat konvensional yang dijalankan pada tahun 2014 pada penduduk yang tinggal di Selangor dan Kuala Lumpur, Malaysia mengungkapkan bahawa walaupun terdapat penggunaan yang tinggi, terdapat kekurangan kesedaran mengenai kesan sampingan dan pemahaman dan pengetahuan mengenai T&CM. (5) 

Kajian analisis kepuasan pesakit terhadap penggunaan ubat tradisional dan pelengkap perkhidmatan di hospital awam di Malaysia menunjukkan bahawa tahap kepuasan yang tinggi di kalangan pesakit yang mempunyai rawatan T&CM yang diterima mengesahkan pendekatan pengurusan integratif yang diterapkan dalam rawatan pesakit di hospital awam di Malaysia.

Apa itu? Sekiranya anda pernah pergi ke klinik rawatan segera kerana anda mengalami radang tekak atau mata merah jambu dan meninggalkan ubat resep antibiotik, anda telah menjadi penerima ubat moden.

Perubatan moden, atau rawatan perubatan standard, diamalkan oleh doktor perubatan (MD) atau doktor osteopati (DO). Ini juga dilakukan oleh pasukan penjagaan kesihatan termasuk ahli terapi fizikal, pembantu doktor, pakar psikologi dan jururawat berdaftar.

Kelebihan: Tahap kemajuan perubatan moden sangat mengejutkan. Anda boleh duduk di sofa dan menonton TV dan melihat iklan ubat baru dengan kadar yang membimbangkan – dan ubat-ubatan baru ini telah mengurangkan kadar kematian kita kerana strok, penyakit jantung, dan barah. Sebenarnya, kerana perubatan moden, kadar kematian akibat penyakit jantung telah menurun sebanyak 60% sejak tahun 1970. Kadar kematian HIV / AIDS telah menurun lebih dari 75% sejak tahun 1995, ketika berada di puncaknya.

Kekurangan: Walau bagaimanapun, pengkritik perubatan moden dengan cepat menunjukkan bahawa ada pil untuk segalanya. Ya, kita cepat mencipta lebih banyak ubat, dan ya, kita hidup lebih lama kerana ubat tersebut – tetapi adakah kita hidup lebih baik?

Perubatan telah berkembang, dan sekarang kita mempunyai pakar bedah yang dapat melakukan pembedahan secara robotik. Kami mempunyai pakar bedah kardiovaskular yang dapat melakukan pembedahan jantung terbuka menggunakan pendekatan invasif minimum. Kami mempunyai doktor yang terlatih dalam bidang kepakaran seperti onkologi, kardiologi, nefrologi, podiatri, dan urologi.

Tetapi pengkritik menunjukkan bahawa ubat telah berkembang sehingga kita merawat penyakit dan bukannya mencegahnya.

Ubatan alternatif

Apa itu? Perubatan alternatif adalah rawatan yang digunakan sebagai ganti rawatan perubatan konvensional. Sebagai contoh, jika doktor anda memberi anda ubat tekanan darah dan anda memilih untuk merombak diet anda sepenuhnya dengan harapan dapat mengurangkan tekanan darah anda, ini boleh menjadi contoh ubat alternatif.

Kelebihan: Selalunya, ubat alternatif dianggap “semula jadi.” Sebilangan besar orang yang memilih ubat alternatif memilih rawatan ini kerana mereka mencari pendekatan yang lebih semula jadi untuk menyembuhkan keadaan kronik mereka.

Contoh ubat alternatif termasuk:

Akupunktur
Penjagaan kiropraktik
Reiki, yang merupakan terapi tenaga yang bergantung pada pengamal untuk menggunakan tenaga penyembuhan untuk memperbaiki ketidakseimbangan dengan meletakkan tangan mereka dengan lembut di atas badan.
Perubatan herba – Pertubuhan Kesihatan Sedunia menganggarkan bahawa 80% penduduk dunia menggunakan beberapa jenis ubat herba, dan kajian menunjukkan bahawa persediaan herba berkesan untuk merawat alahan, keletihan kronik, dan sindrom pramenstruasi, antara penyakit kesihatan yang lain.
Perubatan Ayurveda, yang merupakan sistem perubatan India berusia 3,000 tahun yang masih digunakan hingga kini. Ia menggunakan ramuan herba, diet, dan amalan kesihatan khusus untuk merawat penyakit.
Kekurangan: Amalan perubatan alternatif tertentu telah dikaji dan dianggap selamat, malah berkesan. Yang lain belum banyak dikaji – dan ada juga yang didapati berbahaya. Contohnya, produk yang digunakan dalam perubatan Ayurveda mungkin mengandungi mineral toksik, seperti plumbum.

