Carian
Macam Mana Starbucks Hadir Dengan Idea ‘Venti’ Dan ‘Grande’?
November 16, 2020 Lina Rosli

Macam Mana Starbucks Hadir Dengan Idea ‘Venti’ Dan ‘Grande’?

Minum kopi dianggapkan sebagai seni. Ia bermula dari kacang ke proses pembuatan bir dan akhirnya minum secawan kopi. Banyak faktor yang memberi kesan kepada keseluruhan pengalaman, walaupun perkara-perkara kecil adalah seperti mana kacang itu ditanam, bagaimana ia dipanggang, apa jenis air yang digunakan, dan sebagainya.

Ini adalah faktor-faktor yang jelas yang kita tahu boleh menjejaskan rasa kopi. Walau bagaimanapun, terdapat satu aspek yang juga mempengaruhi pengalaman minum, dan itu adalah saiz cawan kopi.

Sukar untuk dipercayai, tapi ia memang benar. Perbezaan saiz cawan mempunyai kesan yang signifikan terhadap pengalaman minum keseluruhan.

Itulah sebabnya cawan-cawan ini datang dalam pelbagai bentuk dan saiz, untuk memenuhi kesesuaian semua orang untuk minum kopi. Anda boleh memasukkannya ke dalam cawan, cawan, atau gelas atau untuk cawan kopi dengan penutup untuk perjalanan.
Cawan ini juga dibuat dari bahan yang berbeza. Terdapat cawan seramik, seperti cawan khas anda, cawan keluli tahan karat, kaca, porselin, cawan Styrofoam, cawan kertas, dan lain-lain.

Jadi, apakah saiz cawan kopi yang sesuai?

Tidak ada jawapan sebenar untuk soalan ini. Satu faktor yang mempengaruhi saiz cawan adalah budaya. Saiz cawan berbeza mengikut budaya.

Ciri-ciri cawan kopi yang hebat bergantung pada bagaimana anda menyukai kopi anda dan tidak semestinya ia dipanggil cangkir kopi. Ia boleh dipanggil cawan teh, cawan atau sesuatu yang lain. Keterlaluan dalam pelbagai cawan kopi yang hebat boleh mengejutkan anda.

Kopi telah dihidangkan dalam pelbagai jenis cawan sejak ia pertama kali disajikan. Cawan kopi pertama yang besar sedikit lebih besar daripada thimble. Mereka diperbuat daripada bahan yang berbeza termasuk tembaga. Minuman menghirup kopi melalui gigi mereka untuk mengelakkan alasan yang ada di dalam cawan. Kemudian, mereka dibuat saiz yang sama, tetapi kaca. Ini adalah cawan kopi yang hebat, kerana cara tetamu menggunakan cawan kopinya. Setiap cara ia digunakan membuat mesej kepada tuan rumah. Misalnya, jika cawan itu tidak disentuh, maksudnya tetamu ingin bercakap dengan tuan rumah secara peribadi.

Setelah kopi sampai ke Eropah, mereka menjadi cawan kerana kebanyakan penduduknya adalah peminum teh. Mereka yang sanggup membayar untuk kegunaan kopi menegaskan bahawa mereka terus dipanggil cawan teh. 5 oz Cawan tulang daripada china ini dibuat oleh syarikat-syarikat seperti Spode dan Wedgewood dan terkenal sekali kerana tahap keputihannya yang tinggi, lenturan serta kekuatan mekanik yang sangat tinggi dan rintangan kelupas. Ini juga mempunyai mesej lain; kita adalah sebahagian daripada masyarakat yang utama dan tepat.

Syarikat-syarikat lain pada masa itu membuat mereka keluar dari perak, porselin dan pewter. Beberapa cawan seramik yang dipecat sering dicat dengan reka bentuk yang serupa dengan cawan tulang china. Setiap daripada mereka meninggalkan mesej yang serupa dengan orang kaya.

Pada masa ini, minum kopi telah berkembang di seluruh dunia. Banyak negara yang telah minum teh selama berabad-abad menjadi peminum kopi. Di Jepun, contohnya, cawan kopi yang hebat dibuat dengan cara yang berbeza berbanding dengan teh yang lebih tinggi yang tidak mempunyai pegangan. Cawan mereka diperbuat daripada porselin, agak cetek, mempunyai cengkaman dan dicat dengan rumit.

Di Amerika, para peziarah menganggap cangkir timah cawan kopi yang hebat kerana ia tidak pecah. Kemudian, cawan porselin dan china tulang telah digunakan dan dianggap sebagai cawan kopi yang hebat dan seperti yang dahulu adalah mesej statusnya. Satu gaya yang menjadi cawan kopi yang hebat adalah cawan Mug. Mug memegang dari lapan hingga 8-24 oz dan mempunyai pemegang untuk mengelakkan tangan dari sisi panas dan biasanya diperbuat daripada bahan-bahan dengan kekonduksian haba yang rendah, seperti tembikar, china tulang, porselin atau kaca. Mug termal yang tidak mempunyai pegangan, tetapi mempunyai beberapa bentuk pada penebat untuk memastikan haba berada jauh dari tangan. Gaya cawan lain termasuk cawan teka-teki yang mempunyai beberapa helah yang menghalang operasi biasa dan cawan Tiki yang terbuat dari tanah liat yang berat. Termo krom kromik berubah rupa apabila minuman panas dituangkan ke dalamnya.

Kebanyakan orang Eropah, misalnya, suka minum dalam cawan kecil. Di Itali, tempat kelahiran Espresso, orang Itali suka minum kopi berperisa yang kuat, jadi saiz cawan yang lebih kecil, sekitar 4 hingga 5 oz, sudah mencukupi.

Minuman yang kuat seperti espresso lebih baik diambil dalam saiz cawan yang lebih kecil. Ia tidak sesuai untuk minum minuman keras dari cawan kopi biasa.

Sebaliknya, orang di Amerika Syarikat mengambil kopi mereka dalam cawan yang lebih besar. Salah satu sebabnya ialah banyak orang Amerika yang menggunakan pembuat kopi sendiri di rumah.
Mesin-mesin ini biasanya mengeluarkan sekurang-kurangnya 5 hingga 6 oz setiap pembuatan bir. Satu lagi sebab mengapa orang Amerika lebih suka cawan yang lebih besar adalah kerana mereka digunakan untuk mendapatkan makanan yang besar pada makanan dan minuman mereka.

Kopi gourmet yang dihidangkan oleh francais seperti Starbucks dan McDonald’s juga berkhidmat kepada mereka dalam cawan yang lebih besar.

Kerana kopi dihidangkan pada sekurang-kurangnya 8 oz, kafe-kafe ini menuangkannya dalam saiz cawan kopi yang lebih besar, lebih besar daripada 8 oz untuk mengelakkan 8 oz cecair daripada melimpah.

Ruang tambahan adalah untuk menampung rakyat Amerika yang cenderung untuk menuang lebih banyak aditif seperti kopi, krim, gula dan susu dalam kopi mereka.

Komen