Lina Rosli Diterbitkan 4 December 2020

Bagaimana Anda Decide Untuk Membeli Barangan?

Bagaimana Anda Decide Untuk Membeli Barangan?

Adakah anda pernah mempunyai penyesalan pembeli? Menggunakan peta keputusan boleh menjadi kaedah untuk memikirkan pembelian anda sebelum anda membeli. Apabila anda tergoda untuk melakukan pembelian yang mungkin tidak anda perlukan, tarik Haruskah Saya Membeli Ini? peta keputusan untuk menilai kebaikan dan keburukan.

Pokok keputusan untuk membantu membimbing keputusan pembelian

Bolehkah anda membelinya dengan selesa? Sekiranya jawapannya tidak, semua harapan tidak akan hilang. Terdapat pilihan lain seperti meminjam barang dari rakan, meletakkannya di tempat singgah sehingga anda mampu membelinya, atau menabung untuk membelinya pada tarikh yang akan datang.
Adakah anda mempunyai penggunaan segera untuk item ini? Sekiranya tidak, anda mungkin mahu menunggu sehingga anda benar-benar memerlukannya dan membuat rancangan untuk menabung.
Adakah anda memiliki sesuatu yang mempunyai tujuan yang sama? Sekiranya demikian, Perlukah Saya Membeli Ini? peta keputusan menunjukkan memikirkan semula pembelian ini.
Adakah anda mempunyai wang tunai untuk membelinya dan bukannya menggunakan kad kredit? Wang tunai adalah yang terbaik, kerana ia akan membantu anda mengelakkan pembayaran faedah.
Adakah anda mencari versi penjualan, kupon atau generik? Tidak ada gunanya membayar lebih dari yang anda mahukan. Meluangkan masa untuk meneliti juga dapat mencegah pembelian dorongan yang mungkin anda sesali. Walau bagaimanapun, harga jualan tidak selalu menjadi alasan untuk membeli sekarang. Potongan harga mungkin tidak berbaloi jika pembelian akan membuang rancangan perbelanjaan anda atau membuat anda berhutang.
Mungkinkah wang anda lebih baik dibelanjakan untuk memenuhi keperluan segera? Membeli barang yang anda mahukan tidak semestinya perkara yang buruk, tetapi ia tidak harus mengorbankan sesuatu yang anda benar-benar perlukan hari ini.