Disebalik ‘Venti’ Dan ‘Grande’ – Bagaimana Papan Menu Dan Saiz Cawan Mempengaruhi Pilihan?

Jika anda sering mendapatkan secawan kopi di Starbucks, pasti anda akan perasan apabila membuat pesanan, barista akan bertanya saiz apa yang anda mahukan?

Venti? atau Grande?

Mengapa Starbucks Hadir Dengan Nama Tersebut?

Untuk pengetahuan anda, berikut adalah pilihan ukuran yang anda dapati di Starbucks: Tall (12 ons), Grande (16 ons) dan Venti (24 ons).

Penetapan nama ini oleh syarikat kopi ini dianggap satu perkara yang unik.

Pada tahun 1987 mereka menjual rangkaian Schultz’s Il Giornale yang menjenama semula cawangan Il Giornale menjadi Starbucks dan mula mengembangkan perniagaannya dengan segera.

Starbucks Coffee building during daytime

Di cawangan tersebut, merekan menawarkan tiga saiz cawan kopi iaitu; Small (8 ons), Tall dan Grande sahaja. Setelah permintaan untuk kopi telah berkembang lebih meluas, mereka mula memperkenalkan saiz Venti.

Selepas saiz Venti diperkenalkan, Starbucks telah memutuskan untuk membuang senarai Small pada papan menu mereka yang kini hanya memperlihatkan saiz seperti yang sekarang.

Nama Ukuran Saiz Diambil Dari Bahasa Itali

Menurut sejarah terdahulu, Howard Schultz menyertai Starbucks pada tahun 1982 sebagai Pengarah Pemasaran setelah kembali dari melancong di Milan, Itali.

Schultz dikatakan ingin membawa tradisi kedai kopi Itali ke Amerika dan ingin menamakan dengan nama khas untuk saiz cawan kopi. Hal ini bagi menyatakan rasa cintanya terhadap kedai kopi yang dilawatinya sewaktu berkunjung ke Itali pada ketika itu.

Grande dalam kamus bahasa Itali bermaksud besar. Walau bagaimanapun, syarikat ini dilihat tidak menggunakan Sedici untuk menyatakan saiz 16 ouns. Ia mungkin disebabkan penggunaan nama ‘Grande’ dianggap lebih ke arah negara Inggeris.

Manakala, Venti pula bermaksud dua puluh dan Trenta adalah tiga puluh.

Bagaimana Papan Menu Dan Saiz Cawan Mempengaruhi Pilihan Anda?

Seperti yang dibincangkan pada awal artikel, ukuran Starbucks sebenarnya mempunyai sedikit sejarah di belakangnya.

Bukan itu sahaja, disebalik saiz ini juga terdapat satu lagi perkara yang perlu anda ketahui iaitu Papan Menu di Starbucks. Sewaktu anda membuat pesanan, pastinya ia kelihatan seperti menu biasa bukan?

Namun, apa yang sebenarnya adalah taktik bagi mempengaruhi pembelian anda semasa berada di hadapan kaunter.

  1. Anda akan cenderung memesan menu yang berada di bahagian tengah.
  2. Pilihan Grande dan Venti sewaktu sebelum melaksanakan pembayaran.
  3. Penetapan harga di Starbucks berakhir pada angka .95 dan bukannya .99
man wearing black sweatshirt

Anda akan cenderung memesan menu yang berada di bahagian tengah.

Taktik ini digunakan dengan mempamerkan minuman atau senarai menu dengan harga yang paling tinggi di bahagian tengah. Mengapa?

Sebenarnya, sewaktu berdiri di hadapan kaunter, anda akan mengambil masa sekitar 30 saat untuk membuat pilihan. Dan sudah tentu anda melihat objek yang paling sering dilihat oleh mata anda, iaitu papan menu yang berada di hadapan anda.

Oleh itu, Frappes adalah salah satu menu yang paling digemari selain paling kerap dicuba oleh individu yang pertama kali membuat pesanan. Jika Starbucks hadir dengan menu baru juga, minuman tersebut juga akan diletakkan tepat di atas kaunter jualan.

two Starbucks cups on bench

Pilihan Grande dan Venti sewaktu sebelum melaksanakan pembayaran.

Di sini berlakunya kiraan matematik di minda pelanggan. Sejurus barista bertanya saiz Venti atau Grande, otak anda akan secara automatik akan mencari menu dengan pilihan yang paling menguntungkan.

Sebagai contoh, Chocolate Cream Chip Frappucino berharga RM16.95 untuk saiz 16 ouns. Sementara saiz venti pula berharga RM18.00 untuk saiz 24 ouns. Memilih Grande bukan Venti bermakna anda akan rugi 8 ouns, sementara memilih Venti dan bukan Grande bermaksud anda kerugian RM1.05.

Anda akan beranggapan anda hanya menambah RM1.05 untuk tambahan 8 ouns lagi. Itu menjelaskan mengapa anda tidak memilih yang kecil namun lebih gemar upsized jika ditawarkan pada harga yang rendah.

Penetapan harga di Starbucks berakhir pada angka XX.95 dan bukannya XX.99

Tidak dinafikan apabila meletakkan RM1.99 adalah lebih efektif berbanding RM2.00. Menurut Kuangjie Zhang dan Monica Wadhwa dalam kajian pada tahun 2015, nombor bulat RM17.00 diproses dengan lebih lancar dan mendorong pergantungan pada perasaan pengguna, berbanding dengan nombor yang tidak bulat seperti RM16.99 yang kurang lancar diproses selain menerapkan perasaan kognitif.

Dalam kes Starbucks pula, mereka tidak memposisikan diri mereka sebagai satu jenama untuk menjimatkan wang. Sebaliknya, pengguna akan menambah sedikit untuk mendapatkan secawan kopi yang baik. Harga yang berakhir pada .95 membantu menandakan perasaan ini.

Sumber: Starbucks, Taste of Home, Kenthendricks