Apa Terjadi Jika Makan Telur Setiap Hari – Ini Bahan Alternatif Untuk Gantikannya

Telur boleh dikatakan antara makanan yang paling kerap dihidangkan dalam sajian.

Ia boleh disediakan sebagai menu makan pagi, makan tengahari dan juga makan malam. Namakan sahaja menu yang disediakan berasaskan telur, omelet, sandwich, telur dadar, telur bistik, telur separuh masak dan banyak lagi. Bukan itu sahaja, telur juga turut digunakan di dalam sajian seperti kek, kuih dan lain-lain.

plate with banana and tray of eggs on table

Tahukah anda, telur merupakan makanan yang mengandungi sumber protein yang banyak selain tinggi dengan kadar kolestrol.

Sebagai contoh, telur rebus mengandungi jumlah kolestrol sekitar 200mg. Untuk pengetahuan anda, amalan pemakanan yang sihat memerlukan sekitar 300mg paras kolestrol setiap hari. Jadi, bukankah satu biji telur telah membawakan nilai kolestrol yang cukup tinggi?

Kesan Makan Telur Setiap Hari

Satu kajian 2016 yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa makan sebiji telur sehari tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko jantung. Para penyelidik mendapati bahawa memakan satu telur setiap hari tidak dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung koronari dan strok.

Malah, menurut satu kajian, makan dua telur sehari selama enam minggu meningkatkan tahap HDL sebanyak 10%.

Bukan itu sahaja, Choline adalah vitamin larut air yang sering dikelompokkan dengan vitamin B. Ia digunakan untuk membina membran sel dan membantu menghasilkan molekul isyarat di otak. Satu telur rebus mempunyai sekitar 147 mg kolin, yang merupakan 27% daripada nilai harian yang disyorkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA).

Seterusnya, telur juga membantu mengekalkan penglihatan anda. Kuning telur mengandungi sejumlah besar lutein dan zeaxanthin, antioksidan yang membantu mengurangkan risiko katarak dan degenerasi makula pada mata.

selective focus photography of three brown eggs near white ceramic bowl

Bahan Alternatif Lain – Menggantikan Telur Dalam Penyediaan Kuih Dan Kek

Jadi, sebagai penyelesaian kepada hidangan yang menggunakan telur di dalamnya, ini adalah beberapa cadangan yang boleh anda tukar di dalam penyediaan kuih dan kek.

Pisang lecek

Anda boleh menggunakan puri pisang ini untuk menggantikan telur. Kuantiti yang diperlukan adalah sekitar 65g dan melaluinya anda boleh mendapatkan hasil kek, muffin, brownies dan roti yang lembab.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan avocado, labu dan juga epal untuk menggantikan telur.

Silken Tofu

Tauhu atau tofu adalah makanan yang berasaskan susu soya pekat. Ia telah diproses dan ditekan menjadi blok padat. Tekstur tofu ini berbeza-beza berdasarkan kandungan airnya. Semakin banyak air yang ditekan, semakin kuat tahu.

Untuk mengganti sebiji telur, ganti 60 gram tauhu dan gunakannya dalam brownies, cookie, roti dan kek.

Cuka dan soda penaik

Tambah 1 sudu teh soda penaik dengan 1 sudu besar cuka dapat menggantikan satu telur dalam kebanyakan resipi. Anda boleh menggunakan bahan ini untuk membuat kek, kek cawan dan juga roti.

Sumber: PCRM