8 Jenis Potongan Dalam Masakan – Melancarkan Proses Penyediaan Makanan 

Bagi anda yang kerap ke dapur, tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis potongan di dalam masakan yang boleh anda praktikkan sewaktu menyediakan makanan?

Secara peribadi, potongan yang paling kerap digunakan di dalam masakan adalah jenis dadu, cincang dan hiris. Namun hakikatnya, terdapat banyak lagi potongan yang mungkin secara tidak sedar telah anda gunakan namun mungkin tidak mengetahui nama saintifiknya di dalam bidang kulinari.

Oleh itu, bagi anda yang ingin meningkatkan kemahiran anda di dapur sekaligus menguasai potongan pisau dalam seni kulinari, Tajria hari ini ingin berkongsi kepada anda 8 jenis potongan yang boleh anda cuba.

Melalui teknik potongan ini, ia dapat melancarkan proses penyediaan makanan dan juga membantu anda menyediakan makanan yang lebih lazat.

Batonnet atau French Fries Cut

Batonnet atau cara sebutannya adalah bah-tow-NAY, adalah teknik potongan segi empat tepat yang berukuran 1/2 inci × 1/2 inci × 2 1/2 hingga 3 inci. Melalui teknik ini, anda juga boleh menyediakan beberapa potongan lain seperti potongan dadu saiz medium.

Hidangan yang boleh anda sediakan menggunakan Batonnet adalah lobak merah panggang, crudités, kentang goreng, sengkuang dan sayur lain.

Allumete atau Matchstick

Allumette dan cara sebutannya a-loo-met adalah potongan ukuran batang mancis yang mana panjangnya sekitar 1/4 inci x 1/4 inci x 2 1/2 hingga 3 inci. Kebiasaannya, ia digunakan untuk kentang dan sayur-sayuran yang ingin dicampurkan sama ada dengan kuah atau sos supaya campurannya lebih sekata.

Melalui potongan ini juga, anda boleh terus menyediakan potongan lain seperti dadu bersaiz kecil.

Julienne atau Double Matchstick

Potongan Julienne atau cara sebutannya joo-lee-en hadir dengan ukuran 1/8 inci × 1/8 inci × 2 1/2 inci. Potongan ini lebih panjang jika dibandingkan dengan alumette.

Jenis potongan ini biasa digunakan untuk sayur lobak, saderi, atau kentang, dan juga disediakan dalam bentuk jalur nipis yang digunakan sebagai hiasan.

Brunoise atau Square Allumete

Brunoise atau cara sebutannya adalah BROON-wahz berukuran 1/8 inci × 1/8 inci × 1/8 inci. Ia adalah potongan dadu paling kecil dan paling kerap digunakan untuk hiasan. 

Antara penyediaan lain yang menggunakan teknik ini termasuk menyediakan sos tomato, tumisan bawang dan lain-lain.

Macedoine atau Square Julienne

Macedoine (disebut ma-se-dwan) adalah istilah dalam bahasa Perancis yang digunakan untuk memasak campuran sayur-sayuran. Untuk sayur-sayuran Macedonia sayur-sayuran harus dipotong menjadi Brunoise dadu 1/4 inci yang lebih besar.

Potongan ini juga boleh digunakan dalam penyediaan sup, stok atau salad yang mana sayur-sayuran sayur-sayuran dicampur dengan Mayonis.

Cross Chop dan Rock Chop

Untuk Cross Chop, ia digunakan secara berkala jika anda perlu memotong dengan cepat, tanpa perlu risau tentang hasil persembahan.

Sementara untuk teknik Rock Chop pula ia seakan Cross Chop yang mana memerlukan anda memegang pemegang pisau dan potong menggunakan mata pisau. Perbezaannya adalah anda menggunakan tangan yang lain untuk menggerakkan bahan. Semasa anda memotong, anda akan menjaga pisau ketika anda mendorong sayur ke hadapan.

Mince dan Emincer

Mince atau cincang adalah teknik yang paling halus dan tidak memerlukan kepekaan dan ketepatan yang tinggi. Teknik cincang ini adalah bagi mendapatkan aroma dan rasa yang lebih menyeluruh. Sebagai contoh, bawang putih dicincang untuk mendapatkan rasa lebih jitu di seluruh hidangan.

Sementara emincer pula hirisan paling halus. Ia seakan potongan julienne tapi tidak memerlukan anda untuk mendapatkan bentuk yang tepat pada makanan. Teknik ini boleh digunakan untuk menghiris daging atau buah-buahan dan sayuran.

Chiffonade

Potongan ini terutama digunakan untuk daun sayur dan ramuan segar, khususnya selasih dan juga daun pandan. Ia mulanya akan digulung dan kemudian dihiris secara menegak dan lurus bagi menghasilkan jalur nipis.

________________________________________________________________________

Kebanyakan orang sering memandang remeh akan pentingnya teknik memotong menggunakan pisau dengan betul. Ia bukan sahaja mengganggu tekstur makanan malah potongan besar atau tidak sekata juga akan mengambil masa lebih lama untuk dimasak.

Dengan teknik potongan ini, di harap ia akan membantu anda menyediakan bahan dan makanan seakan profesional, memastikan masa memasak yang lancar selain menambah lebih banyak tarikan visual.