Penulis Kacak Diterbitkan 6 December 2020

Nasihat. Baca Nasihat Ini!

Nasihat. Baca Nasihat Ini!

Jangan fikir bercinta atau untuk berada dalam hubungan itu mudah. Ada banyak perkara yang perlu anda faham dan hadap. Hanya perlu tabah, percayalah anda perlu tabah. Anda perlu kuat dan banyakkan bersabar. Cinta ini mudah jika anda benar-benar faham dan bersedia. Percayalah nasihat ini, kerana saya telah pelajarinya dari cara yang sukar.

1. Bertenang

Terlalu kerap kita terperangkap dalam perasaan yang berasaskan ketakutan untuk mengawal hubungan kita. Perkara inilah yang merosakkan integriti hubungan. Takut ini yang menggantikan rasa hormat dan belas kasihan dengan kemarahan dan juga kebencian. Secara tidak langsung merosakkan kualiti hidup kita dan dari masa ke masa, hubungan.

Apabila saya mula belajar untuk bertenang, saya lebih mendekati ke arah hubungan yang romantis. Ini kerana saya membiarkan lebih banyak ruang untuk pelbagai perkara lain yang  memberi lebih banyak ketenangan, kebahagiaan, dan rasa hormat. Ini sebenarnya perjuangan klise dalam semua hubungan. Biasanya ketika hubungan berada dalam keadaan tegang, cara terbaik untuk kembali normal dan baik adalah dengan proaktif dan memberikan ruang emosi daripada fizikal. Tetai, ini adalah perkara bersama. Masing-masing kena bertenang dan perlu saling memberi ruang untuk menjadi diri masing-maising. Hubungan adalah tanggungjawab besar dalam kehidupan. Tidak dinafikan, ini adalah satu kaedah yang sukar dan memerlukan latihan, tetapi ganjarannya sepadan dengan usaha.

2. Kebahagiaan Adalah Tanggungjawab Sendiri

Bukan tugas pasangan anda untuk membuat diri anda bahagia. Ia adalah tugas anda untuk membuat diri sendiri bahagia. Sudah tentu, jika pasangan itu bertindak mengikut kemahuan kita – kita akan rasa bahagia. Tetapi, tidakkah anda rasa ia seakan satu perhambaan? Kenapa kena tunduk dengan kehendak kita? Fikirlah, dalam hubungan susah senang semuanya bersama. Perkara seperti ini hanya berikan penuh kasih sayang peringkat awal hubungan. Mustahil untuk bertahan lama. Anda bertanggungjawab atas kebahagiaan diri. Pasangan pula bertanggungjawab untuk kebahagiaannya diri mereka. Masing-masing perlu terima masing-masing.

Sekiranya anda mencari seseorang untuk melengkapkan diri anda — atau sebaliknya — anda mencari arah yang salah untuk kebahagiaan, keutuhan, dan kepuasan dalam hubungan. Bukankah lebih baik jika anda dapat mencari cara untuk merasakan bagaimana perasaan anda tanpa mengira apa yang dikatakan atau dilakukan pasangan anda?

Sebelum saya mengetahui perkara-perkara ini, saya secara tidak sengaja menganggap pasangan saya bertanggungjawab atas kebahagiaan saya. Ketika saya belajar bahawa saya bertanggungjawab atas kebahagiaan saya sendiri dan ketika saya belajar bagaimana untuk menyesuaikannya secara konsisten, seluruh hidup saya berubah. Saya sekarang mempunyai kebebasan untuk memilih jika dan ketika saya menghabiskan masa dengan orang lain, dan saya sengaja memilih untuk meluangkan masa dengan orang lain yang memperolehnya juga. Hubungan saya lebih bermakna, lebih penyayang, lebih bebas, dan yang paling penting – lebih menyeronokkan! Dan kebahagiaan saya secara keseluruhan terus bertambah, tidak kira sama ada saya menjalin hubungan atau tidak.

3. Jangan Tunggu, Move On Sahaja!

Semasa saya masih berseorangan dan tertekan untuk mencari cinta, sahabat saya iaitu Rizal (bukan nama sebenar), beliau yang bantu diri saya untuk tidak terus menunggu dan teruskan kehidupan. Kata beliau, “Hidup ini, kita harus tenang, bersantai, dan berhenti mengharapkan cinta sudah terisih jauh. Kita berhak untuk menerima orang lain yang jauh lebih baik.” Saya sedar kata-kata beliau itu benar.  Setiap hari saya marah kerana cinta belum temui saya. Saya berhenti rasa kesal kerana rakan-rakan sudah berkahwin dan mempunyai kehidupan yang tidak dapat dijangkau oleh saya. Saya berhenti merasakan hidup saya ditangguhkan. Semalaman, pandangan saya berubah. Hasil saya juga berubah. Saya mula bertemu melihat pelbagai calon pilihan ke mana sahaja saya pergi. 

