Lina Rosli Diterbitkan 13 November 2020

10 Tips Untuk Bercakap Dengan Yakin

10 Tips Untuk Bercakap Dengan Yakin

Bagaimana saya boleh bercakap dengan yakin?
Asalnya dijawab: Apakah beberapa cara yang baik untuk kelihatan yakin dengan cara anda bercakap?
Berikut adalah beberapa petua:

Ambil masa anda. Orang gementar bercakap dengan pantas.
Bersikap ringkas. Katakan perkara yang anda perlukan dan jangan teruskan melainkan jika diprovokasi atau diminta. [Awalnya, saya menulis “Jadilah pendek, ringkas, dan intinya”. Ya, saya juga perlu mengusahakan perkara-perkara ini…]
Selesa dengan kesunyian. Jeda untuk memberi kesan dari semasa ke semasa atau ketika titik tertentu sedang dibuat. Ya, kebanyakan orang tidak selesa dengan kesunyian tetapi ini akan menjadikan keinginannya akan kata anda seterusnya seperti anjing yang sangat senang.

Jadi pada dasarnya, menjadi seperti Don Draper.
Sekiranya anda merasa gementar, tarik nafas dalam-dalam dan berehat. Ini akan membantu menurunkan daftar vokal anda dan anda akan terdengar lebih santai dan semula jadi. Dan tidak seperti Steve Urkle. Ini dapat membantu jika anda berjuang dengan ini.
Buat hubungan mata. Tanpa ini, anda tidak betul-betul berhubung dengan orang yang anda bercakap. Mata warna apa yang dimiliki oleh rakan sekerja anda Suzie? Tidak tahu? Anda tidak membuat kontak mata dengan cukup.
Sekiranya anda tidak mengemukakan soalan, turunkan nada suara anda di akhir ayat. Begitu banyak orang menaikkan nada mereka yang membuat anda tidak yakin dengan apa yang anda katakan. Ini juga membuatkan anda terdengar sedikit seperti ayam.
Senyum dan mempunyai rasa humor. Tidak ada yang mahu bercakap dengan Gus yang Pemarah.
Hadir. Sekiranya ada sesuatu di fikiran anda yang mengganggu anda (seperti ini) tuliskan dengan cepat supaya otak anda dapat berehat.
Benar-benar mendengar dan membuat hubungan mata semasa seseorang bercakap dengan anda. Mendengar dengan baik adalah bahagian yang sangat penting untuk berkomunikasi dengan yakin dan berkesan. Anda harus tahu warna setiap orang yang anda kenal.
Jujur dan berintegriti. Jangan berpura-pura bahawa anda bukan sesuatu atau bercakap tentang perkara yang anda tidak tahu. Apa sahaja tahap pengetahuan anda, tidak apa-apa, dan siapa sahaja anda, itu juga ok. Melakukan perkara-perkara ini akan mengejutkan sistem saraf anda dan sepenuhnya menangkis sisa petua ini kerana anda akan gugup anda akan terperangkap dalam kebohongan. Ini boleh membantu.
Jangan takut untuk tidak bersetuju. Ini adalah bagaimana kita belajar lebih banyak mengenai satu sama lain, dan saling belajar antara satu sama lain. Lakukan dengan bijaksana.
Buang bahasa lemah seperti:
Um…
Eh …
Suka…
Hanya …
Boleh tolong …
Mungkin…
Akhir sekali, ucapkan terima kasih atas peluang untuk berkongsi pendapat anda sebentar, dan untuk orang lain yang berkongsi pendapat mereka. (Seperti mungkin memberi suara atau berkongsi, mengedipkan mata).
EDIT: Juga sangat penting untuk bercakap dengan jelas dan memastikan anda menyebut setiap bunyi setiap perkataan yang anda katakan.

Amalkan ini (dan petua lain di sini) dengan membaca dengan kuat (apa sahaja, buku, artikel, manual arahan) setiap hari.