Carian
Hemifacial Spasms Adalah Gangguan Sistem Saraf Pada Wajah – Biasa Dialami Wanita Sekitar 40-an
December 23, 2020 Lina Rosli

Hemifacial Spasms Adalah Gangguan Sistem Saraf Pada Wajah – Biasa Dialami Wanita Sekitar 40-an

Apa bila anda mengalami simptom sakit atau pening kepala, anda akan merasakan keadaan yang mana kepala anda akan berdenyut seiring dengan rasa sakit berkenaan.

Sama seperti Hemifacial spasms, ia adalah keadaan yang mana ia tidaklah menyakitkan atau membahayakan kesihatan, namun ia mungkin boleh mendatangkan risiko sewaktu pemanduan apabila mata anda tertutup rapa secara tertutup rapat secara tiba-tiba.

Walau bagaimanapun, ia adalah satu keadaan yang sangat jarang berlaku iaitu sekitar 11 daripada 100,000 orang sahaja yang mengalaminya. Ia boleh dialami oleh kedua-dua jantina lelaki dan wanita.

Namun, wanita yang berumur sekitar 40 tahun keatas lebih cenderung untuk mengalami kekejangan muka iaitu kira-kira dua kali ganda daripada kadar lelaki selain agak biasa berlaku dalam kalangan orang Asia.

Bagaimana Hemifacial Spasms Boleh Berlaku?

Untuk pengetahuan anda, Hemifacial Spasms atau kekejangan hemifasial adalah keadaan yang disebabkan gangguan sistem saraf yang mana otot-otot di satu sisi wajah anda berdenyut secara tidak sengaja.

Kekejangan hemifasial juga dikenali sebagai tic konvulsif. Pada mulanya, mereka mungkin kelihatan seperti tics kecil yang mana ia tidak begitu kelihatan di kelopak mata, pipi atau mulut anda. Walau bagaimanapun, dari masa ke semasa, tics ini boleh berkembang ke bahagian lain di muka.

Menurut Pakar Neurologi dan Pengarah bersama UW Movement Disorder Fellowship, Ali Samii mengatakan antara faktor lain yang menyebabkan kontraksi termasuk keletihan, kurang tidur, tekanan, ketegangan mata dan juga terlalu banyak kafein atau kopi.

Gejala Atau Simptom

Tanda pertama kekejangan hemifasial biasanya berdenyut pada otot kelopak mata kiri. Kekejangan ini cukup kuat untuk menarik mata tertutup dan menyebabkan air mata terbentuk.

Sekiranya tidak dirawat, gejala kekejangan hemifasi boleh menjadi lebih teruk dan mempengaruhi otot muka yang semakin banyak. Denyutan dan kontraksi ini juga boleh mempengaruhi otot mulut dan menariknya ke satu sisi.

Man in Black Shirt Holding White Ceramic Mug

Lama kelamaan, semua otot di satu sisi wajah dapat ditarik menjadi cemberut kekal. Sebilangan individu mungkin mengalami kekejangan pada kedua-dua belah muka.

Gejala kekejangan hemifasial biasanya timbul ketika orang berusia antara 40 hingga 50 tahun.

Walau bagaimanapun, gejala yang lebih ringan turut berlaku pada segelintir orang yang mana kontraksi otot pada kelopak mata hanya berlangsung selama beberapa minit ataupun hari mengikut keadaan.

Apa Yang Boleh Dilakukan Untuk Mengurangkan Kontraksi Wajah

1. Kurangkan pengambilan kafein. Kafein boleh merangsang denyutan dan kontraksi. Oleh itu, dengan mengurangkan pengambilan kafein sedikit sebanyak dapat membantu mengurangkan kesannya.

2. Dapatkan tidur yang mencukupi. Kekurangan tidur boleh mempengaruhi bagaimana reseptor neurotransmitter berfungsi. Apabila kurang tidur, fungsi neurotransmitter boleh menyebabkan otot berdenyut dan boleh mengalami kekejangan otot akibat keletihan di kelopak mata.

3. Makan makanan dengan magnesium. Magnesium berperanan dalam mengatur fungsi otot yang betul. Makan makanan yang tinggi magnesium seperti sayur-sayuran hijau, kekacang, ikan, biji-bijian dan biji labu. Sekiranya anda ingin mengambil suplemen magnesium, berjumpa dengan doktor atau pakar pemakanan untuk memastikan supaya dos yanga anda tidak berlebihan.

4. Kurangkan tekanan. Tekanan menjadikan segalanya lebih teruk, termasuk kekejangan hemifasial. Cuba atasi dan atur pemikiran anda untuk mengatasi masalah akibat tekanan.

Sumber: Hindawi , NCBI

Komen