Carian
‘Berat Tak Naik, Tapi Makan Banyak’ – Tanda Penyakit Graves
December 15, 2020 Lina Rosli

‘Berat Tak Naik, Tapi Makan Banyak’ – Tanda Penyakit Graves

Pernahkah anda mengalami situasi yang mana anda kerap makan dan mempunyai selera makan yang cukup besar, namun berat badan anda masih tidak naik?

Adakah anda pernah membuat ujian atau 

Penyakit Graves adalah gangguan autoimun yang menyebabkan hipertiroidisme, atau tiroid yang terlalu aktif. Dengan penyakit ini, sistem imun anda menyerang tiroid dan menyebabkannya membuat lebih banyak hormon tiroid daripada yang diperlukan oleh badan anda. Tiroid adalah kelenjar kecil berbentuk kupu-kupu di bahagian depan leher anda. Hormon tiroid mengawal bagaimana tubuh anda menggunakan tenaga, jadi hormon ini mempengaruhi hampir setiap organ dalam badan anda – walaupun cara jantung anda berdegup.

Apakah simptom penyakit Graves?
Anda mungkin mempunyai gejala hipertiroidisme yang biasa seperti

degupan jantung yang cepat dan tidak teratur
pergerakan usus atau cirit-birit yang kerap
gondok
intoleransi panas
rasa gugup atau mudah marah
keletihan atau kelemahan otot
menggeletar tangan
masalah tidur
pengurangan berat
Jarang, orang dengan penyakit Graves mengalami penebalan kulit kemerahan pada tulang kering, keadaan yang disebut pretibial myxedema atau dermopati Graves. Masalah kulit ini biasanya tidak menyakitkan dan ringan, tetapi boleh menyakitkan bagi sesetengah orang.

GO boleh menyebabkan kelopak mata yang tertarik, yang bermaksud kelopak mata ditarik kembali dari mata. GO juga boleh menyebabkan mata membengkak, penglihatan berganda, dan bengkak di sekitar mata.

Komen