Tahukah Ruang Antara Kening Disebut Glabella – Ekspresi Muka Ekstrem Merosakkan Tekstur Kulit?

Untuk pengetahuan anda, pergerakan di ruang glabella ini akan mempengaruhi ekspresi muka. Apabila anda mengerutkan wajah, bercakap, menguap, ketawa atau bersih, garis glabella adalah kulit yang paling penting untuk melakukan ekspresi berkenaan.

Cantik, Close Up, Mata, Alis, Bulu Mata, Perempuan

Aktiviti otot, bentuk wajah dan pelbagai faktor intrinsik dan ekstrinsik yang terlalu kerap akan menyebabkan garis yang muncul di glabella anda mungkin kekal secara kekal sekaligus berkembang menjadi alur bergelombang di dahi. Ini dikenali sebagai garis glabellar dan ia terus bertambah buruk dari masa ke masa jika tidak dirawat.

Adakah Garis Glabellar dan Garis Berkerut Sama?

Garis glabellar dan garis kerutan sering digunakan secara bergantian untuk menggambarkan garis di atas hidung dan di sekitar dahi. Walau bagaimanapun, ia merujuk pada garis serupa di kawasan wajah yang sama, namun kedua-duanya tidak membawa maksud yang sama.

Garis glabellar terdapat di atas alis di dahi. Garis-garis ini bergerak secara mendatar dari salah satu kening ke yang lain.

Manakala garis kerutan pula dijumpai di antara mata, berdekatan dengan alis. Lipatan ini adalah garis menegak yang mendalam yang membentang dari atas sisi hidung hingga tepat di atas alis pada kebanyakan orang.

Bagaimana Glabella Menunjukkan Ekspresi Wajah?

Kedua-dua jenis garis dan kedutan ini dikenali sebagai kerutan emosi, kerana salah satu penyebab atau faktor tercetusnya garis glabellar dan garis-garis kerutan adalah kerutan wajah ketika kita menunjukkan emosi, ketawa, mengerutkan kening, dan umumnya membuat ekspresi.

Semasa ketawa, mengerutkan kening dan ekspresi wajah yang ekstrem seharusnya tidak banyak mempengaruhi kening dan otot muka ketika anda masih muda. Namun, semakin menginjak ke usia lebih lanjut, gaya kerutan ini akan mula mempengaruhi wajah anda ketika anda meningkat usia.

Seiring bertambahnya usia, ikatan kolagen yang terdapat di wajah semakin lemah dari masa ke semasa. Sebaik sahaja anda mencapai usia pertengahan, pergerakan wajah yang berulang di sekitar wajah dan alis boleh mula mempengaruhi bentuk dan tekstur kulit secara kekal, sehingga menyebabkan keriput dan kendur.

Adakah Aktiviti Muka Yang Ekstrem Boleh Merosakkan Tekstur Kulit Anda?

Seperti jenis garis lain, garis glabellar adalah gejala penyakit kardiovaskular dan boleh menjadi masalah yang serius sekiranya mengakibatkan penyempitan arteri. Hal ini kerana, apabila kulit kendur dan kurang anjal pada arteri, ia akan menyebabkan darah yang kurang beroksigen mencapai organ-organ utama badan. 

Sekiranya anda mula melihat garis glabellar mula bertapak di dahi anda, maka lebih baik untuk merujuk pakar dermatologi supaya dapat mengelakkan daripada berlakunya masalah lebih serius.