Penulis Kacak Diterbitkan 4 December 2020

Malam Terakhir Kami

Malam Terakhir Kami

Bertahun kami bersama, bercinta antara satu sama lain. Kami adalah sahabat di antara satu sama lain, segalanya kami berkongsi. Dari kisah silam, keluarga, kewangan, kawan-kawan dan peribadi. Suatu hari tiba masanya perbincangan penting, bila ingin kahwin?

Saya bawa Si Dia ke kafe kegemaran. Menikmati makan malam dengan makanan kegemaran dan kopi kegemaran. Sedang bermanis-manisan, soalan mula keluar dari mulut Si Dia – bertanyakan bila hendak berkahwin.

Malam itu adalah malam paling indah. Saat paling bahagia, manis, gembira dan juga sedih tidak terhingga. Ia adalah malam di mana hubungan kami berakhir. Si Dia ingin berkahwin dalam tempoh terdekat dan ingin bina keluarga segera. Saya pula masih ingin bergembira, bertenang dan meluahkan masa. Hati masing-maising mempunyai arah yang berbeza. 

Jadi kami membuat keputusan untuk tamatkan hubungan ini. Ia adalah keputsan yang memberi kebaikan kepada kedua-dua pihak. 

Kami kini menjadi orang asing. Ada sekali bertemu di sebuah pusat membeli belah, walaupun wajah Si Dia dilindungi dengan pelitup muka – dari jauh dapat aku kenali. Dia kini sudah bahagia, ada suami dan dua orang anak.

Aku sedih.

Aku menangis.

Aku menyesal.

Oh cinta, indahnya jika lelaki itu adalah aku.