Lina Rosli Diterbitkan 7 November 2020

Bolehkah Meletakkan Hand Sanitizer Di Muka Anda?

Bolehkah Meletakkan Hand Sanitizer Di Muka Anda?

Pembersih tangan atau hand sanitizer adalah salah satu produk yang sangat penting untuk masa kini. Tambahan lagi, dalam era pandemik ini sudah tentu semua individu mengambil langkah berjaga-jaga dalam mengurangkan risiko jangkitan virus.

People Holding Clear Glass Bottle

Untuk pengetahuan anda, hand sanitizer merupakan satu alternatif untuk membersihkan tangan di kala tidak ada air dan sabun. Namun sebenarnya, membersihkan tangan menggunakan hand sanitizer tidak mampu untuk membunuh semua jenis kuman atau tidak berkesan seperti mencuci tangan dengan air dan sabun.

Cara penggunaan hand sanitizer yang betul adalah dengan:

  • Tuang cecair ke seluruh bahagian tangan
  • Gosokkan pada keseluruhan tangan termasuk celah-celah jari selama 20 saat
  • Setelah hand sanitizer disapu pada tangan, biarkan mengering sendiri

Walau bagaimanapun, penggunaan secara berkala sebenarnya boleh membuat lebih banyak kerosakan daripada kebaikan. Penggunaan pembersih tangan yang kerap berpotensi menyebabkan kerengsaan pada tangan anda dari masa ke masa dan bahkan mengakibatkan tangan menggelupas dan menjadi kering.

Apa Kesan Meletakkan Hand Sanitizer Di Muka?

Menurut Pakar Perunding Dermatologi, kulit muka adalah salah satu bahagian yang paling sensitif pada tubuh badan. Oleh itu, anda tidak boleh berlebihan menggunakannya kerana akan menyebabkan kesan buruk pada kulit.

Free stock photo of adult, antiseptic, coffee, coronavirus

Antara kesan pada kulit muka termasuk:

1. Pembersih tangan mengandungi lebih dari 60% alkohol. Ia akan memecahkan protein dan lipid penting pada kulit, sehingga melemahkan kemampuan semula jadi untuk melawan jangkitan luar.

2. Menjadikan kulit kering serta mengakibatkan dermatitis kontak.

3. Sensitif kepada cahaya matahari atau UV. Ini kerana alkohol menipis lapisan kulit dan memudahkan sinar matahari menembusi jauh di kulit tangan anda.

4. Mempercepat proses penuaan. Mengurangkan kesan penghidratan semula jadi yang boleh menyebabkan peningkatan penampilan garis-garis halus, kedutan dan kulit.

5. Menyebabkan alahan kerana terdapat campuran alkohol dan bahan kimia untuk wangian yang mereka gunakan. Sebilangan pembersih tangan ‘bebas alkohol’ menggunakan triclosan dan bukannya alkohol. Produk ini digunakan dalam agen pembersih dan racun perosak. Ia boleh menembusi lapisan kulit dan menyebabkan reaksi alergi.

Nasihat kami adalah menggunakannya hanya apabila perlu dan lebih suka pilihan mencuci dan melembapkan jika perlu. Rujuk dengan pakar dermatologi anda untuk menggunakan hand sanitizer yang anda dapatkan di pasaran.