Selain itu, hanya kerana sesuatu yang “semula jadi” tidak selalu bermaksud selamat. Contoh utama ialah ramuan kava kava; ramuan ini sering digunakan untuk merawat kegelisahan, tetapi juga boleh menyebabkan kerosakan hati.

Amalan yang baik adalah membincangkan rawatan alternatif dengan doktor anda. Anda mungkin juga ingin mempertimbangkan ubat pelengkap, yang menggunakan rawatan alternatif bersama dengan ubat standard. Sebagai contoh, saya mengambil ubat preskripsi setiap hari untuk mencegah migrain. Saya juga pergi ke kiropraktor sekali seminggu, kerana terapi ini saling melengkapi.

Perubatan Tradisional

Apa itu? Menurut Organisasi Kesihatan Sedunia, perubatan tradisional adalah, “pengetahuan, kemahiran dan praktik berdasarkan teori, kepercayaan dan pengalaman yang berasal dari budaya yang berbeda, yang digunakan dalam

Perubatan Moden Membantu kita Hidup Lebih Lama

Perubatan Moden telah memperpanjang jangka hayat kita dan sekarang kita dapat merawat penyakit dan penyakit dengan lebih mudah. Perubatan tradisional melibatkan tumbuhan dan tumbuhan yang tidak selalu berkesan kerana orang masih meninggal kerana penyakit sederhana seperti cacar air atau selesema biasa. Pada masa kini, ubat tidak selalu dapat menyembuhkan kita, tetapi ubat ini dapat mengurangkan keberkesanan gejala kita dan memperbaiki keadaan kita. Perubatan tradisional dipanggil Tradisional kerana: ia adalah kuno dan ketinggalan zaman. Ia tidak berkesan seperti Perubatan Moden. Beberapa rawatan tradisional berfungsi dengan baik tetapi perubatan moden hanya mengambil rawatan tradisional ini dan menjadikannya lebih berkesan. Perubatan moden boleh memberi kesan sampingan, tetapi jika diambil dengan peraturan dan tidak berlebihan, ubat moden boleh menjadi kaedah yang paling berkesan untuk menolong diri sendiri.

Perubatan Tradisional

Apa itu? Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, perubatan tradisional adalah, “pengetahuan, keterampilan dan praktik berdasarkan teori, kepercayaan dan pengalaman yang berasal dari budaya yang berbeda, digunakan dalam pemeliharaan kesihatan dan dalam pencegahan, diagnosis, peningkatan atau perawatan fizikal dan sakit mental.”

Walaupun terdapat pelbagai bentuk perubatan tradisional, salah satu yang paling lazim dan paling biasa digunakan adalah perubatan tradisional Cina (TCM), kerana ia wujud sejak lebih dari 3,000 tahun dan masih dalam praktiknya hingga kini.

TCM menggunakan yin, “… bumi, dingin, dan kewanitaan” dan yang, “langit, panas, dan kejantanan.” Yin dan yang mesti seimbang untuk kesihatan yang baik.

Kelebihan: Walaupun TCM berusia 3.000 tahun, ia masih berkembang, dan kelaziman dan praktiknya semakin meningkat di seluruh dunia. Ia digunakan untuk mencegah dan merawat penyakit.

TCM sangat bergantung pada pelbagai amalan, tetapi menggunakan ubat herba. Tiga herba yang paling biasa digunakan adalah gingko biloba, bawang putih, dan ginseng.

Kekurangan: Jamu yang digunakan dalam TCM boleh menjadi tidak selamat pada individu tertentu. Di samping itu, ada lebih sedikit peraturan yang berlaku untuk keselamatan ramuan. Contohnya, apabila anda mengambil resep di farmasi, anda boleh yakin bahawa ia telah diuji untuk memastikan keselamatan dan keberkesanannya. Anda tidak boleh yakin dengan ramuan anda.

Oleh itu, pengambilan ramuan yang belum diuji boleh menyebabkan keracunan, terutama pada orang yang sakit dan orang tua.

Terlepas dari cabang ubat mana yang anda berikan, anda harus memastikan bahawa apa-apa ubat, suplemen, atau rawatan yang anda gunakan selamat – bincangkan dengan penyedia penjagaan kesihatan anda.

Sumber: Scidev, Elitecme