Nasihat saya untuk orang yang bujang yang berjuang dalam mencari cinta, adalah melihat jauh ke dalam hati dan bertanya kepada diri masing-masing – adakah bahagian kehidupan mereka?. Apabila anda memberi ruang atau peluang kepada diri anda untuk menerima peneman hidup yang tidak menepati ciri anda –  anda akan meraikan cinta baru dan mengasihi Si Dia. Ingat bahawa Mr. Calon atau Ms. Calon tidak akan sempurna, tetapi akan rasa sempurna untuk diri anda, sama seperti anda akan sempurna untuk mereka.

4. Usaha Lebih

Pertama, anda mesti meletakkan masa dan tenaga untuk hubungan. Tidak kira secara atas talian atau bersemuka, apa salahnya tidak kira apa jua kaedah anda ingin dating usaha lebih. Kedua, anda mesti dating dengan cara yang betul – dari sikap positif dan personaliti dalam profil media sosial sehingga tingkah laku diri semunya kena yang terbaik. Sekiranya pendekatan anda untuk mencari cinta itu macam tidak terdaya, jangan mengambil risiko yang besar dan mungkin akan buat anda berseorangan selamanya.

5. Bercinta Di Dunia Realiti Bukan Seperti Dalam Filem

Hubungan atau pengalaman yang paling sempurna, paling menyeronokkan, paling seksi, menarik, spontan atau yang paling romantis bukan dengan orang yang saya fikir akan saya lalui. Hanya kerana hubungan mempunyai jangka hayat tidak bermaksud anda tidak boleh menjalin hubungan langsung. Nasihat ini membolehkan anda menikmati setiap interaksi untuk apa adanya dan tidak berusaha menjadikannya sesuatu yang bukan. Dan pada akhirnya, hidup kita hanyalah sekumpulan kenangan dan saya mempunyai banyak kenangan gembira untuk difikirkan. Ini memberi saya kebebasan untuk mengalami semua kehidupan yang ditawarkan!

Nasihat baik lain: “Selalu tidak dijangka.” Ini tidak semestinya bersikap hebat, tetapi ramalan dalam hubungan = membosankan = kematian percintaan. Nasihat Terburuk? “Jangan risau, itu akan berlaku.” Sekiranya saya ingin belajar bahasa Perancis, jika seseorang mengatakan kepada saya “Jangan bimbang, itu akan berlaku,” betapa bodohnya bunyinya ?! Setiap hubungan cinta itu berbeza untuk setiap orang. Jangan berharap lebih atau berimaginasi lebih.

6. Tidak Boleh Meletakkan Batas Pada Orang Lain 

Jangan letak pada pasangan, tetapi hanya diri anda sendiri. Sekiranya seseorang bersikap buruk terhadap anda, anda tidak boleh mengubah diri mereka. Tetapi anda boleh bertanya kepada diri sendiri mengapa anda menerimanya dan bagaimana anda boleh meletakkan batas pada diri anda sehingga anda tidak akan menerimanya lagi. Ini membuat saya lebih bertanggungjawab terhadap peranan saya dalam hubungan buruk. Daripada merasa seperti mangsa keadaan, saya diberi kuasa untuk menolak perlakuan buruk dan memilih orang lain. Juga, [ingatlah bahawa] hidup adalah ramalan yang memuaskan diri. Sekiranya anda percaya bahawa anda tidak akan mendapat kebahagiaan, cinta dan kemakmuran, itulah yang akan diberikan oleh alam semesta kepada anda.

7. Cinta Diri Sendiri Terlebih Dahulu

Anda tidak boleh mencintai orang lain jika anda tidak mencintai diri sendiri. Melalui nasihat ini saya belajar tentang pentingnya menjaga minda, badan, dan semangat diri. Saya menyamakan cinta dengan topeng oksigen dalam kapal terbang. Anda mesti menggunakannya pada diri anda sebelum menggunakannya pada orang lain. Nasihat ini meningkatkan peluang saya untuk mencari cinta sejati. Kita mahukan seseorang yang boleh menghabiskan sepanjang hidupnya bersama kita. Beritahu Si Dia yang diri anda lebih penting dan barulah boleh mencintai diri dia. Mencintai diri memberi isyarat bahawa kita boleh menjadi tonggak kekuatan dan berbelas kasihan.